Delen

Mozaiek

Micro Mozaiek

De term "micromozaïek" werd bedacht door de twintigste eeuwse verzamelaar Sir Arthur Gilbert. Het is een verzamelnaam voor piepkleine mozaïeken die zijn samengesteld uit kleine glassteentjes, tesserae genaamd. Deze steentjes zijn in het sieraad nauwelijks van elkaar te onderscheiden, omdat er soms wel 1000 op een vierkante centimeter zijn bevestigd. Samen stellen deze kleurige steentjes of glaskorrels een afbeelding voor, meestal gezet in een onedel metaal zoals koper. 

Dit type miniatuurmozaïek werd populair in het begin en midden van de 19e eeuw, toen de toeristenhandel in Rome bloeide, verkocht als fijne sieraden aan Victoriaanse dames. Het concept micro mozaïek is dan ook sterk verbonden met Italië. Zeer veel broches en kruisbeelden zijn in de loop der jaren versierd met allerlei verschillende afbeeldingen (van eenvoudige bloemen tot hele taferelen) – en hebben zich verspreid door Europa. 


De broche is populair in dit genre, hetgeen logisch is als je bedenkt dat een broche iets meer ruimte geeft om een tafereeltje te schetsen. Ook zijn er veel zilveren en gouden hangers, ringen en armbanden voorzien van micro mozaïek
Er zijn in de loop der jaren ook veel kostbare exemplaren ontworpen, bijvoorbeeld armbanden van 18-karaats goud met meerdere, geschakeerde voorstellingen vervaardigd uit mozaïek. Deze zijn bij gerenommeerde veilinghuizen nog steeds veel waard. 

Millefiori


Ook sieraden met millefiori-stenen wordt gerekend tot de micro mozaïek, hoewel de techniek bij mille fiori feitelijk anders is: hier worden glasstaven samengesmolten tot motieven zoals fijne bloemetjes. 

Millefiori is een bekende en vaak gekopieerde stijl uit Murano, Italië. Vakmensen uit deze streek hebben de techniek ontwikkeld en geperfectioneerd. Het glaswerk wordt ook in verband gebracht met de stad Venetië. Het gaat om glaswerk waarin zeer veel kleurige kleine bloemetjes zijn verwerkt; vandaar de naam ‘mille fiori’ (duizend bloemen). De techniek maakt gebruik van vele dunne staven glas in verschillende kleuren. Ze werd veel toegepast op broches en oorbellen, maar ook als steen in een ring. Daarnaast zijn er kleine snuisterijen die onder mille fiori vallen, bijvoorbeeld presse-papiers of sierobjecten. De fijne bloemetjes hebben soms een terugkerend patroon want uit één samengesmolten ontwerp konden eventueel meerdere ‘plakjes’ gesneden worden.
De ‘stenen’ die met deze techniek worden gemaakt staan ook wel bekend als glaskralen, maar die naam doet de uiterst fijne techniek eigenlijk geen recht. Veel millefiori stukken hebben een ontwerp dat zeer precies en bewerkelijk is. Het begrip millefiori is halverwege de negentiende eeuw ontstaan, daarvoor werden deze creaties geschaard onder de mozaïek sieraden.