Miniatuur zilver

Miniatuur zilver 

Antiek miniatuur zilver werd al gemaakt in de 16e eeuw speciaal voor vorstenkinderen.

Nederlands zilveren miniaturen zijn bekend vanaf het midden van de 17e eeuw en werden door de rijke dames in grote poppenhuizen geplaatst. De traditie uit de 17e en 18e eeuw om voorwerpen uit het 'echte' leven in miniatuur zilver te maken werd in de 19e en 20e eeuw voortgezet.

In het begin van de 19e eeuw zijn er zilveren miniaturen gemaakt in de Empire stijl en ook uit de Biedermeier tijd komen we zilveren miniatuurtjes tegen. Antieke zilveren miniaturen uit de 19e eeuws zijn schaarser dan miniaturen uit de 18e eeuw. Ook in de 20ste eeuw zijn er veel zilveren miniatuur voorstellingen en voorwerpjes gemaakt.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 39 items
    Toont 1 - 24 van de 39 items

    Miniatuur zilver uit drie eeuwen

    Al sinds eeuwen zijn mensen gecharmeerd door miniatuur voorwerpjes, gemaakt nar voorbeeld van het echte leven. Zo maken vakmensen altijd al miniatuur meesterstukken van hout, porselein en zilver, vaak tot in de finesses.Dat dit, in het klein namaken veel tijd en vakmanschap vereist wordt wel duidelijk als je zo'n voorwerpje op je gemak bekijkt. Het is leuk om te weten dat het zilveren miniatuurgoed meestal van Nederlands makelij is. De grootste bloei begon in de 17e eeuw toen welgestelde dames zich gingen toeleggen op het inrichten van grote, prachtige poppenhuizen. Vele hiervan zijn nog te zien in de Nederlandse musea zoals het Rijksmuseum en in de musea in Den Haag. Aan alles werd gedacht, je kan het zo gek nog niet bedenken of het is in het zilver gemaakt, van kabinet tot lamp en van muizenval tot mini lepeltjes en vorkjes.

    Miniatuur zilveren figurale groepjes en voorstellingen

    Aan het eind van de 17de eeuw werden behalve voorwerpen bestemd voor poppenhuizen, ook figurale groepjes gemaakt die kinderspelen of beroepen uitbeelden. Deze zilveren miniatuur voorwerpjes en voorstellingen vertellen ons veel over de huishoudens en beroepen van vroeger. Het zijn dan ook zeer geliefde verzamelobjecten. 

    Zilversmeden die gespecialiseerd zijn in maken van miniatuur zilver

    Er zijn zilversmeden die zich speciaal hebben toegelegd op het maken van deze prachtige zilveren werkstukjes zoals Arnoldus en Johannes van Geffen, P. van Somerwil I 7& II beide te Amsterdam in de 18e eeuw. Ook in de 19e eeuw en begin 20e eeuw zijn er nog veel miniatuurtjes gemaakt door bijvoorbeeld Jan Zwanenburg te Sneek en J. van Straten te Hoorn.

    De kleine Nederlandse voorwerpjes uit de 18e eeuw zijn vaak alleen gekeurd met een meesterteken, soms ook nog met een stadskeur maar vaak zijn ze geheel ongekeurd. De 19e en begin 20ste eeuwse miniatuurtjes zijn meestal gekeurd met het zwaardje en een meesterteken. Aan de hand van stijlen en keuren zijn de zilveren miniaturen te plaatsen in een tijd en weten we wie de zilversmid is.