Delen

Nootmuskaatraspdoosje, een smaakvol doosje!

In de zestiende eeuw kochten de Portugezen in Oost-Indië op de Molukken de eerste muskaatnoten. Na de verovering van de Molukken door de Verenigde Oostindische Compagnie kreeg de V.O.C. het monopolie van de handel in muskaatnoten. In het begin van de 17e eeuw werd het gebruik van de noten bij de meer welgestelden algemeen. Een rasp was noodzakelijk om de noot tot specerij te kunnen vermalen en te gebruiken. 

Vrucht van een nootmuskaatboom Kennisbank Zilver.nl

De muskaatboom

Nootmuskaatnoten zijn afkomstig van de muskaatboom die groeit in regenachtige tropische kustgebieden. Het woord nootmuskaat komt van het Latijnse nuces moschatae wat naar muskus ruikende noten betekent. Nootmuskaat werd en wordt geraspt over bloemkool met en zonder 'papje', sperziebonen, spruitjes en asperges. Ook in een grog werd vaak een beetje nootmuskaat geraspt.

Rasp doosjes

Nootmuskaatdoosjes werden ook veelvuldig meegenomen op reis, zodat er bij de maaltijd altijd vers geraspte nootmuskaat beschikbaar was. U moet zich voorstellen dat men toen nog geen koelkast had dus als de waar niet meer zo vers rook was de geur van geraspte nootmuskaat zeer welkom! De noten konden in het doosje bewaard worden. De in het zilveren doosje aangebrachte rasp is van ijzer. Dat was vroeger ook zo want zilver is te zacht om als rasp te gebruiken. 

Zilveren nootmuskaatraspdoosjes vanaf de 17e eeuw

Zilveren raspdoosjes zijn bekent vanaf de 17e eeuw, ze zijn soms te zien op oude schilderijen. Uit de 18e eeuw maar vooral uit de 19e en begin 20ste eeuw komen we nog prachtige zilveren doosjes met een rasp tegen.

Nootmuskaatraspdoosjes van zilver zijn er in vele vormen en maten zoals doosjes waarbij de rasp verborgen zit achter een langwerpige deksel:

nootmuskaat     zilveren nootmuskaatrasp  nootmuskaat

Of doosjes met de rasp aan de bovenzijde, doosjes met een strooidop aan de bovenzijde en doosjes waar de stalen rasp los in zit.

Zilveren nootmuskaatraspdoosje waar de stalen rasp los in zit Kennisbank Zilver.nl

Zilveren noormuskaatrapsdoosje gemaakt in 1837 of 1848 in Nederland, Collectie Zilver.nl

Er zijn ook nootmuskaatraspdoosjes in bijzondere vormen zoals in de vorm van een vaasje, zoals deze rasp gemaakt door Gerrit van der Dussen uit Schoonhoven tussen 1912 en 1921.

Bijzonder vaasvormige zilveren nootmuskaatrasp Kennisbank Zilver.nlAntiek zilver nootmuskaatraspdoosje in vaas vorm Kennisbank Zilver.nl

Bron: Wikipedia

Bekijk ook onze collectie:

Zilveren nootmuskaatraspen

Zilveren doosjes antiek