Antieke zilveren tabaksdoos in de vorm van een bijbel, Jan Mesman 1784

527488

Occasion / Antiek

Bijzondere zilveren tabaksdoos bijbelboek uit 1784

In de wereld van antieke zilveren voorwerpen zijn er enkele stukken die echt opvallen vanwege hun uitzonderlijke vakmanschap en artistieke waarde. Een dergelijk meesterwerk is de bijzondere, grote zilveren tabaksdoos gemaakt door Jan Mesman, een befaamde zilversmid uit Schoonhoven, in het jaar 1784. Deze prachtige tabaksdoos, neemt de vorm aan van een bijbelboek en is een ware lust voor het oog.

Wat deze tabaksdoos zo uniek maakt, is de gedetailleerde uitvoering van de zijkanten en het gebruik van gegraveerde versieringen. De zijkant is vormgegeven als een 'echte' boekband en draagt de gegraveerde inscriptie 'Biblia'. De voor- en achterzijde van de doos zijn voorzien van een gegraveerd kader, met op de hoeken prachtig vormgegeven bloemen en in het midden een gestileerde afbeelding van een tulp met drie bloemen en bladeren.

Mooi is ook de gravure op de drie andere zijwanden, die de illusie wekken van echte boekpagina's. Het verfijnde gravurewerk geeft de tabaksdoos een verfijnde en elegante uitstraling.

De antieke tabaksdoos draagt enkele merktekens die de herkomst en maker bevestigen. Het is gemerkt met het stadskeur van Schoonhoven, een bekend zilvermerk. Daarnaast is het voorzien van het meesterteken van Jan Mesman, weergegeven als "IM" in een rechthoekig kader, wat aangeeft dat het stuk door hem is vervaardigd. De jaarletter "L" duidt op het jaar van creatie, namelijk 1784.

De tabaksdoos heeft een lengte van 13,6 cm, een breedte van 6,5 cm en een dikte van 2,7 cm, hij weegt 199,07 gram.

Deze zilveren tabaksdoos verkeert in uitstekende staat, wat getuigt van de zorg waarmee het door de jaren heen is behandeld. De vergulde binnenzijde voegt een vleugje luxe toe aan het geheel en zorgt ervoor dat de tabaksdoos er zowel aan de buiten- als binnenkant prachtig uitziet.

Jan Mesman

Jan Mesman werd geboren in 1743, hij trouwde in 1769 met Pieternella Reyerkerk. Jan Mesman werd als lid van het gilde genoteerd in het jaar 1769, zijn atelier was gevestigd in de Koestraat, als leerjongens werkten bij hem Jan Dwarsgaren, Jacobus Hoeksloot en Hendrik Verbeek. Jan Mesman maakte onder andere snuifdozen en tabaksdozen. Hij overleed na 1811.

1 Item

Bestel snel, laatste item op voorraad!

Delen

  • Op werkdagen vòòr 16:00 besteld? Uw bestelling wordt dezelfde dag nog verstuurd! (incl. gravering).
  • Opbouw vaste klantenkorting mits u gebruikmaakt van uw bestaande account. Bij 2e bestelling 2%, 5e 4% vanaf 10e 6%.
  • Gratis verzending binnen Nederland vanaf €50,-
  • Verzendkosten België €6,95, boven de €100,- gratis.
  • Verzendkosten wereldwijd 29,30 boven de €300,- gratis.
  • Gratis inpakservice, kies zelf het inpakpapier.
  • 30 dagen retourtermijn, m.u.v. gepersonaliseerde producten.
  • Juwelier Zilver.nl, al ruim 30 jaar een betrouwbaar adres voor sieraden en zilver.
  • Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze winkel te Broek in Waterland, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur.

€ 3.900,00 incl. btw

Productgegevens

Merk Old Memories Collection
Herkomst Schoonhoven
Staat Uitstekend
Materiaal Zilver

12 andere producten in dezelfde categorie: