Onyx

Een Onyx is een halfedelsteen met witte en zwarte lagen

Onyx, een variëteit van kwarts

Onyx is een mineraal dat onder andere wordt gewonnen in Brazilië, Mexico, Uruguay en de Verenigde staten. Er zijn veel verschillende kleuren en soorten mineralen, maar de term onyx wordt over het algemeen alleen gebruikt voor een zwarte steen met een witte laag of band. Het kan heel moeilijk zijn om te zien of een steen een echte onyx is. Om voor deze naam in aanmerking te komen moet de witte laag helemaal door de steen lopen, ook binnenin de steen. 

Onyx in sieraden

De zwarte onyx wordt veel verwerkt in juwelen. Vooraf wordt de steen afgerond en gepolijst. In de meeste gevallen diepglanzend, maar soms blijven ze mat van kleur. Het diepe contrast van de verschillende lagen in de steen in combinatie met een edelmetaal zorgt voor een aantrekkelijk sieraad dat geschikt is voor verschillende gelegenheden
De meest populaire toepassingen in sieraden zijn:

  • Als steen in een zegelring voor mannen
  • Als steen in een damesring, deze kan worden gedragen als iemand in diepe rouw is
  • Als hanger, aan een ketting
  • Als camee, door het ingraveren en wegslijpen van bovenliggende steenlagen wordt er een afbeelding gecreëerd.

Onyx, bijgeloof nu en in het verleden

De onyx wordt veel gedragen tijdens stressvolle situaties zoals een overlijden of een begrafenis. Niet alleen de kleur zwart/wit is passend, maar de onyx kan in dergelijke situaties ook steun en kracht geven. Het is een kalmerende steen die wordt aangeraden als mensen boos zijn en/of veel piekeren en daardoor moeite hebben om zich te concentreren. De steen kan dan helpen logisch na te denken en helpt ook om realistisch in het leven te staan. 

Onyx steen reinigen en opladen

Tijdens het dragen van de steen is er sprake van een energetische wisselwerking. Spanning wordt geabsorbeerd en energie wordt teruggeven. Houd er echter rekening mee dat als de omgeving erg gespannen is, de steen zijn werking sneller verliest. Dat geldt ook voor het formaat van de steen. Een kleine steen moet eerder worden gereinigd en opgeladen dan een grote steen.

De steen reinigen en opladen kan eenvoudig door deze vier minuten of langer onder koud stromend water te houden. Een andere methode is de steen een hele dag en nacht in een afgedekt schaaltje met zilvervliesrijst te leggen. Grondig reinigen door gebruik te maken van de elementen vuur, water en aarde begint met het reinigen van de steen in bronwater. Daarna wordt de steen in de aarde gelegd. Als laatste wordt de steen door een kaarsvlam gehaald.