Ormolu is de benaming van een techniek die gebruikt werd door metaalbewerkers in Frankrijk in de 18e en 19e eeuw. Het gaat om het aanbrengen van een goudlaagje op brons of messing. De benaming Ormolu komt van de Franse term ‘dorure d’or molu’ wat slaat op de vergulding met goudpoeder. In Frankrijk zelf wordt de techniek ook wel aangeduid met de term ‘Bronze Doré’.
Hoe werd dat goudlaagje op het brons aangebracht? Allereerst werd er kwik toegevoegd aan fijn goudpoeder. Dit mengsel werd op het bronzen voorwerp aangebracht door middel van een kwast of door te blazen. Vervolgens werd het geheel verhit met vuur. Het goud sloeg neer, terwijl het kwik verdampte. Hierdoor kreeg het brons een prachtig gouden laagje. De ormolu techniek werd onder andere op meubelmonturen, kandelaars, pendules en andere decoratieve voorwerpen toegepast.
In 1830 werd het toepassen van de ormolu techniek verboden in Frankrijk. De kwikdampen die vrijkwamen bij het verhittingsproces waren gevaarlijk voor de ambachtslieden. Ondanks het verbod werd het ook eind 19e eeuw nog steeds toegepast. Zelfs in de zestiger jaren van de vorige eeuw was er hier en daar nog wel een ambachtsman te vinden die op deze manier bronzen voorwerpen verguldde. In de 20e eeuw werden er andere technieken uitgevonden om voorwerpen van een gouden laagje te voorzien. Denk aan galvaniseren.
Mocht je een voorwerp met ormolu in je bezit hebben, dan laat je deze het beste schoonmaken door een vakman die ervaring heeft met ormolu-ornamenten. Het gouden laagje is kwetsbaar en kan door het poetsen aangetast worden.