Delen

Knottekistje

Het zilveren knottekistje is een historisch voorwerp dat zijn oorsprong heeft in de tradities van het huwelijksaanzoek in Friesland in de 16e eeuw. In die tijd was het gebruikelijk dat een jongeman zijn toekomstige bruid een geldstuk aanbood als hij haar ten huwelijk vroeg. Wanneer zij deze "trouwpenning" aannam, was het stel officieel verloofd.

In de 17e eeuw begon men, bij het aanbieden van meerdere munten als aanzoek, deze in een doek te binden en vast te knopen met een bijzondere knoop, de knotte. Deze knotte werd als symbool van verbondenheid tussen het stel gezien.

Naarmate de welvaart toenam, werd de knottedoek vervangen door een zilveren kistje, het zogenaamde knottekistje. Dit kistje was vaak versierd met gravures die hoop, geloof en liefde voorstelden, en had vaak ook een afbeelding van de trouwplechtigheid: een man en een vrouw bij het altaar met oven hun handen een brandend hart. Het zilveren kistje werd gezien als een kostbaar en blijvend aandenken aan het huwelijksaanzoek en de verloving.

In het knottekistje werd later een touw of koord gestopt met 2 knopen erin, de huwelijksbelofte. Dit symboliseerde de verbintenis tussen het paar en hun belofte om voor altijd bij elkaar te blijven.

Het zilveren knottekistje is een waardevol en uniek stukje geschiedenis dat ons herinnert aan de tradities en gebruiken van vroeger. Het vertelt ons over de romantiek en symboliek die schuilgaat achter het huwelijksaanzoek en de verloving, en hoe deze gebruiken in de loop der tijd zijn veranderd of toch niet!

zilveren knottekistje