Antieke zilveren tabaksdoos vermaakt tot lepeldoos, Kooiman Schoonhoven 1786

527471

Occasion / Antiek

Antieke zilveren tabaksdoos

Deze prachtige antieke zilveren tabaksdoos, vervaardigd door Andries Graves Kooiman in Schoonhoven, is een waar kunstwerk dat dateert uit het jaar 1786. Oorspronkelijk gemaakt als een tabaksdoos, werd deze later aangepast door het toevoegen van elegante pootjes, waardoor het ook dienst kan doen als lepeldoos.

Het meest opvallende kenmerk van deze tabaksdoos is het bijzonder fraai gegraveerde drieluik op de deksel. Het drieluik toont een idyllisch boerenerf met verschillende taferelen. In het eerste paneel is een boer te zien die bezig is met ploegen, terwijl het tweede paneel het vullen van de hooiberg illustreert. Het derde paneel toont een boer en boerin die het hooi op stapels prikken. De gravering is nog fris en scherp.

De tabaksdoos is gemerkt met het meesterteken van Andries Graves Kooiman in de vorm van een hartvormig symbool. Daarnaast is het stadskeur van Schoonhoven aanwezig, wat duidt op de plaats waar deze prachtige doos werd vervaardigd. Bovendien draagt de tabaksdoos de jaarletter "N", wat wijst op het jaar van productie, namelijk 1786.

Als we de onderkant van de tabaksdoos bekijken, zien we dat er in grote, sierlijke letters de initialen "KD" zijn gegraveerd. Deze initialen kunnen mogelijk verwijzen naar de vorige eigenaar of een belangrijke persoonlijke betekenis hebben. 

De algehele staat van de tabaksdoos is uitstekend, met uitzondering van een klein putje in de rand van het pootje aan de linkervoorzijde. De afmetingen van de doos zijn 14,6 cm x 6,9 cm, en het heeft een hoogte van 4 cm. Het gewicht bedraagt 198 gram, wat aangeeft dat het een solide en goed gemaakt object is.

Deze antieke zilveren tabaksdoos is een waardevol verzamelobject dat niet alleen een uniek stuk ambachtelijk vakmanschap vertegenwoordigt, maar ook een glimp biedt in het leven op een boerenerf in de 18e en 19e eeuw. Het is een tijdloos stuk dat de tand des tijds heeft doorstaan en zijn schoonheid en historische betekenis behouden heeft.

Andries Graves Kooiman

Andries Graves Kooiman werd geboren in 1755 of 1756 in Langerak aan de Lek en werd poorter van Schoonhoven in 1776. Hij trouwde in 1777 met Engelina van Dam uit Lexmond. Andries Graves Kooiman vestigde zich aan de koestraat en had verschillende leerjongens waaronder Cornelis van der Ree, Pieter Broer en Jan Hallebeek. In 1800 werd hij keurmeester en in 1808 heeft hij zijn gereedschap overgedaan aan zijn zoon Adrianus.

Wilt u meer lezen over deze familie vol zilversmeden, lees dan verder in de Historische vereniging Schoonhoven

1 Item

Bestel snel, laatste item op voorraad!

  • Op werkdagen vòòr 16:00 besteld? Uw bestelling wordt dezelfde dag nog verstuurd! (incl. gravering).
  • Opbouw vaste klantenkorting mits u gebruikmaakt van uw bestaande account. Bij 2e bestelling 2%, 5e 4% vanaf 10e 6%.
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf €50,-
  • Verzendkosten België €6,95, boven de €100,- gratis.
  • Verzendkosten wereldwijd 29,30 boven de €300,- gratis.
  • Gratis inpakservice, kies zelf het inpakpapier.
  • 30 dagen retourtermijn, m.u.v. gepersonaliseerde producten.
  • Juwelier Zilver.nl, al ruim 30 jaar een betrouwbaar adres voor sieraden en zilver.
  • Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze winkel te Broek in Waterland, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

€ 995,00 incl. btw

Productgegevens

Merk Home Collection
Meester A.G. Kooiman
Herkomst Schoonhoven
Staat zeer goed
Materiaal Zilver

16 andere producten in dezelfde categorie: