Delen

Fries draadglas

Fries glas of Friesch glas staat bekend onder verschillende namen. Zo noemen velen het ook wel Engels glas, ribbeltjesglas of draadglas. Dat we het in Nederland vaak Fries glas noemen, betekent overigens niet dat het iets typisch Fries is. Hoewel veel van dit glas wel in deze Noordelijke provincie te vinden is, is het ook in de rest van Nederland, in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk te vinden. Vroeger werd Fries glas in de huishouding gebruikt. Het roept dan ook bij velen een gevoel van nostalgie op. Nu is het meer een verzamelobject voor liefhebbers. Zo staan potjes, vaasjes, karaffen en glaasjes van Fries glas prachtig in een buffetkast. Over de oorsprong is weinig bekend. Wel is te herleiden dat het materiaal van het eind van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw werd gemaakt. 

Parfumflesje van Fries draadglas met een zilveren dop Nederland 1910 Kennisbank Zilver.nl

Hoe ziet Fries glas eruit?


Fries glas heeft verschillende gezichten. Zo kan het draadglas grof zijn of juist fijn. Ook de mate van transparantie verschilt. Het glas werd soms voorzien van prachtige bewerkingen of er werd gebruikgemaakt van gekleurd glas. Daarnaast werden er details van zilver, nikkel of tin aan toegevoegd. Denk aan een handvat of een schenktuit. Meestal hadden glazen kannen van de boer zilveren details en glas van de arbeider had details van nikkel, het zogenaamde ‘arbeiderszilver’. Doordat er zoveel verschillende soorten glazen zijn, raak je er als verzamelaar nooit op uitgekeken.

Fries draadglas in combinatie met zilver

Rond het eind van de 19e eeuw werd draadglas vaak gecombineerd met zilver zoals voor: parfumflesjes, roomstellen en theebussen. Een chique combinatie waar vele verzamelaars van zijn.

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Antiek zilver

Parfumflesjes

Antiek kristal met zilver