Delen

Zilveren gesp en gespen

Een zilveren gesp bestaat altijd uit één stuk met daaraan een beweegbaar verbonden dubbele beugel. Bij de Nederlandse klederdracht werden drie soorten gespen gedragen: schoengespen, kuitgespen en ceintuurgespen. Vele zilveren gespen hebben een stalen binnenwerk.

Schoenen met zilveren stuivertjes schoengespen Staphorst Kennisbank Zilver.nl

Schoenen met zilveren zogenaamde 'stuivertjes' schoengespen, foto Hans van Beelen, Collectie het Nederlands Openluchtmuseum

Zilveren schoengespen

Zilveren schoengespen kwamen in het laatste kwart van de zeventiende eeuw algemeen in gebruik. De zeventiende eeuwse schoengesp werd aan de bovenzijde van de schoen met twee schoenriemen vastgezet. Later werden de zilveren gespen steeds meer als versiering gedragen. In de stadsmode werden er in de 19e eeuw steeds meer veters gebruikt.

Zilveren ceintuurgespen

Zilveren ceintuurgespen komen voor vanaf de 18e eeuw. Deze gespen werden vaak gemaakt in de stijl van de heersende stadse model wat een mooi tijdsbeeld oplevert en ze voor verzamelaars heel aantrekkelijk maakt. 

Zilveren schoengespen meisje Marken Kennisbank Zilver.nl

Meisjesschoen van Marken, 1943 met zilveren schoengespjes, Collectie het Nederlands Openluchtmuseum

Zilveren kuitgespen

Zilveren kuitgespen werden door mannen gedragen onderaan het buitenbeen van een kniebroek. Zo werden de broekspijpen vast gezet. Kuitgespen zijn kleiner dan schoengespen. Omdat er ook kleine schoengespen zijn gemaakt, waarschijnlijk voor kinderen en/of meisjes, is het onderscheiden van de twee wel eens lastig.

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Zilveren gespen