Zilveren tafelstukken

Zilveren tafelstukken 

Zilveren tafelstukken staan al eeuwen voor stijl, voorspoed en rijkdom,

vroeger hadden de gefortuneerde mensen dan ook prachtige middenstukken om de tafel mee te versieren. Heden ten dagen worden er ook nog zeer aantrekkelijke tafelstukjes gemaakt. Deze zilveren tafelstukken worden nog steeds volgens de oude verloren-wasmethode met de hand gemaakt.

Toont 1 - 4 van de 4 items
    Toont 1 - 4 van de 4 items

    De zilversmid gebruikt daarvoor de volgende techniek;

    in een rubberen mal wordt was gespoten waarna deze op een binnenkern wordt gezet, Daar komt een bus omheen en vervolgens gaat er gips in. De was wordt warm gemaakt en loopt ertussenuit. In de lege ruimte tussen mal en gips gaat het zilver. Ieder tafelstuk wordt daarna met de hand in elkaar gezet en afgewerkt, dit gebeurd vaak veertje voor veertje of blaadje voor blaadje!

    Bekijk ook onze collectie:

    Nieuwe zilveren tafelstukken

    Tafelornamenten

    Tafelornamenten waren in de 17e en 18e eeuw heel belangrijk, de middenbaan van de eettafel werd aangekleed met prachtige tafelstukken, kandelaars, bloemen en kristal. Vooral in Frankrijk waren in die tijd zilveren en keramieken tafeldecoraties onmisbaar. In de tweede helft van de 18e eeuw vond er een belangrijke stijldoorbraak plaats toen de Rococo plaatsmaakte voor klassieke vormen. Door de ontdekking van de oude Romeinse steden Pompeï en Herculaneum werd de vraag naar deze klassieke stijlen groot. Als gevolg hiervan werden de tafeldecoratie's uitgebreider. Er werden sierstukken gemaakt in de vorm van tempels en parterres met bloemen. Ook kwamen er figuurtjes en jachttaferelen op tafel. 

    De populariteit van de tafelstukken en ornamenten duurde in de vroege 19e eeuw onverminderd voort. De nieuwe Empire stijl droeg daar aan bij. De ontwerpen werden zeer sterk door Romeinse en Egyptische motieven beïnvloed, er werden tafelstukken gemaakt met vazen, zuilen en beeldjes naar voorbeelden uit de oudheid. Ze werden ontworpen om zich over de complete lengte van de tafel uit te strekken. Er werden spiegelplateau's gemaakt van soms wel 9 meter lang. Op het spiegelplateau kwam het piece de milieu geplaatst met de kandelaars, manden en mandjes en vele verschillende zilveren en porseleinen tafelstukjes. 

    De verschillende zilveren vogels zoals fazanten, pauwen en patrijzen sierden de feestelijk gedekte tafels verlicht door kaarslicht. Maar ook wilde dieren zoals zilveren olifanten, zwijnen en herten waren populair.

    Bekijk ook onze collectie:

    Antiek zilver bestek

    Antiek zilveren tafelaankleding