Delen

Nederlandse zilvermerken

In Nederland is het keuren van zilver en goud al vanaf de gildetijd goed geregeld. Voor 1807 had iedere Nederlandse stad zijn stadskeur en jaarletters. Sinds 1814, vanaf Het Koninkrijk der Nederlanden, is dit landelijk geregeld en worden er voor heel Nederland twee verschillende keuren gebruikt:

- Klein zilver keur in de vorm van een zwaardje in combinatie met een meesterteken.

- Groot zilver keur bestaande uit 4 merken: een meesterteken, een minervakopje van het keurkantoor, een leeuw voor het gehalte en de jaarletter.

Bent u op zoek naar buitenlandse zilvermerken kijk dan op : 925-000

Bent u op zoek naar Engelse silver plate merken kijk dan op: 925-1000 plate marks

Bent u op zoek naar Nederlandse zilvermerken kijk dan op: de zilverkeuren database van Zilver.nl

Merken op zilveren en gouden sieraden

Oude en nieuwe gouden sieraden en zilveren sieraden moeten volgens de Nederlandse waarborgwet allemaal voorzien zijn van geldige merken. Zilveren sieraden zoals bedels die minder wegen dan 5 gram mogen ongekeurd blijven. 

Hieronder de op dit moment geldende goud- en zilvermerken:

keurplaat goud en zilver

Nederlandse jaarletters van 1814 tot 2009

jaarletters

Zilverkeuren

Het fijne van echt zilver is dat er meestal zilverkeuren op staan zodat je het land van herkomst, vaak de meester en soms ook het jaar waarin het stuk is gemaakt kunt opzoeken. Het identificeren van merken op een onbekend stuk zilver is een boeiende bezigheid. Deze merken studie maakt oud en antiek zilver nog interessanter. Bij aankoop of het verzamelen van zilver is kennis van deze zilvermerken van groot belang.

Het zilver uit de 17e en 18e eeuw is niet altijd volledig gekeurd, men was zich er in die tijd ook niet van bewust dat die keuren nu zo belangrijk zijn bij het identificeren van de stukken. 

zilverkeuren

Zilvermerken database van Zilver.nl

Voor meer informatie over zilvermerken, meestertekens en zilverkeuren kunt u terecht in onze zilver keurendatabase.

In de Zilverkeurendatabase staan meer dan 5000 afbeeldingen van zilverkeuren met uitleg.

Goud- en zilverlegeringen

Omdat zuiver zilver en goud te zacht zijn om te verwerken tot sieraden of voorwerpen wordt er altijd een extra stof toegevoegd om het materiaal stevig te maken, dit noem je een legering.

De diverse zilverlegeringen zijn:

1e Gehalte zilver/ 925/000 ook wel sterling genoemd bestaat dus uit 92,5% zilver en 7,5% uit koper

2e Gehalte zilver/ 835/000 bestaat voor 83,5% uit zilver 

3e Gehalte zilver/ 800/000 bestaat voor 80% uit zilver

Er zijn vele zilveren voorwerpen en sieraden gemaakt van lagere gehaltes zilver deze hebben in Nederland de benaming BWG of wel beneden het wettelijk gehalte.

22 Karaat goud 916/000 bestaat voor 91,6% uit goud en voor 8,4% uit koper, nikkel of palladium

20 Karaat goud 833/000

18 Karaat goud 750/000

14 Karaat goud 585/000

9 Karaats goud heeft in Nederland nog steeds geen erkend goudkeur, jammer want dit gehalte 333/000 wordt in Engeland al eeuwen veelvuldig gebruikt.

Bekijk de collectie gouden sieraden van Zilver.nl

Is een voorwerp van een hoger gehalte altijd waardevoller?

Nee, dat is zeker niet zo. Bij een zilveren voorwerp of sieraad is de manier waarop het gemaakt is, de oudheid, de meester etc belangrijker. 

Voor zilver bestek werd en wordt vaak 2e gehalte zilver gebruikt omdat dit bij gebruik minder snel krast en het minder snel slijt.

Bij Zilver.nl helpen we u graag bij de aankoop van sieraden of zilverwerk

Zilver en sieraden zijn aankopen waar je graag heel lang plezier van hebt. Wij helpen en adviseren graag bij het maken van uw keuze. Met ruim 30 jaar ervaring, een enorme voorraad, vele contacten en passie voor het vak komen we er vast samen uit. Ons team staat altijd voor u klaar via de live chat, telefonisch via 020-4033653, e-mail info@zilver.nl of in onze gezellige winkel te Broek in Waterland.

Ursula Boonstra de Jonge, Michel de Jongen, Margriet , Nathalie en Yentl de Jonge de vakmensen met expertise achter Zilver.nl

Bekijk ook:

onze sieraden collectie

onze grote collectie oorbellen

onze grote collectie antiek zilver

onze grote collectie tafelzilver

Lees ook in ons blog:

Legeringen en gehaltes in goud en zilver