Zilveren serviezen

Zilveren serviezen 

Een kopje met klasse drink je uit een zilveren thee- of koffiepot.

Een kopje thee of koffie wordt vanzelf iets bijzonders als je het schenkt uit een mooie antieke koffiekan of theepot. Het drinken van koffie en thee is al eeuwen een sociaal gebeuren waarvoor door zilversmeden prachtige zilveren gebruiksvoorwerpen zijn gemaakt. Het zetten en drinken van thee of koffie was dan ook een heel ritueel.

Zilveren serviezen uit drie eeuwen

U heeft keuze uit zilveren serviezen uit drie eeuwen, prachtig handwerk in vele stijlen en modellen. 

per pagina
Toont 25 - 44 van de 44 items
    Toont 25 - 44 van de 44 items

    Zilver serviesmodellen Versailles 1513 en Cardinaal

    Model Versailles 1513 en model Cardinaal zijn twee zeer geliefde serviesmodellen die nog steeds worden gebruikt en verzamelt. Beide modellen zijn ontworpen door Hendrik Jacobus Valk die vanaf 1886 chef was van de tekenkamer van Van Kempen. Hij was opgeleid door Bernardi en ontwerpt aan het eind van de 19e eeuw vooral klassieke modellen. Maar Jan van Kempen die de stijl ontwikkelingen op de voet volgt laat ook eigentijdse vormen ontwerpen. Rond 1916 produceert van Kempen voor het eerst model 1513 Versailles, het is direct een geliefd model. Model 1513 Versailles kenmerkt zicht door de rechte vlakken, de bolronde hoeken en de achtkantige standring. Model Versailles wordt in grote samenstellingen gemaakt van de grootste koffiepot, heetwaterketels tot lepelvaasjes in drie maten, allemaal even mooi gemaakt.

    Als Anton van Kempen in 1924 overstapt van Van Kempen, Begeer & Vos naar de concurrent Gerritsen te Zeist gaat H.J. Valk mee. H.J. Valk ontwerpt dan een serviesmodel wat veel weg heeft van model 1513 Versailles, model Cardinaal. De inspiratie voor de vorm van het model Cardinaal komt voort uit de vorm van het hoofddeksel van een Kardinaal.

    Zilveren koffiepot in model Versailles en Cardinaal

    Op de foto rechts een zilveren koffiepot in model Cardinaal en links Versailles bolpas.

    Rond 1900 had men bij Van Kempen keus uit meer dan driehonderd verschillende serviesmodellen

    Dat de afternoon tea aan het eind van de 19e eeuw nog zeer populair was blijkt wel uit de enorme keuze die men bij Van Kempen: er kon gekozen worden uit ruim 300 modellen! Ook nam het assortiment aan bij artikelen toe. Een theegarnituur bestond in die tijd uit: een theeservies met suikermand en melkkan, een theezeefje, een zilveren lepeldoosje met lepeltjes, een suikertang, taartvorkjes, bonbonmandjes, bloemenvaasjes, asbakjes, cakeschaal, soezenmand, koektrommel en natuurlijk een cakeprikker. Zoveel keus en toch was er van massaproductie geen sprake, het was nog steeds grotendeels handwerk.

    Zilver servies met parelranden

    Er was veel vraag naar glad zilveren serviezen en naar zilver serviesgoed met een parelrand. Parelrand was rond 1780 heel modieus en kwam rond 1880 opnieuw in de mode. Het model bleef veel gevraagd tot de tweede wereldoorlog. Er was dan ook een enorme keus aan thee- en koffieserviezen en aanverwante artikelen met een parelrand: Koffiepot, theepot, trekpot, theelichtje, roomstel met open en dichte suikerpotten, theebussen, koektrommels, lepeldozen en theelepels en theezeefjes.

    Ook werd er een luxe parelrand versie gemaakt, deze uitvoering had een opstaand uitgezaagd rekje boven op.

    zilveren servies luxe parelrand Zilver.nl

    Oude verkoopcatalogus met de luxe uitvoering van het parelrand servies.