Het meesterteken, een belangrijk zilvermerk

Bij het identificeren van keuren afgeslagen op zilverwerk zijn we altijd benieuwd wie het stuk heeft gemaakt. Dit meesterteken werd zowel bij het Nederlands groot zilverkeur af geslagen als bij het klein zilverkeur.

De geschiedenis van het meesterteken op zilver

Het afgeslagen meesterteken op zilver had als oorspronkelijk doel om zilversmeden die zich niet aan de gestelde zilvergehaltes hielden te kunnen ontmaskeren. Zilverwerk werd vroeger vooral als geldbelegging beschouwd. In periode van oorlog of crisis werd het zilverwerk al snel gesmolten en weer ten gelde gemaakt. Het was dus van het hoogste belang dat het aangegeven zilvergehalte klopte.

In de eed bij het zilvergilde moest de zilversmid dan ook onder ede beloven dat hij geen goud en zilver zou verwerken wat niet aan het gestelde gehalte voldeed. 

Rond 1860 werd het meesterteken om andere reden belangrijk

Na de wereldtentoonstelling te Londen in Crystal Palace in 1851 ontstond er belangstelling voor antiek zilver. Men ging antiek zilver verzamelen en worden het jaartal en het meesterteken belangrijker dan de waarde aan zilver. Schoonheid, vakmanschap, zeldzaamheid en leeftijd worden nu veel belangrijker.

Het op kunnen zoeken van het jaartal en de maken van een stuk zilver maken het verzamelen en bestuderen van zilver extra de moeite waard.

meestertekens op zilver en goud in de kennisbank van Zilver.nl

Hoe ziet een meesterteken eruit?

Een meesterteken is een zilverkeur waarvan de afmetingen verschillen van zo ongeveer 2 mm x 2 mm tot ongeveer 5 mm. De contouren verschillen ook per meester. Het meesterteken bestaat meestal uit letters met soms een symbool of een afbeelding. Vroeger waren veel zilversmeden analfabeet en werd er vaker gekozen voor alleen maar een afbeelding als meesterteken die vaak betrekking had op de achternaam of op het beroep. De latere meestertekens zijn meestal initialen met een symbool.

Wilt u meer meestertekens en zilverkeuren bekijken kijk dan in onze zilverkeuren database

Bekijk ook onze collectie antiek zilver