Zilveren naaigerei divers

Zilveren naaigerei divers 

Antiek zilver naaigerei uit drie eeuwen bij zilver.nl

Tot de komst van de naaimachine aan het begin van de 20ste eeuw, was naaiwerk een dagelijks onderdeel van het huishoudelijk werk. Iedere dame borduurde, tamboureerde en maakte kant. 

Borduurscharen, meetlintjes, wolmandjes, naalden, kluwenhouders, naaldenkokers, windertjes en natuurlijk vinderhoeden zijn geliefde verzamelobjecten geworden. Het is nog mogelijk om zilver naaigerei te verzamelen uit drie eeuwen in vele stijlen, modellen en van vele zilversmeden uit alle delen van Nederland.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van nieuwe artikelen naaigerei!

per pagina
Toont 1 - 24 van de 42 items
    Toont 1 - 24 van de 42 items

    Nederlands klein zilver is een geweldig verzamelgebied!

    De kleine zilveren gebruiksvoorwerpen uit de 18e en 19e eeuw zijn zeer de moeite van het verzamelen waard. Het zijn stukjes antiek zilver met een eigen verhaal en karakter. Ze zijn, ondanks dat ze vaak al 100 of 200 jaar oud zijn, nog tegen redelijke prijzen te koop. Mooi aan antiek zilver is ook dat de zilverkeuren vaak al een groot deel van de historie vertellen, waar is het voorwerp gemaakt, door wie en in welk jaar. 

    Wat is tamboereren 

    De tamboereertechniek is een borduurtechniek waarbij met een haaknaald een draadlus door stof naar boven wordt getrokken. De lus blijft om de haaknaald zitten tot er een tweede draadlus naar boven wordt gehaald, die vervolgens door de eerste lus wordt getrokken. Zo ontstaan er aan de bovenzijde lusvormige kettingsteken en aan de onderkant stiksteken. Voor dit fijne handwerk werden zilveren en zelfs gouden houders gemaakt om de haaknaald in vast te schroeven.

    De stippelgravure op zilver naaigerei

    Rond 1865 komt er een nieuwe soort gravering in de 'mode', de stippelgravure. De stippelgravure, kleine puntjes die soms in patroontjes bij elkaar staan, komen we vanaf die tijd veelvuldig tegen op zilver naaigerei. 

    Zilveren garenwinders of garenklosjes

    Ook heel leuk om te verzamelen zijn zilveren garenklosjes, kleine platte zilveren of gouden schijfjes met 4 of 6 uitstulpingen om het garen om heen te winden. Vroeg 19e eeuwse exemplaren zijn zeer zeldzaam, later in de 19e eeuw komen ze vaker voor soms als stel in een garnituur maar ook los. Deze kleinoden zijn vaak fraai gegraveerd in vele verschillende motieven.