Delen

Zilveren aardappellepel

Een echte Nederlandse opscheplepel, de zilveren aardappellepel

De zilveren aardappellepel is een interessant stukje geschiedenis dat verbonden is met de opkomst van de aardappel als voedsel in Nederland. Het is interessant om te bedenken dat deze alledaagse lepel in feite een symbool is van een belangrijke verandering in de Nederlandse voedingsgewoonten.

Toen de aardappel voor het eerst in Nederland werd geïntroduceerd, was het geen populair voedingsmiddel. Mensen waren niet bekend met deze knol en vonden het er lelijk uitzien. Ze geloofden zelfs dat het een onheilspellende groente was. Om deze reden werd het eerst gebruikt als varkensvoer en niet als voedsel voor mensen.

In de 18e eeuw veranderde deze situatie echter. Door de vele slechte oogsten waren de prijzen van graan en andere traditionele voedingsmiddelen hoog. Dit dwong de armen om alternatieven te zoeken, zoals de aardappel. Deze knol was gemakkelijk te verbouwen en te oogsten, en het was relatief goedkoop in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Hierdoor werd de aardappel geleidelijk aan een populaire voedselbron.

Voor 1900 aten deftige mensen geen aardappels

Maar de aardappel had nog steeds een probleem: er was geen speciale opscheplepel voor. In die tijd was het gebruikelijk om voedsel met een gewone lepel op te scheppen. Dit leidde echter tot problemen bij het opscheppen van aardappelen, omdat de structuur van de aardappel anders was dan die van andere voedingsmiddelen. Hierdoor was het lastig om ze met een gewone lepel op te scheppen.

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond er echter een oplossing voor dit probleem: de zilveren aardappellepel. Deze speciale lepel was ontworpen om aardappelen gemakkelijk op te kunnen scheppen en was daarom voorzien van een speciale vorm: een korte steel met een bak met twee uitstulpsels 'oren'. 

Kortom, de zilveren aardappellepel is niet alleen een symbool van een belangrijke verandering in de Nederlandse voedingsgewoonten, maar ook een prachtig voorbeeld van vakmanschap en creativiteit. Het herinnert ons eraan dat elk alledaags object een rijk verleden kan hebben en ons kan helpen de geschiedenis te begrijpen. Zilveren aardappellepel werden vanaf het begin van de 20ste eeuw in alle bestekmodellen gemaakt en waren onderdeel van de basis van een zilveren cassette.

Niet van origine een aardappellepel

Komt u een zilveren aardappellepel tegen die voor 1900 is gemaakt wees dan waakzaam want deze lepel zal niet origineel zijn! Er zijn zilversmeden die aan een oude/antiek zilveren steel een nieuwe zilveren aardappellepelbak zetten! 

 In het buitenland is de lepel niet gemaakt. 

Zilveren aardappellepel

Lepel met 'twee oren', de aardappellepel

Een aardappellepel is direct herkenbaar aan de twee 'oren' die iets omhoog staan waar de steel overloopt naar de bak. Deze oren houden de aardappels tegen die normaal weer aan de achterzijde van de bak van de lepel zouden rollen.

Lees ook in ons blog:

Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen

De collectie van Zilver.nl :

Zilver bestek

Zilveren aardappellepels