Antieke parel sieraden

Antieke parel sieraden 

Er zijn 20 producten

Parels al eeuwen lang geliefd als sieraad


In gouden en zilveren juwelen vormt de parel een juweel op zich. Een parel is één van de mooiste geschenken van de natuur. Terwijl ruwe stenen door de mens moeten worden bewerkt om hun schoonheid prijs te geven, heeft de parel die schoonheid van nature. Hij wordt immers zonder inmenging van een mensenhand door de oester gevormd in de duistere diepte van de tropische oceaan en komt naar het licht. Hierdoor wordt de parel sinds mensenheugenis beschouwd als symbool van de geboorte en opstanding van Christus en van reinheid en zuiverheid. De parel kan hierdoor onder alle omstandigheden worden gedragen, van trouw tot rouw en alles wat daar tussen in plaatsvindt. Lees het vervolg onderaan deze pagina.

Toont 1 - 20 van de 20 items
Toont 1 - 20 van de 20 items

Vervolg van de geschiedenis van parelsieraden 

Het verhaal van tranen gaat dus zeker niet op. Juist voor bruiden is de parel zeer geschikt. Op 17e eeuwse portretten raken de geportretteerden hun parels vaak aan, of krijgen ze aangereikt door kinderen, een teken van huwelijkstrouw. Parels kunnen dus altijd en onder elke omstandigheid en passen bij avondkleding én een T-shirt. Ze zijn misschien wel het meest universele onder de juwelen en we moeten maar blij zijn dat vanaf het einde van de 19e eeuw parels gekweekt kunnen worden. Tot die tijd moesten ongeveer 20.000 oesters worden geopend om één redelijke parel te vinden. Sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw zijn de gecultiveerde parels in grote getale over Europa en Amerika verspreid, waardoor heel veel mensen in contact zijn gekomen met dit fenomeen en er de schoonheid van zijn gaan zien. Coco Chanel droeg zelfs gecultiveerde parels samen met echte én namaak en gaf hiermee de aanzet tot het feit dat die combinatie op de duur zelfs gedistingeerd zou worden gevonden. De glans en het luster (de regenboogkleuren) van parels worden door geen enkel ander voorwerp in de natuur overtroffen. Bovendien kunnen parels in ontelbare vormen en kleuren voorkomen. Met andere woorden: voor elk wat wils. Door Martijn Akkermans, juwelenhistoricus. 

De magie van parels

Voor vele duizenden vrouwen over de hele wereld is de parel de belichaming van natuurlijke schoonheid, esthetische perfectie en sublieme bescheidenheid. 

De benamingen en lengtes van parelcolliers

Een parelcollier, hoe lang: Basis: enkel snoer 40-45 cm Collier de chien: veel korte snoeren die hoog, strak om de hals worden gedragen Choker: nauwsluitend halssnoer 35-40 cm Princess collier: 43 -45 cm Matinee: enkel snoer 50-60 cm Opera: lang enkel snoer van 75-90 cm Sautoir: enkel snoer, langer dan 90 cm