Rutielkwarts

Rutielkwarts is een variëteit van kwartssteen die insluitsels (inclusies) van rutiel bevat.

Deze inclusies worden opgenomen in het mineraal tijdens de vorming ervan. Ze zien er meestal goudkleurig uit, maar kunnen ook zilver, koperrood of diepzwart zijn. Daarbij kan de verdeling willekeurig gebeuren of in bundels, die soms stervormig gerangschikt zijn. De bezetting kan dun of dicht zijn, tot op het punt dat de kwartssteen ondoorzichtig wordt. 

Terwijl insluitsels vaak de waarde van een kristal verminderen, wordt rutielkwarts net gewaardeerd om de kwaliteit en schoonheid van zijn insluitsels, die naaldvormig of "aciculair" zijn. Deze term is afkomstig van het Latijnse "accula", wat zoveel betekent als "kleine naald" of "naaldje". In de mineralogie spreekt men van een aciculaire kristalgewoonte wanneer de vorm van het kristal bepaald wordt door slanke naaldjes. Kristallen met deze gewoonte zijn meestal eerder fragiel. Complexe aciculaire kristallen zonder beschadigingen zijn uiterst zeldzaam.

Lange gouden oorbellen met rutielkwarts Kennisbank Zilver.nl

Zoals de naam aangeeft, zijn de naaldjes in rutielkwarts van rutiel, een mineraal dat voornamelijk bestaat uit titaniumdioxide (TiO2) en dat meteen ook de meestvoorkomende, natuurlijke vorm van TiO2 is. (Naast rutiel zijn er ook nog andere, zeldzamere polymorfe varianten van TiO2, zoals anataas en brookiet.) De naam "rutiel" is afkomstig van het Latijnse "rutilus", wat "rood" betekent en verwijst naar de kleur die in sommige varianten te zien is bij invallend licht.

Bekijk ook onze collectie:

Sieraden