Zilveren doosjes divers

Zilveren doosjes divers 

Antieke zilveren doosjes

Antieke zilveren doosjes voor hem en haar worden al eeuwen gemaakt; loddereindoosjes, snuifdoosjes, muntendoosjes, tondeldoosjes, pommanders en meer. Deze charmante zilveren doosjes vormen een groot en aantrekkelijk verzamelgebied. Ze zijn dan ook gemaakt in allerlei vormen en maten gemaakt met bijzondere soms historische graveringen of afbeeldingen. Antieke doosjes uit drie eeuwen, bijzondere kleinoden met een verhaal.

Schrijf je in het blijf op de hoogte van de nieuwste zilveren doosjes!

Toont 1 - 15 van de 15 items
  Toont 1 - 15 van de 15 items

  Er zijn vele verschillende soorten antieke zilveren doosjes

  Zilveren vinaigrettes zijn meestal in Engeland gemaakt maar soms komen we ook een Nederlands zilveren vinaigrette tegen. Het is een plat rechthoekig doosje met een ajour bewerkt tussendekseltje, dat scharniert op de korte zijkant van het doosje. Onder dat opengewerkte dekseltje werden vaste reukstoffen gestopt.

  Zilveren muntendoosjes zijn hoge ronde zilveren doosjes die werden gebruikt om de bezemstuivertjes in op te bergen.

  Mouchedoosjes weinig voorkomende brede lage ronde zilveren doosjes die gebruikt werden om kleine mouches (kleine glimmende kleurrijke figuurtjes om het gezicht mee te versieren) in op te bergen.

  Zilveren lodereindoosjes (l’eau de reine) is een hoog doosje waarin een sponsje doordrenkt met reukstof werd gelegd. Als men het doosje opende kwam er direct een heerlijke geur vrij. Dit was in de 18e en 19e eeuw hard nodig omdat men het met de hygiëne niet zo nauw nam. Het lodereindoosje was het belangrijkste attribuut in de beugeltas van de dames in die tijd.

  Rozenkransdoosje of rozenkransei is een ei-vormig zilveren doosje waarin men de rozenkrans meenam naar de kerk. Pillendoosjes en/of peppermuntdoosjes zijn platte vierkante,, ronde of ovale doosjes waar men pillen of pepermuntjes in bewaarde.