Zilveren tabaksdozen

Zilveren tabaksdozen 

Tabak bewaren in een zilveren doos

Om de tabak voor eigen gebruik goed te kunnen bewaren en in de zak mee te kunnen nemen, maakte men vanaf ongeveer 1630 zilveren tabaksdozen. Deze tabaksdozen waren ovaal of eivormig, men had in die tijd nog geen zakken in de kledij, maar in de loop van de tijd paste men de grote aan naar het formaat zakken in de kleding, welke mode was. De tabaksdozen werden gemaakt van zilver, koper, schildpad, ivoor, leer, schelp en geperst hoorn.

Toont 1 - 13 van de 13 items
    Toont 1 - 13 van de 13 items

    Op deze dozen werden vaak religieuze of historische gebeurtenissen afgebeeld.

    De achttiende eeuwse tabaksdoos was langwerpig met ronde hoeken, pas aan het eind van de achttiende eeuw wordt de tabaksdoos groter en lijkt ze vierkant. Zilveren tabaksdozen werden in de 17e en 18e eeuw in alle grote steden van Nederland gemaakt. Deze zilveren tabaksdozen waren allemaal voorzien van een scharnierende deksel omdat de doos met één hand vastgehouden moest worden om met de andere hand de tabak te kunnen ‘plukken’. Met een mooie zilveren tabaksdoos kon je duidelijk laten zien dat je maatschappelijk geslaagd was.

    Zilversmeden kregen dan ook opdrachten van schippers,

    rijke herenboeren en kooplui die afbeeldingen op de dozen lieten graveren die hun beroep uitbeelden, hun schip of erf.  Zilveren tabaksdozen zijn geliefde verzamelobjecten, niet verwonderlijk want ze zijn er in vele vormen en maten, uit drie eeuwen, soms gecombineerd met andere materialen en vaak zo fraai gegraveerd.