Strikken, strikjes en knoppen staan al sinds eeuwen symbool voor liefde en trouw. Strikvormige sieraden werden dan ook veel gemaakt en nog cadeau gegeven. In Frankrijk noemt men het een 'noeud d'amour = de liefdesstrik en in Engeland de lover's knot = de liefdesknoop. Ook de Tsaren en koningshuizen bezaten en bezitten vele sieraden in strikvorm.
Portret van Luisa Ulrika midden 18e eeuw met strikvormige sieraden
Het Huis van Oranje bezit een indrukwekkende collectie striksieraden die symbool staan voor elegantie en koninklijke traditie. Een van de meest iconische stukken is de grote strikbroche van Koningin Emma, vervaardigd door de Duitse juwelier Schürmann. Deze broche, bezet met diamanten, werd vaak gedragen door Koningin Emma en later door Koningin Wilhelmina. Tegenwoordig siert dit erfstuk regelmatig de outfits van Koningin Máxima bij staatsbezoeken en officiële evenementen.
Daarnaast bevat de beroemde Mellerio Ruby Parure, geschonken door Koning Willem III aan Koningin Emma, strikvormige elementen die gecombineerd worden met robijnen en diamanten. Deze sieradenset, bestaande uit een tiara, collier en oorbellen, benadrukt de tijdloze schoonheid van strikmotieven binnen de koninklijke sieradencollectie. Striksieraden binnen het Huis van Oranje symboliseren niet alleen verfijning en status, maar ook de verbondenheid met traditie en familie-erfgoed.
Koningin Maxima draagt een prachtige strikbroche tijdens het staatsbezoek aan Japan in Tokyo, foto Patrick van Katwijk
Als je vroeger de ware had 'gestrikt' dan legde je samen een knoop in de knotte die dan in het knottekistje werd bewaard!
Ook op zilverwerk komen we door de eeuwen heen heel veel strikken en strikjes tegen. Kleine en grote liefdesuitingen tussen geliefden, zoals op de foto hieronder een antieke zilveren naaipriem met een strik en een zilveren necessaire met een gegraveerde strik boven het wapenschild.
Broodmanden, bonbonmandjes en ook zilveren kandelaars werden vaak versierd met strikjes.
Lees ook het blog: