Zilveren pillendoosjes en pepermuntdoosjes

Zilveren pillendoosjes en pepermuntdoosjes 

Antiek zilveren pillendoosje of pepermuntdoosje?

Is een 19e eeuws plat zilveren doosje een pillen- of een pepermuntdoosje? Er is maar weinig informatie/documentatie over te vinden. In het eerste kwart van de 19e eeuw komen we vooral ronde doosjes tegen veelal met een ribpatroon, de vroege exemplaren zonder scharnier de latere met scharnier dit moeten zilveren pillendoosjes zijn.

De vierkante doosjes beginnen rond 1840 in de mode te komen,

Dit is ook de periode dat de eerste pepermuntjes vanuit Engeland naar Nederland komen. In Nederland worden vanaf 1858 ook pepermuntjes gemaakt. Misschien zijn de ronde zilveren doosjes pillendoosjes en de vierkante zilveren doosjes pepermuntdoosjes.

Toont 1 - 5 van de 5 items
    Toont 1 - 5 van de 5 items

    Antieke zilveren pepermuntdoosjes

    Een zilveren doosje wat vroeger ook vaak door dames bij zich werd gedragen was een pepermuntdoosje. Zilveren pepermuntdoosjes zijn er vanaf de eerste helft van de 19e eeuw toen de eerste pepermuntjes in Engeland werden gemaakt. In Nederland werden de eerste pepermuntjes gemaakt door Henricus de Bont te Breda zo rond 1838. In 1851 nam zijn zoon Petrus de Bont de zaak over die een machine ontwierp om Engelse pepermunt te produceren. Op dit werktuig, tot het vervaardigen van pepermunt, werd in 1858 octrooi verleend door Koning Willem III. De pepermuntjes kregen het stempel 'De Faam" naar de Romeinse godin Fama, godin van de roem en goede naam. Zilveren pepermuntdoosjes zijn meestal vierkant en plat van vorm.


    Nieuwe zilveren doosjes

    Bekijk ook een onze collectie nieuw zilveren doosjes