Tafelzilver Moustache H.Ellens

Tafelzilver Moustache H.Ellens 

Tafelzilver van Hooijkaas ontworpen door Harm Ellens, model Moustache 3771


Tafelzilver in model Moustache is ontworpen door Harm Ellens voor de Zilverfabriek H.Hooijkaas te Schoonhoven. Het is een beeldschoon, altijd zwaar uitgevoerd, bestekmodel met een gehamerde steel en een 'snor' motief langs het steeluiteinde. Model Moustache is een zeer geliefd zilver bestekmodel om te verzamelen.

Toont 1 - 1 van 1 item
    Toont 1 - 1 van 1 item

    Wie was de ontwerper Harm Ellens?

    Harm Ellens werd opgeleid tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Met een Koninklijke Subsidie werd hij in 1891 in staat gesteld zijn opleiding af te ronden aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Daarnaast schreef hij zich in aan scholen voor kunstnijverheid en tekenonderwijzers. Hij is als ontwerper actief geweest, maar zijn activiteiten waren toch vooral op het onderwijs gericht. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door vrij strakke vormen. Na zijn studies was hij tekenleraar aan de ambachtsschool van Arnhem. Ook hield hij zich bezig met het ontwerpen van reclamedrukwerk en meubels.

    In 1908 werd hij gevraagd als directeur van de nieuw op te zetten Rijksrietvlechtschool in het Friese Noordwolde. Tijdens zijn directeurschap maakte Ellens zich sterk voor verbetering van de producten van de lokale vlechtindustrie van rietvlechters, mandenmakers en stoelenmatters. Hij had veel aandacht voor ontwerp en afwerking en heeft ook zelf vele ontwerpen voor de vlechters gemaakt. Hij bracht de school op een hoog artistiek en ambachtelijk niveau.

    Harm Ellens ontwerper voor H. Hooijkaas

    Harm Ellens was van 1920 tot 1932 directeur was van de Rijksvakschool voor edelsmeden te Schoonhoven. In die periode ontwerp hij voorwerpen, zilver bestek en sieraden voor Hooijkaas. In 1923 maakte hij het ontwerp voor de ambtsketen van de burgemeester(s) van Amsterdam, dit ontwerp is ook echt uitgevoerd. (bron Wikipedia)

    De stijl van Harm Ellens wordt omschreven als een robuuste organische vorm van Art Deco.

    Meer lezen over H.Hooijkaas?

    Er is een heel mooi boek geschreven over de geschiedenis van de Hooijkaas zilverfabriek door Mevrouw Titia Hooijkaas- van Leeuwen:'Hooijkaas Schoonhovens zilver in ambacht en serie', uitgegeven door Waanders, Zwolle.