Nootmuskaatraspdoosje, een smaakvol doosje!

In de zestiende eeuw kochten de Portugezen in Oost-Indië op de Molukken de eerste muskaatnoten. Na de verovering van de Molukken door de Verenigde Oostindische Compagnie kreeg de V.O.C. het monopolie van de handel in muskaatnoten. In het begin van de 17e eeuw werd het gebruik van de noten bij de meer welgestelden algemeen. Een rasp was noodzakelijk om de noot tot specerij te kunnen vermalen en te gebruiken. 

Nootmuskaatdoosjes werden ook veelvuldig meegenomen op reis, zodat er bij de maaltijd altijd vers geraspte nootmuskaat beschikbaar was. U moet zich voorstellen dat men toen nog geen koelkast had dus als de waar niet meer zo vers rook was de geur van geraspte nootmuskaat zeer welkom! De noten konden in het doosje bewaard worden. De in het zilveren doosje aangebrachte rasp is van ijzer. Dat was vroeger ook zo want zilver is te zacht om als rasp te gebruiken. 

Nootmuskaatraspdoosjes van zilver zijn er in vele vormen en maten zoals doosjes waarbij de rasp verborgen zit achter een langwerpige deksel maar er zijn ook doosje met de rasp aan de bovenzijde.

nootmuskaat     zilveren nootmuskaatrasp  nootmuskaat

Nootmuskaatraspdoosjes van zilver zijn er in vele vormen en maten zoals doosjes waarbij de rasp verborgen zit achter een langwerpige deksel maar er zijn ook doosje met de rasp aan de bovenzijde. Of in de vorm van een vaasje, zoals deze rasp gemaakt door Gerrit van der Dussen uit Schoonhoven tussen 1912 en 1921.

Bijzonder vaasvormige zilveren nootmuskaatrasp Kennisbank Zilver.nlAntiek zilver nootmuskaatraspdoosje in vaas vorm Kennisbank Zilver.nl

Bekijk ook onze collectie:

Zilveren doosjes antiek