Marcasiet

Veel gebruikt in Victoriaanse, Art Nouveau en Art Deco zilveren sieraden als imitatie diamant met een mysterieuze, zachte glans. Bij Zilver.nl zijn we dol op markasiet sieraden.

Zilveren sieraden bezet met markasiet en edelstenen Kennisbank Zilver.nl

Belangrijkste kenmerken van marcasiet

- Een marcasiet is van pyriet gemaakt
- Goudachtige kleur met metaalachtige gloed
- Toegepast in allerlei soorten sieraden 

Geschiedenis van marcasiet

Marcasiet sieraden waren al erg populair in de klassieke oudheid. Zo waren ze bij de Grieken een gewild item. In het victoriaanse tijdperk beleefde marcasiet een heropleving. Het materiaal werd in die tijd veelvuldig toegepast in broches, ringen en kettingen. Ronde en vierkante vormen in een pavézetting waren destijds een modetrend. In de 18e eeuw werden marcasiet sieraden volop gedragen in Zwitserland. Diamenten werden toen niet openbaar gedragen, waardoor marcasiet enorm aan populariteit won. 

Sieraden bezet met markasiet en edelstenen Kennisbank Zilver.nl

Korte uitleg

Als je het hebt over een marcasiet sieraad, dan heb je het eigenlijk over een sieraad welke bezet is met het materiaal pyriet. Pyriet is een stabielere steen die geschikter is voor het zetten in sieraden. De steen wordt vooral gevonden in Latijns-Amerikaanse landen als Peru, Mexico en Bolivia. Ook in Europa vindt men pyriet, bijvoorbeeld in Spanje, Roemenië en Oostenrijk. Uniek aan marcasiet sieraden is de prachtige glans die voor een elegante look zorgen. Het sieraad dient gereinigd te worden met stoom of met een zachte doek of een zachte tandenborstel. Markasiet sieraden houden niet van water!

Bekijk ook onze collectie:

Zilveren markasiet sieraden

Lees verder in ons blog:

Markasiet sieraden, mysterieus mooi