Zilvergehalte

Als je een zilveren voorwerp of sieraad koopt, koop je geen puur zilver

Het edelmetaal zilver is namelijk te zacht om puur te verwerken tot sieraden of gebruikszilver. Om zilver te kunnen gebruiken wordt er daarom iets aan toegevoegd zo ontstaat er een legering, het zuivere zilver wordt dus samengesmolten met een ander metaal vaak is dat koper. De legering die zo ontstaat is dus wel door en door hetzelfde materiaal. Niet te verwarren met verzilverd waarbij het basismateriaal helemaal onedel is en alleen het dunne buitenste laagje zilver is.

Zilvergehaltes, zilverlegering bij Zilver.nl

Wat is het zilvergehalte 

Er zijn wereldwijd 3 veel gebruikte zilvergehaltes;

1e gehalte zilver ook vaak sterling genoemd is 925/000 waarbij dus 92,5% zilver is

2e gehalte zilver of 835/000 waarbij dus 83,% zilver is

3e gehalte zilver of 800/000 waarbij dus 80% zilver is

alle zilvergehaltes onder de 800 worden door de Nederlandse waarborg voor Goud & Zilver te Gouda beneden het wettelijk gehalte genoemd. Deze voorwerpen zijn dus wel van zilver gemaakt maar de legering ligt onder de 3 wettelijk gestelde gehaltes.

Wat is 999 zilver

In de 20ste eeuw heeft de zilverfabriek Gerritsen zilver bestek gemaakt van 999/000 zilver. Gerritsen liet dit via een speciaal procedé maken. Het grote nadeel van dit bestek bleek de hardheid te zijn, het gehalte was eigenlijk te zacht om voor een gebruiksvoorwerp te worden gebruikt. Bij een harde aardappel gingen de tanden buigen. Het gehalte wordt inmiddels ook niet meer gehanteerd.

Is een hoger gehalte zilver meer waard

Als u een voorwerp van zilver bij een zilver inkoper voor de smeltwaarde verkoopt krijgt u voor 1e gehalte een iets hoger bedrag. Heeft u een mooi zilver voorwerp of een zilveren sieraad dan is het gehalte veel minder bepalend. De waarde wordt dan bepaalt door de kwaliteit, de staat, het ontwerp en de oudheid. Vaak, niet altijd, zijn artikelen die alleen gemerkt zijn met sterling goedkoop geproduceerd en zijn lang niet zoveel waard als de zilveren voorwerpen die in Nederland met de hand zijn gemaakt, veelal in 2e gehalte zilver.

In Engeland werd en wordt er bijna altijd gewerkt met 1e gehalte zilver, in Nederland gebruikten de zilversmeden vooral 2e gehalte zilver, in Indonesie werkte men vooral met 3e gehalte zilver.

Zilvergehalte 90 of zilvergehalte 100

Helaas dit is geen zilvergehalte maar staat voor verzilverd. Ook voorwerpen gemerkt met 30,40 of 80 zijn verzilverd en geen zilver. Zilfa pleet, Zilmeta, Zildura,Gero, Alpacca, Keltum of Solingen zijn niet gemaakt van zilver.

Wat is mijn zilver waard

Dagelijks komen er bij ons vragen binnen over de waarde van zilveren voorwerpen. Helaas is het niet mogelijk om al deze e-mails te beantwoorden, buiten dat het er gewoon teveel zijn is het ook onmogelijk om zilver van een foto te taxeren. Kleine details bepalen vaak de waarde; een deukje langs een scherpe rand, een dunne tand aan een vork, een buts in de tuit van een theepot, een inscriptie, de herkomst, de meester, de periode, een ontwerper etc.

De voordelen van zilver

Zilver is een zuiver materiaal en wordt daardoor al eeuwen gebruikt om mee te eten. Zilver roest niet, gaat eeuwen lang mee en heeft een glans die mensen wereldwijd al eeuwenlang boeit. Zilver straalt luxe uit en behoudt altijd zijn zilverwaarde.

Bekijk onze collectie;

Zilveren sieraden

nieuw Zilver

Antiek zilver

Zilver bestek