Tafelzilver antiek filet

Tafelzilver antiek filet 

Zilver bestek in model antiek filet, model 1062

Model antiek filet of model 1062 is in 1926 ontworpen door Carl Begeer die op dat moment de artistieke leiding had bij Van Kempen, Begeer en Vos. Een prachtig bestekmodel, altijd zeer zwaar uitgevoerd en van mooie kwaliteit met ovale lepelbakken. Antiek filet heeft aan de voorzijde een filetrand waarnaast het zilver naar binnen toe iets omhoog loopt. Aan de achterzijde is het glad met een filetrand. Een bestekmodel wat nog goed te verzamelen is. 

per pagina
Toont 1 - 24 van de 33 items
  Toont 1 - 24 van de 33 items

  Model 1062, een Koninklijk bestekmodel

  Als in 1962 bekend wordt gemaakt dat prinses Beatrix gaat trouwen met Claus von Amsberg wordt er in het land besloten het echtpaar een Nationaal huwelijksgeschenk aan te geven dat symbool voor de rijke ambachtstraditie van het land. Aan de Koninklijke van Kempen en Begeer wordt gevraagd het tafelzilver te verzorgen. Bas Begeer bezoekt prinses Beatrix op Kasteel Drakensteyn en neemt met haar de mogelijkheden door. Prinses Beatrix valt voor de nobele lijn die verwijst naar de 18e eeuwse Lodewijk XVI stijl van model 1062 en kiest dit bestekmodel. De productie van het zilveren geschenk vindt daarna plaats in Voorschoten en Zeist. Er wordt een 48 persoons zilver bestek gemaakt en een 80 persoons lopend buffet bestek. Alle delen worden gegraveerd met het monogram van het bruidspaar, een dubbele B met een kroon. Het bestekmodel 1062 is hierna exclusief voor de Koningin gehouden en niet verder meer verkocht.

  Van Kempen en Begeer model antiek filet 1062 monogram prinses Beatris en Prins Bernard

  Welke zilversmeden maakten model antiek filet

  De Zilverfabriek Voorschoten heeft veel tafelzilver in model antiek filet gemaakt in de periode van maar ook A.J. Driessen, A.Bonebakker & Zoon en H. Helweg hadden het model in hun assortiment gehad.