Delen

Beryl


Beryl behoort tot de groep edelstenen en komt voor in verschillende vormen. Het wordt vooral aangetroffen en gewonnen in Zuid-Amerika, Afrika en Pakistan. Beryl is een kleurloos mineraal, dat door onzuiverheden een kleur krijgt. De naam van het oorspronkelijke mineraal beryl (of beril) verandert bij elke kleur. Zo wordt de blauwe variant ‘aquamarijn’ genoemd, naar het water van de zee. Aquamarijn is weer onder te verdelen van licht- tot donkerblauw en komt ook voor in turkoois. Voor elke verschillende kleur beryl bestaan verschillende lichte en donkere kleuren. 

Groen beryl edelsteen prive foto musee de Mineralogie Parijs

Groen beryl, Musée de Minéralogie te Parijs, privé foto.

Geschiedenis van Beryl


Elke berylsoort heeft een eigen geschiedenis. Zo staat de blauwe beryl (aquamarijn) bekend als ‘de koning van de edelstenen’. De steen heeft een prachtige helderheid en blauwe tint en wordt veel toegepast in colliers en ringen. De geschiedenis van groene beryl (smaragd) gaat tot wel 5000 jaar terug. De Mesopotamiërs (het huidige Irak) handelden er al volop mee. De smaragd was in Egypte ook erg populair bij Cleopatra en behoort tot een van de meest waardevolle edelstenen in de wereld. Cleopatra droeg weelderige sieraden, voorzien van smaragden en liet verschillende objecten ermee versieren. Ze gaf de elite graag smaragden met haar beeltenis erin gesneden cadeau.

De naam Beryl verklaard


De oorspronkelijke naam beryl of ‘beril’, is afgeleid van het woord 'Beryllos' in het Oudgrieks. Letterlijk te vertalen als 'blauwgroene steen'. In de middeleeuwen is beryl gebruikt om de eerste lenzen en brillenglazen van te vervaardigen. Door het materiaal te slijpen, kon een bepaalde sterkte worden bepaald en de gezichtsscherpte worden verbeterd. Leuk feit: het Nederlandse woord ‘bril’ is van beril afgeleid. 

Beryl edelsteen tussen parels kennisbank Zilver.nl

Diverse kleuren beryl tussen de parels, Collectie Lelune bij Zilver.nl

Verschillende kleuren en namen beryl


Blauw, groen, geel en wit zijn de meest voorkomende kleuren beryl. Ook rode beryl komt voor, maar is zeldzaam. Over het algemeen wordt in de naam naar de specifieke kleur verwezen, hoewel elke kleur ook een eigen naam heeft. Zo staat groene beryl bekend als ‘smaragd’, blauwe beryl als ‘aquamarijn’, geel-groene beryl als ‘heliodoor’, roze beryl als ‘morganiet’, rode beryl als ‘bixbiet’, goudgele beryl als ‘goudberyl’ en kleurloze beryl als ‘gosheniet’.

Rode beryl is zeer zeldzaam en wordt op slechts twee plaatsen in de wereld gewonnen, in de staten Utah en New Mexico in de Verenigde Staten. Rode beryl (ook wel ‘rode emerald’ genoemd), heeft per karaat een waarde van ongeveer 8.500 euro. De naam ‘morganiet’ van roze beryl heeft het te danken aan de Amerikaanse financier J.P. Morgan. De kleur varieert van lichtroze tot donkerroze en bevat soms zelfs strepen. 

Verschillende slijpvormen


Beril kan tegenwoordig op verschillende manieren worden geslepen. Het smaragdslijpsel werd speciaal voor groene beryl ontworpen. De zes verschillende kleuren beryl worden veel toegepast bij armbanden, als pronkstuk in gouden en zilveren ringen en colliers. Ook in parelcolliers komt een combinatie van verschillende kleuren beryl volledig tot zijn recht. Beryl edelstenen in de kleuren paars, roze, blauw en lichtgroen maken een collier tot een echt sieraad. Kleine rosé vergulde schakels maken het geheel vaak compleet.

Bekijk ook onze collectie:

Sieraden