Divers zilver schepwerk 

Er zijn 754 producten

Nederland heeft een rijke zilver historie, zeker op het gebied van zilver schepwerk.

Bestek houdt niet op bij couverts alleen. Het zijn juist de extra accessoires die het tafelen zo mooi en luxe maken. Bij ieder gerecht werd vroeger dan ook een zilveren schep gemaakt. Bij een treeft een zilveren aspergeschep, bij de juskom een zilveren juslepel en voor de aardappelkroketjes natuurlijk een zilveren kroketschep. 
Er zijn zilveren visscheppen, natfruitlepels en mergboren uit drie eeuwen te verzamelen en natuurlijk te gebruiken in diverse stijlen en vormen maar stuk voor stuk meesterstukjes waar de zilversmid zijn vakmanschap in kon laten zien. Er zijn zoveel leuke, mooie zilveren scheppen en schepjes gemaakt die dit onderwerp zo ontzettend interessant maken zoals de spiegeleischep, de notenpeller of het tomatenmesje. Zilver schepwerk een sieraad op tafel.

Subcategorieën

 • Zilveren aardappellepels

  Een echte Nederlandse opscheplepel, de zilveren aardappellepel

  De ontdekking van Amerika bracht nieuwe producten zoals maïs en aardappelen via Spanje naar Nederland. De mensen geloofden dat deze lelijke modderige bruine knol met die vreemde ogen een onheilsbrenger was. De aardappelen werden eerst nog als varkensvoer gebruikt. Maar door de hoge graanprijzen, vanwege de vele slechte oogsten, dwongen de armen in de 18e eeuw om aardappels te gaan eten. Aan het eind van de 18e eeuw was de aardappel geheel ingeburgerd. Het duurde toch nog tot het begin van de 20 ste eeuw eer de aardappel zijn eigen opscheplepel kreeg. Komt u een aardappellepel tegen die voor 1900 is gemaakt wees dan waakzaam want deze lepel zal niet origineel zijn! In het buitenland is de lepel niet gemaakt.
 • Zilver met agaat

  Een bijzondere en bijzonder mooie combinatie; zilver met agaat.

  Het glanzende zilver in combinatie met de warme rood/ bruine kleurschakeringen van agaat of cornalijn. De combinatie is veelal gebruikt voor schepwerk; suikerscheppen, theeschepjes, zuurvorkjes, boterspatels, mosterdlepels, gembercouverts, natfruitscheppen, visdienscheppen en meloencouverts.
  Buiten schepwerk komt de combinatie ook voor bij tamboereernaaldhouders en lakstempels.
  Bij uitzondering zien we de combinatie ook wel eens met blauw cornalijn of agaat.
 • Zilveren aspergescheppen

  Aspergescheppen van zilver in vele maten en modellen bij zilver.nl

  Ze zijn er weer! Het witte goud komt boven de grond.De asperge is een plant waarvan we de jonge scheuten eten als groente. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog worden de meeste asperges in Noord Limburg geteeld. De Nederlandse zilversmeden maakten voor het opdienen van deze luxe groente twee soorten dienwerk; een zilveren aspergeschep en een zilveren aspergetang.
 • Zilveren botermesjes
  Naast kaas is boter altijd een belangrijk zuivelproduct geweest in Nederland. Boter werd eeuwenlang gemaakt voor eigen gebruik op de boerderij of om te verhandelen als ruilmiddel. Het bereiden van de boter was zwaar werk. De melk werd in karntonnen met een stok met spatel heen en weer geschud. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk en ontstaat er karnemelk en boter. Door de economische groei halverwege de 19e eeuw steeg de vraag naar boter. De komst van de zuivelfabrieken rond 1880 maakten de boterproductie veel makkelijker en sneller. Mooi bonken verse boter kwamen op de gedekte tafels waarvoor de zilversmeden fraaie zilveren botermessen en zilveren boterspatels maakten die in de loop der tijd kleiner werden naarmate de porties boter aan tafel slonken.
 • Zilveren bowllepels
  Bowl-, punch- en kruidenwijnlepels worden al gemaakt vanaf de tweede helft van de 18e eeuw. De lepels werden gebruikt om bowl, kandeel of kruidenwijn maar ook andere koude en warme dranken uit een kom te scheppen en in een glas of kommetje te gieten.

  Er zijn bowllepels met stelen van walvisbalein of ebbenhout maar het merendeel is geheel van zilver met een gegraveerde steel.
  In de 19e eeuw werden er veel bowllepels gemaakt met enkele en dubbele schenktuiten en sommige met een dekseltje met open gezaagde openingen. In de 2e helft van de 19e eeuw begon men met het maken van bowllepels in bekende bestekmodellen zoals parelrand, Haags lofje en dubbelrondfilet.
 • Zilveren cakeprikkers
  Tijd voor iets lekkers! Gezellig, met zijn allen in de keuken en dan een zelfgebakken cake in de oven, je zou er trek van krijgen!
  Mooie collectie van zilveren cakeprikkers, antiek, druk bewerkt of strak modern, allemaal van uitstekende kwaliteit!
 • Zilveren compotescheppen

 • Zilveren druivenscharen
  In het tweede kwart van de 19e eeuw werden de eerste zilveren druivenscharen gemaakt. Druiven werden aan tafel geserveerd met een druivenschaar om er takjes af te knippen.

  De antiek zilveren druivenscharen waren echte pronkstukken, mooi zwaar uitgevoerd, strak van vorm of fraai gegraveerd. Diverse bekende zilversmeden maakten druivenscharen zoals; Helweg, Bennewitz en Lintveld allen te Amsterdam.

  Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de druivenscharen in de mode met gestileerde druivenranken en trossen.
 • Zilveren gembercouverts
  Gember is een specerij waar Nederlanders gek op waren en nog steeds zijn. Gember wordt gewonnen uit de wortels van de gemberplant. Het verhaal vertelt dat gember vanuit Indonesië naar Europa werd gebracht door Marco Polo. Gember kwam en komt in veel gerechten voor en werd meestal in bolletjes vorm ingemaakt met geconcentreerd suikerwater. Deze gemberbollen werden dan als nagerecht geserveerd in grote kristallen gembercoupes, vazen op een voet met deksel. Speciaal voor het opscheppen van de gember werd omstreeks 1850 het gembercouvert ontworpen. Een gembercouvert bestaat uit een sierlijke lepel en een bijpassen de vork. De vork heeft altijd één tand die breder is en aan de buitenkant iets scherp, zodat men de gember kon doorsnijden.
 • Zilver met Ivoor-been...

  Antiek zilverwerk in combinatie met andere materialen zoals been, ivoor en parelmoer bij zilver.nl

  Deze zilveren scheppen, vorkjes en schepjes komen we vooral tegen uit de 19e eeuw. De zilveren schepjes, scheppen en lepels met een benen, ivoren of parelmoer handvat zijn altijd een lust voor het oog en staan prachtig op een met zorg gedekte tafel,
 • Zilveren ijslepels &...

  Zilveren ijslepels, zilveren ijsscheppen en zilveren ijssikkels bij zilver.nl

 • Zilveren jam & roomlepels

 • Zilveren longdrinklepels

  Zilveren longdrinklepels een sieraad op tafel!

  Zilveren longdrinklepels hebben een lange steel wat ervoor zorgt dat ze perfect in een lang glas passen zonder erin te verdwijnen. De vroegste set zilveren longdrink- of sorbetlepels die wij zijn tegengekomen is gemaakt rond 1900, rond 1920 komen de mooie lange lepels in de mode en worden ook gemaakt in bestekmodellen.
 • Zilveren mergboren
  Het eten van merg, het zachte binnenste gedeelte van een bot, vond men vroeger een lekkernij. Merg is een glibberig vet, goed voor meer dan 500 kilocalorieen per ons! In Nederland wordt merg bijna alleen nog maar gebruikt voor het maken van bouillon maar de Fransen weten er nog steeds lekkere gerechten mee te maken.
  Een mergboor werd gebruikt om het merg aan tafel uit het bot te halen. Meestal hebben de zilveren boren aan beide zijde een boor, een smalle en een bredere maar er zijn ook mergboren met een zilveren, een parelmoer of een agaten handvat. Mergboren zijn gemaakt tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Door de grote verscheidenheid is het een interessant verzamelobject.
 • Zilveren mokkalepeltjes
  Grote collectie zilveren mokkalepeltjes in diverse modellen, o.a. puntfilet, hollands glad, model 250, empire en waaier-parel Complete setjes en losse delen om uw bestek mee aan te vullen.
 • Zilveren natfruitscheppen

  Zilveren natfruitlepel, vruchtenlepel of vruchtenschep allemaal namen voor één van de mooiste zilveren opscheplepels.

  Fraaie opengewerkte scheppen in diverse modellen, maten en soorten.
  Deze lepels werden gebruikt voor het opscheppen van natfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien. Deze vruchten werden gewassen opgediend in een fruitschaaltje op een onderschotel.
  Natfruitscheppen hebben een uitgezaagde bak en een stevige steel.
 • Zilveren oestervork...

  Zilveren keefthaken en zilveren oestervorken

  Kreeften en oesters behoren tot de top ingrediënten van menig kok. Een kreeft is een tien potig schaaldier waarvan vooral de kreeft uit de Zeeuwse wateren de kenners laat watertanden. De oester is een tweekleppig schelpdier dat al door de Kelten en Romeinen werd beschouwd als een lekkernij. Tot aan de 19e eeuw leek de voorraad oesters van natuurlijke zandbanken onuitputtelijk maar momenteel worden ze in oesterpercelen aan dakpannen gekweekt. De Zeeuwse oester staat wereldwijd bekend als de smakelijkste. Voor deze twee culinaire hoogstandjes is dan ook speciaal zilver eetgerei gemaakt, de kreeftenhaak om de vlees uit de poten te kunnen halen en de oestervork om de oester mee op te scheppen en deze vervolgens zachtjes door de keel te laten glijden.
 • Zilveren pasteischeppen
  De warme bakker,
  In de 17e eeuw speelden bakkers een belangrijke rol omdat zij over een oven beschikten. Dikwijls maakten mensen zelf hun deeg en brachten dit naar de bakker om het in zijn oven te laten bakken. Op den duur vond er een specialisatie plaats en naast broodbakker verschenen er banketbakkers, koekenbakkers, suikerbakkers en pasteienbakkers.
 • Zilver schepwerk

  Bent u op zoek naar antiek zilver schepwerk, zilveren dienlepels of zilveren schepjes, kijk dan bij zilver.nl

  Feestelijk tafelen!
  De kunst van het tafelen begint bij de aankleding.
  Bent u op zoek naar die ene mooie schep, bijzondere couverts of een elegante ijsset? Van romantisch gegraveerd Biedermeier tot strak Art Deco, een feest op tafel. Voor ieder gerecht is er wel een passende zilveren dienlepel. Kijk eens rustig rond!
 • Zilveren sla &...
  Salades van onze tijd, welnee!
  In de 15e eeuw 'ontdekken' de Fransen het eten van rauwe groenten en kruiden besprenkeld met olie en azijn. Heelmeesters en kruidkundigen waren het erover eens dat sla, cichorei en wilde kool goed voor de maag waren. Pas in de 18e eeuw nam het eten van salades een belangrijke plaats in. Rond 1800 verscheen de zilveren slatang, een voorwerp dat in de gehele 19e eeuw veel werd gebruikt. Aan het eind van de 19e eeuw werden er slacouverts gemaakt die bij de rest van het tafelzilver pasten. Deze couverts bestonden uit een losse lepel en een vork.
 • Zilveren specerijschepjes
  Kleine, maar daardoor niet minder bijzondere kleine specerijschepjes uit drie eeuwen. Zoutlepeltjes, mosterdlepels en specerijschepjes, geheel van zilver of met een benen-, ivoren- of agaten heft.
 • Zilveren strooilepels
  Suikerstrooilepels zijn lang in gebruik geweest. De eerste werden omstreeks 1710 gemaakt. De strooilepels werden gebruikt van de eenvoudige burger tot aan de aristocratie. Het is wel interessant om te weten waarom deze strooilepels voor het huishouden van onze voorouders van zoveel belang waren. Men kon in Nederland in de winkel uitsluitend suikerbroden kopen, dit is kristalsuiker samengeperst in broodvormen. De suikerbroden werden gemaakt van in Nederland geraffineerde stroperige bruine rietsuiker, die uit tropische landen werd geïmporteerd. De suikerbroden werden geschaafd en gezeefd om daarna opgediend te worden in bakjes en kommen. Poedersuiker is in een vijzel gestampte suiker.
 • Zilveren suiker &...

  Zilveren suikerschepjes en zilveren theeschepjes in vele modellen en maten

  Zilveren suiker- & theeschepjes zijn al vele eeuwen geliefde schepjes om te gebruiken of om te verzamelen. Deze schepjes zijn er dan ook in vele vormen, diverse versieringen en gemaakt in alle stijlen.
  Omstreeks 1780 ontstond er behoefte aan zilveren theeschepjes om de dure thee zonder morsen in de theepot te scheppen. De eerste 'suikerschopjes' dateren van ongeveer 1800.
  Soms is het moeilijk om aan te geven of het om een suiker- of theeschepje gaat, het makkelijkst is om naar de lengte te kijken; van 7 tot 10 cm is meestal een theeschep en is het schepje langer dan is het een suikerschep.
 • Zilveren taartscheppen

  Niks feestelijker dan een mooie zilveren taartschep of petit-fourschep.

  Mooi om te hebben en mooi om te krijgen. Taartscheppen zijn er in alle stijlen, modellen en vormen, romantisch biedermeier tot strak 50er jaren. Een zilveren taartschep is een geliefd geschenk!
 • Zilveren tangen
  Antieke zilveren slatangen, suikertangen, aspergetangen, komkommertangen, kandijtangen en sandwichtangen. Prachtige stukken antiek zilver gemaakt in 3 eeuwen.
 • Zilveren theelepels...

  Zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken

  Het roeren en prikken wordt nog veel leuker met deze zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken!
  Mooie zilveren lepeltjes en vorkjes uit twee eeuwen van Empire, Biedermeier, Art Nouveau, Art Deco naar strak modern.
 • Zilveren theezeef- lekbak
  Bijzondere zilveren theezeefjes en lekbakjes.
 • Zilver visbestekken...

  Zilveren visscheppen, visdienbestekken enz bij zilver.nl.

  Nederlanders hebben altijd al zeer veel vis gegeten. Zalm, kabeljauw, stokvis, aal, snoek en diverse andere soorten werden met veel zout en mosterd gegeten. De eerste zilveren visscheppen werden in de eerste helft van de 18e eeuw gemaakt. Door de combinatie van ajour- en graveerwerk is de visschep door de eeuwen heen altijd één van de mooiste zilveren scheppen geweest; de zilversmid kon er al zijn vakmanschap in kwijt. Pas rond 1890 werden in Nederland de eerste viscouverts gemaakt. In het begin van de 20ste eeuw begon men met het maken van hors d'oeuvre couverts, een kleinere uitvoering van het viscouvert. Ook voor het eten van andere soorten vis werden aparte bestekdelen gemaakt, zo zijn er oestervorken, kreeftenhaken en sardineschepjes.
 • Zuur & confiturevorkjes

  Zilveren zuurvorkjes en zilveren confiturevorkjes bij zilver.nl

  Een heel leuk verzamelgebied vormen de vele 18e en 19e eeuwse zilveren zuurvorkjes en confiturevorkjes. Deze leuke kleine zilveren vorkjes zijn er in vele vormen en uitvoeringen.

per pagina
Toont 1 - 36 van de 754 items
Toont 1 - 36 van de 754 items

Nederlands zilver schepwerk, de keuze is reuze!

Nederlandse zilversmeden hebben vanaf 1680 tot 1950 een grote verscheidenheid aan zilver schepwerk gemaakt. Van zilveren scheppen en schepjes voor dagelijks gebruikt tot bijzondere zilveren scheppen voor bijzondere gelegenheden. Zilver schepwerk, handwerk, uit drie eeuwen is nog steeds voor redelijke bedragen te koop en te verzamelen. In de 17e/18e eeuw bestond het zilveren schepwerk vooral uit zilveren brijlepels, zilveren visscheppen, confiturevorkjes, strooilepels, zilveren roomlepels, zilveren mergboren , zilveren lepels, vorken en persoonlijke messen. In de 19e eeuw wordt het assortiment aan zilver schepwerk steeds groter; zilveren aspergetangen, slatangen, suikertangen, gembercouverts en vele andere mooie scheppen en schepjes worden in diverse stijlen, vormen en maten gemaakt. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt er werkelijk voor ieder gerecht een bijpassende schep gemaakt, de aardappellepel doet zijn intrede net als de spiegeleischep, de kroketschep en de zilveren rijstlepel.

Groot keur, klein keur.

In Nederland is er vanaf 1814 keus om een zilveren voorwerp klein te laten keuren of groot. Vaak ook is er geen keus en is de ruimte op een steel gewoon te krap voor het groot keur. Het Nederlands klein keur bestaat uit de afbeelding van een zwaardje in combinatie met een meesterteken. Het Nederlands groot keur bestaat uit 4 keuren; een minervakopje, een meesterteken, een jaarletter en de Nederlandse leeuw.

Tafelzilver verzamelen

Met de aankoop van een stukje antiek tafelzilver koopt u een stukje geschiedenis en dekt u sfeervol de tafel. Het leuke van tafelzilver verzamelen is dat je nooit uitgespaard en geleerd bent en je kunt vele mooie combinaties maken, eeuwen met elkaar vermengen! Na bestek en opscheplepels kunt u verder verzamelen met klein bestek zoals een botermesje, vleesvorkjes of citrusmesjes.