Delen

Zilveren brandewijnkommen

Brandewijnkommen of zoals in oude inventarissen beschreven brandewijnkoppen zijn kommen die bij blijde gebeurtenissen op tafel kwamen. Als men wilde proosten op de gezondheid en het geluk van een jong paar of op de gezondheid van een baby kwam de brandewijnkom op tafel gevuld met boerenjongens of meisjes. Men schepte vaak met de huwelijks-of geboortelepel de glaasjes vol. Zilveren brandewijnkommen komen al voor vanaf de 17e eeuw Zilveren brandewijnkommen zijn vooral gemaakt in Friesland en Groningen.

Friese kommen, Groninger kommen

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel maar over het algemeen hebben de Friese brandewijnkommen platte 'oren' zoals deze prachtige kom gemaakt door de zilversmid Scholte Janssen uit Sneek in 1667 die te vinden is in de collectie van Het Rijksmuseum.

Fries zilveren brandewijnkom Scholte Janssen Sneek 1667 Kennisbank Zilver.nl

Zilveren brandewijnkommen uit Groningen hebben rechtop staande 'oren'/handvatten, zoals onderstaande brandewijnkom gemaakt door Hermannus Ridder te Groningen in 1817 uit de collectie van het Groninger Museum.

Groninger Museum zilveren brandewijnkom Hermannus Ridder Groningen 1817 Kennisbank Zilver.nl

Er zijn heel veel brandewijnkommen met imitatiekeuren

Brandewijnkommen en roomkommen zijn de zilveren gebruiksvoorwerpen waar heel veel imitatie antieke zilverkeuren op zijn afgeslagen. Sommige van deze valse keuren zijn eenvoudig te ontmaskeren maar er zijn er ook vele waarvan het heel lastig is aan te geven of de keuren echt 18e eeuws zijn of misschien in de 19e/ begin 20e eeuw nagemaakt. 

Voor meer informatie over imitatiekeuren kunt u het blog lezen: Zilver met imitatiekeuren

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Antiek zilver