Waterford kristal

Waterford kristal, prachtig geslepen

Koningin George III bestelde er al kristal voor zijn vakantieverblijf, kristallen kroonluchters van Waterford verlichten Windsor Castle en de Westminster Abbey en ook het Witte Huis is er klant geweest.

Waterford Glass House is opgericht in 1783 door George Penrose en zijn neef William Penrose. Het bedrijf was gevestigd in de Ierse havenstad Waterford. Hun visie was om kristal van de beste kwaliteit te maken. Ze maakten prachtig geslepen glazen, coupes en nog veel meer beeldschoon kristal om je huis mee aan te kleden.

Waterford kristal dankt zijn kleur aan King's Lynn zand

Het Waterford kristal werd beroemd om zijn helderheid en de zuiverheid van de kleur. De kleur werd veroorzaakt door zand geïmporteerd uit de King's Lynn regio, een grijsachtig zand dat werd gebruikt in het 'glasrecept' van Waterford. Nu herkennen we het Waterford kristal dan ook vooral aan de heldere iets blauwachtige kleur van het kristal terwijl Biedermeier kristal wat geel/bruin van kleur is. Waterford maakte ook karaffen met drie ringen van kristal om de hals met een paddenstoelvormige stop, deze karaffen waren heel beroemd en worden nu nog verzameld.

Waterford kristallen gembercoupes Empire

Het succes en de ondergang van Waterford

De Penrose's runden Waterford Glass samen met John Hill, een glasmaker, en daarna met Johathon Gatchell. Waterford was succesvol in het begin van de 19e eeuw. Koning George III besteld bij Waterford kristal voor zijn vakantieverblijf. Toen George Penrose in 1796 stierf kocht Gatchell de aandelen van de beide Penrose's op. Nadat het overlijden van Gatchell in 1825 begon de fabriek minder goed te lopen. Waterford diende in 1851 een succesvolle inzending in voor de wereldtentoonstelling in Crystal Palace in Londen in 1851. Helaas ging de glasfabriek in datzelfde jaar failliet door de zware Britse belastingen.

De herstart van de kristalfabriek

In 1947 startte een kleine groep de Waterford fabriek opnieuw op. Het nieuwe Waterford begon met het produceren van oude ontwerpen. In 1986 fuseerde het  met de het Engelse porseleinmerk Wedgwood. Helaas moesten deze twee mooie merken in 2009 uitstel van betaling aanvragen en is het bedrijf verkocht aan een Amerikaanse participatiemaatschappij. 

Bekijk ook onze collectie:

Antiek kristal met zilver

nieuw kristal