Koninklijke onderscheidingen

Wat betekenen al die sjerpen en portretminiaturen op een stuk stof gespeld die gedragen worden door leden van koninklijke families? Het zijn onderscheidingen waarvoor men benoemd moet worden of die men krijgt door 'koninklijk' te trouwen.

De Orde van de Kousenband

De hoogste Britse (ridder) orde is de Orde van de Kousenband die al bestaat vanaf 1348 en gesticht is door Koning Edward III. De orde bestaat uit 2 maal 12 ridders, naast de Windsors en leden van buitenlandse vorstenhuizen. Op de lijst van leden van de Orde van de Kousenband staan heel veel bekende namen: Frederik Hendrik van Oranje-Nassau, Willem van Oranje Nassau, Lodewijk XVIII van Frankrijk, Napoleon III, Wilhelminia der Nederlanden, Philip Mountbatten, Haile Selassie, Juliana der Nederlanden, Beatrix der Nederlanden, Margrethe II van Denemarken, Margaret Thatcher, William van Wales en Willem-Alexander der Nederlanden en vele, vele andere.

In juni komen deze ridders altijd bij elkaar in de St. George's Chapel op Windsor Castle ze zijn dan gekleed in lange fluwelen mantels en zwarte mutsen met witte pluimen.

De leden van de Orde van de Kouseband bijeen in 2002 Kennisbank Zilver.nl

De leden van de Orde van de Kousenband (knights and Ladies of the Garter) bijeen in 2002 met onder andere koningin Elizabeth II, koningin Margrethe en koningin Beatrix.

Royal Family Orders

Ik heb me vroeger vaak afgevraagd waarom de dames van koninklijke huizen hun portretminiaturen en medailles op van die 'rare' stukjes stof op hun jurk spelden. Vaak kleurde het helemaal niet en zag het stukje stof er gekreukeld uit. Dit blijkt niet zomaar een stukje stof te zijn en ook niet geen onbeduidende broche, het blijkt de Royal Family Order.

De Windsors kennen vele onderscheidingen en ordes waaronder de Royal Family Orders voor de vrouwelijke leden van de Koninklijke familie. Het is een dames orde die vanaf koning George IV door iedere monarch wordt vernieuwd. De kleur van het lint (ik dacht altijd een stukje stof) verschilt per monarch, op het lint wordt een in diamanten gevat portretminiatuur van de regerende vorst gedragen. Koningin Elizabeth II draagt op gala avonden bijna altijd de Royal Family Orders van haar vader en grootvader. Prinses Diana ontving haar Royal Family Order op de dag dat ze met prins Charles trouwde, een gele strik met het portret van koningin Elizabeth II.

Prinses Diana met de Royal Family order Kennisbank van Zilver.nl

Prinses Diana op haar trouwdag in 1986 met de Royal Family order, de gele strik met het portretminiatuur met koningin Elizabeth II.

De Nederlandse Orde van de Nederlandse Leeuw

De bekendste Nederlandse onderscheidingen zijn de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. De Orde van de Nederlandse Leeuw is in 1815 door koning Willem I ingesteld. Het 'versiersel' van de orde bestaat uit een wit geëmailleerd Maltezer kruis met gouden monogrammen "W" tussen de armen en een blauw goudomrand medaillon met het Latijnse opschrift Virtus nobilitat (deugd adelt). Het kruis hangt aan een gouden koningskroon en zit vast op een zijden ling in nassaublauw met twee gouden strepen.

Links de 2 Nederlandse onderscheidingen Kennisbank Zilver.nl

Tijdens een staatsbezoek aan Estland staan de Nederlandse en Estlandse ordes op tafel, links de kroonorde ingesteld door koningin Juliana in 1969, 2e van links de Orde van de Nederlandse Leeuw, rechts de twee Ordes van Estland. Foto Patrick van Katwijk.

De Leopoldsorde van België

Twee jaar na de afscheiding van België van Nederland wordt de Leopoldsorde geïntroduceerd. Koning Leopold heeft de orde ontworpen samen met de Brusselse edelsmid Joseph Germain Dutalis.

De Leopoldsorde is een paars satijnen sjerp die over de rechterschouder wordt gedragen. Aan de sjerp hangt een grote paarse strik met een kroon waaraan een wit Maltezer kruis hangt.

Wordt vervolgd.

Bron:

Wikipedia