Zilveren doosjes divers

Zilveren doosjes divers 

Er zijn 16 producten

In Nederland worden al drie eeuwen kleine zilveren doosjes voor dames en heren gemaakt.

Eén van deze doosjes is het lodereindoosje, dit is een klein geurdoosje wat in de beurs van de dames uit de 18e en 19e eeuw een belangrijke plaats innam. Het loderein- of lodderein is afgeleid van het Franse l'eau de reine wat koningswater betekend. Het lodereindoosje bevatte een met geurwater besprenkeld sponsje om een frisse geur te verspreiden, wat gezien, de in die tijd andere kijk op hygiëne, waarschijnlijk hard nodig was. 
Door de enorme variëteit in vormgeving en versiering is het een heel geliefd verzamelobject geworden. Het lodereindoosje onderscheidt zich van de snuif- en pillendoosjes doordat ze qua vorm altijd hoger zijn dan breed.

Toont 1 - 16 van de 16 items
Toont 1 - 16 van de 16 items

Er zijn vele verschillende soorten antieke zilveren doosjes

Vinaigrettes zijn meestal in Engeland gemaakt maar soms komen we ook een Nederlands zilveren vinaigrette tegen. Het is een plat rechthoekig doosje met een ajour bewerkt tussendekseltje, dat scharniert op de korte zijkant van het doosje. Onder dat opengewerkte dekseltje werden vaste reukstoffen gestopt. Muntendoosje zijn hoge ronde zilveren doosjes die werden gebruikt om de bezemstuivertjes in op te bergen. Mouchedoosjes weinig voorkomende brede lage ronde zilveren doosjes die gebruikt werden om kleine mouches (kleine glimmende kleurrijke figuurtjes om het gezicht mee te versieren) in op te bergen. Lodereindoosjes (l’eau de reine) is een hoog doosje waarin een sponsje doordrenkt met reukstof werd gelegd. Als men het doosje opende kwam er direct een heerlijke geur vrij. Dit was in de 18e en 19e eeuw hard nodig omdat men het met de hygiëne niet zo nauw nam. Het lodereindoosje was het belangrijkste attribuut in de beugeltas van de dames in die tijd. Rozenkransdoosje of rozenkransei is een ei-vormig zilveren doosje waarin men de rozenkrans meenam naar de kerk. Pillendoosjes en/of peppermuntdoosjes zijn platte vierkante,, ronde of ovale doosjes waar men pillen of pepermuntjes in bewaarde.