Al eeuwenlang zijn mensen echte verhalenvertellers. Ze verzinnen mythes en legenden, soms als entertainment en soms om de wereld om hen heen te begrijpen. In talloze verhalen komen fabeldieren voor: verzonnen dieren die een prominente rol spelen in volksverhalen. In de meeste gevallen hebben deze dieren een menselijk karakter. Ze hebben bovendien speciale gaven, waardoor ze ieder verhaal weer net wat spannender en indrukwekkender maken. Soms zijn ze kwaadaardig en moeten ze door de held van het verhaal verslagen worden, terwijl andere fabeldieren vriendelijk en behulpzaam zijn.
Vrijwel iedere cultuur heeft zijn eigen fabeldieren, van vuurspuwende draken uit Wales tot de Tengu uit Japan. Vaak zijn deze sprookjesachtige dieren gebaseerd op echte dieren. Denk hierbij aan de zeemeermin, die voor de helft een vissenlijf heeft. Ook eenhoorns zijn fabeldieren, gebaseerd op paarden. Daarnaast horen ook de basilisk, faun en harpij in dit rijtje thuis, net als meer dan honderd andere dieren. Aan de Griekse mythologie hebben we de feniks te danken: de vogel die sterft en uit zijn eigen as herrijst. De oude Egyptenaren hadden juist de sfinx, een katachtige die zijn vijand kon verwarren door ingewikkelde raadsels te bedenken.
Antieke zilveren tasbeugel die aan de zijkanten uitlopen in een afbeelding van een fabeldier.
Fabeldieren spreken tot de verbeelding, dus het is niet vreemd dat deze bijzondere dieren ook in sieraden verwerkt worden. Zo zijn er prachtige kettingen met sierlijke draken te vinden. Daarnaast worden fabeldieren al eeuwenlang in miniatuurvormen van zilver gegoten. Maar ook kinderen genieten van een prachtige verzilverde spaarpot in de vorm van een eenhoorn. Ook ander zilverwerk wordt versierd met afbeeldingen van fabeldieren. Elegante lepels met sierlijke fabeldieren die het handvat decoreren? Kunstenaars en edelsmeden laten zich op allerlei manieren door deze wonderlijke dieren inspireren.
Zilveren theelepels bekroond door een fabeldier ontworpen door Gustav Beran voor Van Kempen rond 1960.
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl: