De vorm van een bak van een soeplepel of van een natfruitlepel ontstaat door hameren. De hamerslag wordt later weg gepolijst. De hamerslag is dan vaak aan de binnenzijde van het voorwerp nog wel licht zichtbaar. Hamerslag is een decoratie waarbij de hamerslag zichtbaar is op het oppervlak van het zilver. Zilver met hamerslag was vooral in de Art Deco periode heel populair.
Verschillende soorten ijzeren en houten hamers worden gebruikt om metaal te vormen, te rekken en te versieren. Door het hameren wordt het zilver sterker, het verliest zijn zachtheid. Hoe harder het zilver, hoe steviger en hoe minder buigzaam. Zilveren voorwerpen die machinaal zijn gemaakt zijn daardoor veel zachter en beschadigen veel sneller.
Metaal wordt met ijzeren hamers gerekt en gevormd, deze laten ook zichtbare hamerslagen na. Houten hamers vormen en rekken maar laten bij voorzichtig werken geen sporen na. Leren hamers worden ook af en toe gebruikt om het metaal te vormen, deze hamers laten geen sporen na.
Zilver kan gehamerd worden op een vlakke ondergrond maar op een gevormde steun, een staak. Een staakt steunt niet alleen maar helpt ook om het zilver de gewenste vorm te geven.
Dit klinkt allemaal vrij eenvoudig maar uit een klein beetje ervaring kan ik u vertellen dat je toch wel een vakman of vakvrouw moet zijn om een zilverstuk te maken. Ooit, lang geleden, hebben wij een cursus edelsmeden gevolgd om meer materiaalkennis te krijgen. Ik heb veertig uur, ja echt 40 uur op een zitten plaat zitten hameren om uit een plaatje zilveren een bakje te laten ontstaan met een diameter van ongeveer 10 cm en een opstaande rand van 5 centimeter. Sinds die tijd kijk ik met nog meer bewondering naar het prachtige zilverwerk dat gemaakt is.
Bekijk ook onze collectie: