Gelegenheid zilver

Gelegenheid zilver 

Zilver al eeuwen een traditie bij geboortes

De traditie om bij een geboorte of huwelijk een blijvend aandenken in de vorm van een stukje zilver te geven is al eeuwenoud. De zilveren geboortelepel is een mooi voorbeeld van deze traditie die stamt uit de 17e eeuw. Door de hoge kindersterfte in die tijd gaf men de nieuw geborene een zilveren lepel die gezondheid, geluk en rijkdom symboliseerde. Deze zilveren lepels werden vaak voorzien van een gravering die ons nu nog veel vertelt over die tijd. Andere zilveren geschenken die bij een geboorte werden gegeven waren zilveren rammelaars om de boze geesten weg te jagen, zilveren luierscharen en luiertangen en zilveren kinderbekers.

Bij een huwelijk hoort al eeuwen zilver

Ook bij een huwelijk werd vaak zilver gegeven zoals een knottekistje, een trouwpenning of een zilveren huwelijkslepel, blijvende herinneringen aan één van de mooiste dagen in het leven.

Toont 1 - 12 van de 12 items
Toont 1 - 12 van de 12 items

Antieke zilveren rammelaars

Zilveren rammelaars of rinkelbellen zoals ze vroeger werden genoemd hadden vroeger een andere betekenis dan tegenwoordig. Zien we het nu vooral als het eerste speelgoed en een blijvend aandenken, vroeger was de rammelaar een amulet die het kindje moest beschermen tegen boze geesten en ziektes. De belletjes en de fluitjes aan de zilveren rammelaars waren bedoelt om boze geesten te verjagen. Het handvat van de rammelaar was soms gemaakt van kristal, agaat of koraal omdat men dacht dat die het kwade konden verjagen.

Antieke zilveren rammelaars zijn er in vele vormen, uit verschillende eeuwen en van vele verschillende zilversmeden en zijn hierdoor zeer geliefd als verzamelgebied.

Antieke zilveren rammelaar Zilver.nl          Antieke zilveren rammelaar Engeland koralen handvat Zilver.nl     

Antieke zilveren rammelaars, Collectie V&A Museum

Lees meer over antiek zilver in onze Kennisbank

Bekijk ook onze collectie:

Antiek 19e eeuws zilver