Zilveren aardappellepel

Een echte Nederlandse opscheplepel, de zilveren aardappellepel

De ontdekking van Amerika bracht nieuwe producten zoals maïs en aardappelen via Spanje naar Nederland. De mensen geloofden dat deze lelijke modderige bruine knol met die vreemde ogen een onheilsbrenger was. De aardappelen werden eerst nog als varkensvoer gebruikt. Maar de hoge graanprijzen, vanwege de vele slechte oogsten, dwongen de armen in de 18e eeuw om aardappels te gaan eten. Aan het eind van de 18e eeuw was de aardappel geheel ingeburgerd. Het duurde toch nog tot het begin van de 20ste eeuw eer de aardappel zijn eigen opscheplepel kreeg.

Komt u een zilveren aardappellepel tegen die voor 1900 is gemaakt wees dan waakzaam want deze lepel zal niet origineel zijn! Er zijn zilversmeden die aan een oude/antiek zilveren steel een nieuwe zilveren aardappellepelbak zetten!

 In het buitenland is de lepel niet gemaakt. 

Zilveren aardappellepel

Lepel met 'twee oren', de aardappellepel

Een aardappellepel is direct herkenbaar aan de twee 'oren' die iets omhoog staan waar de steel overloopt naar de bak. Deze oren houden de aardappels tegen die normaal weer aan de achterzijde van de bak van de lepel zouden rollen.

Lees ook in ons blog:

Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen

De collectie van Zilver.nl :

Zilver bestek

Zilveren aardappellepels