Zilveren gelegenheislepels

Zilveren gelegenheislepels 

Het geven van een zilveren gelegenheidslepel bij een bijzondere gebeurtenis is een echte Nederlandse traditie.

Vanaf de 17e eeuw zijn er in Nederland zilveren sierlepels gemaakt ter gelegenheid van; geboortes, huwelijken, feestdagen, overlijden en als prijs bij een wedstrijd zoals de lepel voor het dikste varken. 
Er zijn gelukkig een groot aantal van deze lepels bewaard gebleven, door de vaak uitgebreide graveringen vertellen ze ons allemaal een stukje geschiedenis wat de lepels extra aantrekkelijk maakt als verzamelobject. De variatie in de bekroning van de stelen en de vaak prachtige handgravures op de achterzijde van de bakken zijn het bestuderen meer dan waard.

Toont 1 - 4 van de 4 items
Toont 1 - 4 van de 4 items

De zilveren gelegenheidslepels met hun diepere boodschap

Al in de 17e eeuw kwam de traditie van het geven van een zilveren gelegenheidslepels in gebruik. Bij een geboorte, doop, huwelijk, overlijden en vele andere bijzondere gebeurtenissen in het leven werd vaak een persoonlijke, gelegenheidslepel gegeven, vaak met een gravure die ons meer verteld over de geschiedenis van het stuk. Op de achterzijde van de bakken zijn vaak prachtige familiewapens gegraveerd, huwelijksbeloften en geboorte en sterfdatums.

Er zijn ook zilveren gelegenheidslepels gegeven voor het zwaarste zwijn, de meiboomplanting en schutterslepels. Op stillevens uit de 17e, 18e en ook 19e eeuw zien we deze zilveren lepels vaak afgebeeld. Veelval werden deze zilveren lepels als aandenken in de pronkkast neergezet maar in Friesland kwamen ze bij een huwelijk of geboorte ook op tafel.