Catalogus

Materiaal

Onze winkel

Onze winkel

Bezoek onze winkel in broek in Waterland

Informatie

Kennisbank

Valentijn

Divers zilver schepwerk Er zijn 765 producten

Nederland heeft een rijke zilver historie, zeker op het gebied van zilver schepwerk.

Bestek houdt niet op bij couverts alleen. Het zijn juist de extra accessoires die het tafelen zo mooi en luxe maken. Bij ieder gerecht werd vroeger dan ook een zilveren schep gemaakt. Bij een treeft een zilveren aspergeschep, bij de juskom een zilveren juslepel en voor de aardappelkroketjes natuurlijk een zilveren kroketschep. 
Er zijn zilveren visscheppen, natfruitlepels en mergboren uit drie eeuwen te verzamelen en natuurlijk te gebruiken in diverse stijlen en vormen maar stuk voor stuk meesterstukjes waar de zilversmid zijn vakmanschap in kon laten zien. Er zijn zoveel leuke, mooie zilveren scheppen en schepjes gemaakt die dit onderwerp zo ontzettend interessant maken zoals de spiegeleischep, de notenpeller of het tomatenmesje. Zilver schepwerk een sieraad op tafel.

Subcategorieën

 • Zilveren aardappellepels

  Een echte Nederlandse opscheplepel, de zilveren aardappellepel

  De ontdekking van Amerika bracht nieuwe producten zoals maïs en aardappelen via Spanje naar Nederland. De mensen geloofden dat deze lelijke modderige bruine knol met die vreemde ogen een onheilsbrenger was. De aardappelen werden eerst nog als varkensvoer gebruikt. Maar door de hoge graanprijzen, vanwege de vele slechte oogsten, dwongen de armen in de 18e eeuw om aardappels te gaan eten. Aan het eind van de 18e eeuw was de aardappel geheel ingeburgerd. Het duurde toch nog tot het begin van de 20 ste eeuw eer de aardappel zijn eigen opscheplepel kreeg. Komt u een aardappellepel tegen die voor 1900 is gemaakt wees dan waakzaam want deze lepel zal niet origineel zijn! In het buitenland is de lepel niet gemaakt.
 • Zilver met agaat

  Een bijzondere en bijzonder mooie combinatie; zilver met agaat.

  Het glanzende zilver in combinatie met de warme rood/ bruine kleurschakeringen van agaat of cornalijn. De combinatie is veelal gebruikt voor schepwerk; suikerscheppen, theeschepjes, zuurvorkjes, boterspatels, mosterdlepels, gembercouverts, natfruitscheppen, visdienscheppen en meloencouverts.
  Buiten schepwerk komt de combinatie ook voor bij tamboereernaaldhouders en lakstempels.
  Bij uitzondering zien we de combinatie ook wel eens met blauw cornalijn of agaat.
 • Zilveren aspergescheppen

  Aspergescheppen van zilver in vele maten en modellen bij zilver.nl

  Ze zijn er weer! Het witte goud komt boven de grond.De asperge is een plant waarvan we de jonge scheuten eten als groente. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog worden de meeste asperges in Noord Limburg geteeld. De Nederlandse zilversmeden maakten voor het opdienen van deze luxe groente twee soorten dienwerk; een zilveren aspergeschep en een zilveren aspergetang.
 • Zilveren botermesjes
  Naast kaas is boter altijd een belangrijk zuivelproduct geweest in Nederland. Boter werd eeuwenlang gemaakt voor eigen gebruik op de boerderij of om te verhandelen als ruilmiddel. Het bereiden van de boter was zwaar werk. De melk werd in karntonnen met een stok met spatel heen en weer geschud. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk en ontstaat er karnemelk en boter. Door de economische groei halverwege de 19e eeuw steeg de vraag naar boter. De komst van de zuivelfabrieken rond 1880 maakten de boterproductie veel makkelijker en sneller. Mooi bonken verse boter kwamen op de gedekte tafels waarvoor de zilversmeden fraaie zilveren botermessen en zilveren boterspatels maakten die in de loop der tijd kleiner werden naarmate de porties boter aan tafel slonken.
 • Zilveren bowllepels
  Bowl-, punch- en kruidenwijnlepels worden al gemaakt vanaf de tweede helft van de 18e eeuw. De lepels werden gebruikt om bowl, kandeel of kruidenwijn maar ook andere koude en warme dranken uit een kom te scheppen en in een glas of kommetje te gieten.

  Er zijn bowllepels met stelen van walvisbalein of ebbenhout maar het merendeel is geheel van zilver met een gegraveerde steel.
  In de 19e eeuw werden er veel bowllepels gemaakt met enkele en dubbele schenktuiten en sommige met een dekseltje met open gezaagde openingen. In de 2e helft van de 19e eeuw begon men met het maken van bowllepels in bekende bestekmodellen zoals parelrand, Haags lofje en dubbelrondfilet.
 • Zilveren cakeprikkers
  Tijd voor iets lekkers! Gezellig, met zijn allen in de keuken en dan een zelfgebakken cake in de oven, je zou er trek van krijgen!
  Mooie collectie van zilveren cakeprikkers, antiek, druk bewerkt of strak modern, allemaal van uitstekende kwaliteit!
 • Zilveren compotescheppen

 • Zilveren druivenscharen
  In het tweede kwart van de 19e eeuw werden de eerste zilveren druivenscharen gemaakt. Druiven werden aan tafel geserveerd met een druivenschaar om er takjes af te knippen.

  De antiek zilveren druivenscharen waren echte pronkstukken, mooi zwaar uitgevoerd, strak van vorm of fraai gegraveerd. Diverse bekende zilversmeden maakten druivenscharen zoals; Helweg, Bennewitz en Lintveld allen te Amsterdam.

  Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de druivenscharen in de mode met gestileerde druivenranken en trossen.
 • Zilveren gembercouverts
  Gember is een specerij waar Nederlanders gek op waren en nog steeds zijn. Gember wordt gewonnen uit de wortels van de gemberplant. Het verhaal vertelt dat gember vanuit Indonesië naar Europa werd gebracht door Marco Polo. Gember kwam en komt in veel gerechten voor en werd meestal in bolletjes vorm ingemaakt met geconcentreerd suikerwater. Deze gemberbollen werden dan als nagerecht geserveerd in grote kristallen gembercoupes, vazen op een voet met deksel. Speciaal voor het opscheppen van de gember werd omstreeks 1850 het gembercouvert ontworpen. Een gembercouvert bestaat uit een sierlijke lepel en een bijpassen de vork. De vork heeft altijd één tand die breder is en aan de buitenkant iets scherp, zodat men de gember kon doorsnijden.
 • Zilver met Ivoor-been...

  Antiek zilverwerk in combinatie met andere materialen zoals been, ivoor en parelmoer bij zilver.nl

  Deze zilveren scheppen, vorkjes en schepjes komen we vooral tegen uit de 19e eeuw. De zilveren schepjes, scheppen en lepels met een benen, ivoren of parelmoer handvat zijn altijd een lust voor het oog en staan prachtig op een met zorg gedekte tafel,
 • Zilveren ijslepels &...

  Zilveren ijslepels, zilveren ijsscheppen en zilveren ijssikkels bij zilver.nl

 • Zilveren jam & roomlepels

 • Zilveren longdrinklepels

  Zilveren longdrinklepels een sieraad op tafel!

  Zilveren longdrinklepels hebben een lange steel wat ervoor zorgt dat ze perfect in een lang glas passen zonder erin te verdwijnen. De vroegste set zilveren longdrink- of sorbetlepels die wij zijn tegengekomen is gemaakt rond 1900, rond 1920 komen de mooie lange lepels in de mode en worden ook gemaakt in bestekmodellen.
 • Zilveren mergboren
  Het eten van merg, het zachte binnenste gedeelte van een bot, vond men vroeger een lekkernij. Merg is een glibberig vet, goed voor meer dan 500 kilocalorieen per ons! In Nederland wordt merg bijna alleen nog maar gebruikt voor het maken van bouillon maar de Fransen weten er nog steeds lekkere gerechten mee te maken.
  Een mergboor werd gebruikt om het merg aan tafel uit het bot te halen. Meestal hebben de zilveren boren aan beide zijde een boor, een smalle en een bredere maar er zijn ook mergboren met een zilveren, een parelmoer of een agaten handvat. Mergboren zijn gemaakt tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Door de grote verscheidenheid is het een interessant verzamelobject.
 • Zilveren mokkalepeltjes
  Grote collectie zilveren mokkalepeltjes in diverse modellen, o.a. puntfilet, hollands glad, model 250, empire en waaier-parel Complete setjes en losse delen om uw bestek mee aan te vullen.
 • Zilveren natfruitscheppen

  Zilveren natfruitlepel, vruchtenlepel of vruchtenschep allemaal namen voor één van de mooiste zilveren opscheplepels.

  Fraaie opengewerkte scheppen in diverse modellen, maten en soorten.
  Deze lepels werden gebruikt voor het opscheppen van natfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien. Deze vruchten werden gewassen opgediend in een fruitschaaltje op een onderschotel.
  Natfruitscheppen hebben een uitgezaagde bak en een stevige steel.
 • Zilveren oestervork...

  Zilveren keefthaken en zilveren oestervorken

  Kreeften en oesters behoren tot de top ingrediënten van menig kok. Een kreeft is een tien potig schaaldier waarvan vooral de kreeft uit de Zeeuwse wateren de kenners laat watertanden. De oester is een tweekleppig schelpdier dat al door de Kelten en Romeinen werd beschouwd als een lekkernij. Tot aan de 19e eeuw leek de voorraad oesters van natuurlijke zandbanken onuitputtelijk maar momenteel worden ze in oesterpercelen aan dakpannen gekweekt. De Zeeuwse oester staat wereldwijd bekend als de smakelijkste. Voor deze twee culinaire hoogstandjes is dan ook speciaal zilver eetgerei gemaakt, de kreeftenhaak om de vlees uit de poten te kunnen halen en de oestervork om de oester mee op te scheppen en deze vervolgens zachtjes door de keel te laten glijden.
 • Zilveren pasteischeppen
  De warme bakker,
  In de 17e eeuw speelden bakkers een belangrijke rol omdat zij over een oven beschikten. Dikwijls maakten mensen zelf hun deeg en brachten dit naar de bakker om het in zijn oven te laten bakken. Op den duur vond er een specialisatie plaats en naast broodbakker verschenen er banketbakkers, koekenbakkers, suikerbakkers en pasteienbakkers.
 • Zilver schepwerk

  Bent u op zoek naar antiek zilver schepwerk, zilveren dienlepels of zilveren schepjes, kijk dan bij zilver.nl

  Feestelijk tafelen!
  De kunst van het tafelen begint bij de aankleding.
  Bent u op zoek naar die ene mooie schep, bijzondere couverts of een elegante ijsset? Van romantisch gegraveerd Biedermeier tot strak Art Deco, een feest op tafel. Voor ieder gerecht is er wel een passende zilveren dienlepel. Kijk eens rustig rond!
 • Zilveren sla &...
  Salades van onze tijd, welnee!
  In de 15e eeuw 'ontdekken' de Fransen het eten van rauwe groenten en kruiden besprenkeld met olie en azijn. Heelmeesters en kruidkundigen waren het erover eens dat sla, cichorei en wilde kool goed voor de maag waren. Pas in de 18e eeuw nam het eten van salades een belangrijke plaats in. Rond 1800 verscheen de zilveren slatang, een voorwerp dat in de gehele 19e eeuw veel werd gebruikt. Aan het eind van de 19e eeuw werden er slacouverts gemaakt die bij de rest van het tafelzilver pasten. Deze couverts bestonden uit een losse lepel en een vork.
 • Zilveren specerijschepjes
  Kleine, maar daardoor niet minder bijzondere kleine specerijschepjes uit drie eeuwen. Zoutlepeltjes, mosterdlepels en specerijschepjes, geheel van zilver of met een benen-, ivoren- of agaten heft.
 • Zilveren strooilepels
  Suikerstrooilepels zijn lang in gebruik geweest. De eerste werden omstreeks 1710 gemaakt. De strooilepels werden gebruikt van de eenvoudige burger tot aan de aristocratie. Het is wel interessant om te weten waarom deze strooilepels voor het huishouden van onze voorouders van zoveel belang waren. Men kon in Nederland in de winkel uitsluitend suikerbroden kopen, dit is kristalsuiker samengeperst in broodvormen. De suikerbroden werden gemaakt van in Nederland geraffineerde stroperige bruine rietsuiker, die uit tropische landen werd geïmporteerd. De suikerbroden werden geschaafd en gezeefd om daarna opgediend te worden in bakjes en kommen. Poedersuiker is in een vijzel gestampte suiker.
 • Zilveren suiker &...

  Zilveren suikerschepjes en zilveren theeschepjes in vele modellen en maten

  Zilveren suiker- & theeschepjes zijn al vele eeuwen geliefde schepjes om te gebruiken of om te verzamelen. Deze schepjes zijn er dan ook in vele vormen, diverse versieringen en gemaakt in alle stijlen.
  Omstreeks 1780 ontstond er behoefte aan zilveren theeschepjes om de dure thee zonder morsen in de theepot te scheppen. De eerste 'suikerschopjes' dateren van ongeveer 1800.
  Soms is het moeilijk om aan te geven of het om een suiker- of theeschepje gaat, het makkelijkst is om naar de lengte te kijken; van 7 tot 10 cm is meestal een theeschep en is het schepje langer dan is het een suikerschep.
 • Zilveren taartscheppen

  Niks feestelijker dan een mooie zilveren taartschep of petit-fourschep.

  Mooi om te hebben en mooi om te krijgen. Taartscheppen zijn er in alle stijlen, modellen en vormen, romantisch biedermeier tot strak 50er jaren. Een zilveren taartschep is een geliefd geschenk!
 • Zilveren tangen
  Antieke zilveren slatangen, suikertangen, aspergetangen, komkommertangen, kandijtangen en sandwichtangen. Prachtige stukken antiek zilver gemaakt in 3 eeuwen.
 • Zilveren theelepels...

  Zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken

  Het roeren en prikken wordt nog veel leuker met deze zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken!
  Mooie zilveren lepeltjes en vorkjes uit twee eeuwen van Empire, Biedermeier, Art Nouveau, Art Deco naar strak modern.
 • Zilveren theezeef- lekbak
  Bijzondere zilveren theezeefjes en lekbakjes.
 • Zilver visbestekken...

  Zilveren visscheppen, visdienbestekken enz bij zilver.nl.

  Nederlanders hebben altijd al zeer veel vis gegeten. Zalm, kabeljauw, stokvis, aal, snoek en diverse andere soorten werden met veel zout en mosterd gegeten. De eerste zilveren visscheppen werden in de eerste helft van de 18e eeuw gemaakt. Door de combinatie van ajour- en graveerwerk is de visschep door de eeuwen heen altijd één van de mooiste zilveren scheppen geweest; de zilversmid kon er al zijn vakmanschap in kwijt. Pas rond 1890 werden in Nederland de eerste viscouverts gemaakt. In het begin van de 20ste eeuw begon men met het maken van hors d'oeuvre couverts, een kleinere uitvoering van het viscouvert. Ook voor het eten van andere soorten vis werden aparte bestekdelen gemaakt, zo zijn er oestervorken, kreeftenhaken en sardineschepjes.
 • Zuur & confiturevorkjes

  Zilveren zuurvorkjes en zilveren confiturevorkjes bij zilver.nl

  Een heel leuk verzamelgebied vormen de vele 18e en 19e eeuwse zilveren zuurvorkjes en confiturevorkjes. Deze leuke kleine zilveren vorkjes zijn er in vele vormen en uitvoeringen.

per pagina
Toont 1 - 36 van de 765 items
 • € 595,00 Op voorraad
  Nieuw

  Zilveren visdienschep met een visdienvork in model 250, gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1931 en 1943. Een gelegenheidsduo, heel bruikbaar deze zilveren visschep met een zilveren visdienvork gemaakt in model 250/ Hollands glad. De zilveren visschep is 28,5 cm lang en de bak is 7,5 cm breed en de zilveren visvork is 22 cm lang, ze wegen...

  € 595,00
  Op voorraad
 • € 95,00 Op voorraad
  Nieuw

  Zilveren theezeef model Haags Lofje, gemaakt door H.Hooykaas te Schoonhoven rond 1930. Mooie stevige theezeef in model Haags lofje, in goede staat. De zilveren zeef is 11 cm lang en de diameter van de bak is 6,2 cm en hij weegt 30 gram. 

  € 95,00
  Op voorraad
 • € 795,00 Op voorraad
  Nieuw

  Visbestek Hollands glad voor 6 personen Set van 6 zilveren viscouverts gemaakt door Gerritsen & Van Kempen in 1943. Zware, stevige viscouverts in uitstekende staat, model Hollands glad/250. De zilveren vismessen zijn 20,3 cm lang en de vorken zijn 16,5 cm lang en ze wegen samen 485 gram.

  € 795,00
  Op voorraad
 • € 326,45 Op voorraad
  Nieuw

  3 Zilveren viscouverts in model Haags lofje, gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1922. Elegant zilver visbestek in uitstekende staat. De zilveren vismessen zijn 21,2 cm lang en de visvorken zijn 16,8 cm lang, ze wegen samen 273 gram.

  € 326,45
  Op voorraad
 • € 57,85 Op voorraad
  Nieuw

  Zilver botermesje in model Hollands glad, gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van F. Brugsma. Stevig en bruikbaar zilver botermes, 16,9 cm lang en het weegt 30 gram.

  € 57,85
  Op voorraad
 • € 309,92 Op voorraad
  Nieuw

  Zilver slabestek in model Hollands glad van Frans Brugsma, te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van F. Brugsma. Prachtig zwaar zilver slacouvert in uitstekende staat. Het slabestek is 22 cm lang en de bakken zijn 6 cm breed, het weegt 216 gram.

  € 309,92
  Op voorraad
 • € 309,92 Op voorraad
  Nieuw

  Zilveren compotelepels met lange stelen in model Hollands glad, gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van Brugsma. Prachtige kwaliteit zilveren bowl of compotelepels met lange stelen in uitstekende staat. De zilveren lepels zijn 22,4 cm lang en de bakken zijn 5,2 cm breed, ze wegen samen 172 gram. (2)

  € 309,92
  Op voorraad
 • € 309,92 Op voorraad
  Nieuw

  12 Hollands glad zilveren theelepels, gemaakt door Fa. Frans Brugsma (A.J.W. Bouman) te Groningen in 1924. Elegante zilveren theelepels in uitstekende staat, 11,5 cm lang en de bakken zijn 2,3 cm breed, ze wegen samen 165 gram. (12)

  € 309,92
  Op voorraad
 • € 309,92 Op voorraad
  Nieuw

  12 Zilveren theelepels in model Hollands glad, gemaakt door Fa. Frans Brugsma (A.J.W. Bouman) te Groningen in 1924. Elegante zilveren theelepels in uitstekende staat, 11,5 cm lang en de bakken zijn 2,3 cm breed, ze wegen samen 165 gram. (12)

  € 309,92
  Op voorraad
 • € 309,92 Op voorraad
  Nieuw

  Bijzonder 14 delig zilveren theegarnituur de stelen bekroond door een zeilboot, gemaakt door Van Kempen te Voorschoten rond 1890. Heel fraai geheel, de stelen van de lepels met een schip met een kroon op de mast, misschien in opdracht gemaakt? De set is gemerkt met het oude zwaardje gebruikt van 1814 tot 1906 en met het meesterteken van Van Kempen. De set...

  € 309,92
  Op voorraad
 • € 161,16 Op voorraad
  Nieuw

  Antiek zilveren olijfbestekje Biedermeier anno 1862 Zo mooi dit antieke zilveren olijfcouvertje gemaakt door Theodorus Lambertus Uriot te Amsterdam in 1862. Stevig elegant zilveren couvert met hele fijne graveringen in uitstekende staat. Het zilveren olijfcouvert is 15 cm lang en het weegt 34,6 gram.

  € 161,16
  Op voorraad
 • € 161,16 Op voorraad
  Nieuw

  Antiek zilver gemberbestek Biedermeier Elegant zilveren gemberbestek gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1878. Bruikbaar en aantrekkelijk zilver gembercouvert met mooie fijne graveringen in uitstekende staat. Het zilveren couvert is 17,3 cm lang en de bak is 3,8 cm breed en het weegt 48,8 gram.

  € 161,16
  Op voorraad
 • € 326,45 Op voorraad
  Nieuw

  Elegant stel zilveren natfruitscheppen uit 1899 Stel Hollands zilveren natfruitscheppen gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1899. Bekijk ze eens goed deze fraai, antieke met de hand gegraveerde en uitgezaagde scheppen, de bakken in bladvorm. De bakken en stelen zijn deels gematteerd en deels gepolijst voor een mooi contrast wat in de Art Nouveau...

  € 326,45
  Op voorraad
 • € 375,00 Op voorraad

  Antieke zilveren mergboor met lepel gemaakt in de 18e eeuw, gemerkt met een stadskeur en een meesterteken I.H.S., helaas hebben we het nog niet kunnen determineren, we denken richting Engeland/Schotland. Mooie zilveren mergboor met een merglepel in uitstekende staat. De bijzondere mergboor is 18 cm lang en de lepel is 2,2 cm breed, hij weegt 23,8 gram.

  € 375,00
  Op voorraad
 • € 80,00 Op voorraad

  Zilveren petit fourschep in model Puntfilet, gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten in 1929. Mooie zware zilveren schep die voor velerlei doeleinde te gebruiken is. De schep is 17,7 cm lang en de bak is 5,5 cm breed, hij weegt 46,8 gram.

  € 80,00
  Op voorraad
 • € 220,00 Op voorraad

  Bruikbare set van 10 zilveren gebaksvorken in model puntfilet Set van 10 zilveren gebaksvorken in model puntfilet gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten rond 1930. Zware stevige zilveren gebaksvorken in een mooie grote en bruikbare maat. de gebaksvorken zijn 13 cm lang en ze wegen samen 191 gram. (10)

  € 220,00
  Op voorraad
 • € 80,00 Op voorraad

  Zilveren olijflepel in model Puntfilet Stevig zilveren olijflepeltje gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist rond 1930. Bruikbaar zilveren lepeltje met een strak uitgezaagd patroon. De olijflepel is 14 cm lang en de bak is 3,3 cm breed, 25,6 gram.

  € 80,00
  Op voorraad
 • € 50,00 Op voorraad

  Puntfilet zilveren botermesje gemaakt door Begeer Zilveren botermesje in model puntfilet gemaakt door Begeer te Utrecht rond 1920. Mooi stevig en bruikbaar botermes in uitstekende staat. Het botermes is 16 cm lang en weegt 26,2 gram. Een mooi zilver mes om uw brood of stokbroodje mee te smeren.

  € 50,00
  Op voorraad
 • € 135,00 Op voorraad

  Mooi zilver olijfbestekje van de Zilverfabriek Elegant zilveren olijfcouvertje gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten rond 1929 in model dubbelpuntfilet. Stevig en bruikbaar olijfbestekje waarvan het lepeltje met een groot keur is gestempeld en de vork met klein keur. Zwaar uitgevoerd bestekje in model dubbelpuntfilet met rechte stelen en een fraai...

  € 135,00
  Op voorraad
 • € 145,00 Niet op voorraad

  Zilveren aardappellepel in model Haags lofje, een echte Hollandse schep Zilveren aardappellepel in model Haags lofje gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1927. Prachtige zware, zilveren schep in uitstekende staat. De zilveren aardappellepel is 20,5 cm lang en de bak is 6,2 cm breed en weegt 86 gram.

  € 145,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 225,00 Niet op voorraad

  4 Delig zilveren hors d'oeuvre dienbestek in model Haags lofje Bruikbaar 4 delig zilveren dienbestek voor een hors d'oeuvre of een buffetje in model Haags lofje gemaakt door A.J. Driessen te Schoonhoven in 1923. Stevige, elegante set bestaande uit: een zilveren olijflepel met een zilveren zuurvork, een sardinevork en een belegvork in uitstekende staat,...

  € 225,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 150,00 Op voorraad

  Strak vormgegeven zilveren gembercouvert in model Haags Lofje Zilveren gembercouvert in model Haags lofje gemaakt door A.J. Driessen te Schoonhoven in 1923. Mooi strak vormgegeven gemberbestek in uitstekende staat. de zilveren gemberlepel is 16,9 cm lang en de vork is 16,5 cm lang, ze wegen samen 72,5 gram.

  € 150,00
  Op voorraad
 • € 155,00 Op voorraad

  Bruikbare zilveren theelepels in het waaiermodel Set van 6 zilveren theelepels in model waaier gemaakt door Van Kempen te Voorschoten rond 1910. Mooie zware, stevige zilveren theelepels in uitstekende staat. De theelepels zijn 11,5 cm lang en de bakken zijn 2,3 cm breed, de set weegt 75,5 gram. (6)

  € 155,00
  Op voorraad
 • € 145,00 Op voorraad

  Bruikbare set van 9 zilveren espressolepeltjes in waaiermodel Set van 9 zilveren espressolepeltjes in model waaier gemaakt door Van Kempen te Voorschoten rond 1910. leuke, bruikbare kleine zilveren lepeltjes in uitstekende staat. De zilveren mokkalepeltjes zijn 9 cm lang en de bakken zijn 1,5 cm breed, ze wegen samen 58 gram. (8)

  € 145,00
  Op voorraad
 • € 103,31 Op voorraad

  Parelrand zilveren theelepels, gemaakt tussen 1902 en 1922 in uitstekende staat. Mooie, bruikbare theelepels met een fijne parel langs de stelen. De lepels zijn gemaakt door: 3x Van Kempen te Voorschoten in 1916, 2 x Jan van den Broek te Amsterdam in 1902 en 1 x A.Kuijlenburg in 1922. De zilveren theelepels zijn 12,5 cm lang en ze wegen samen 98 gram. (6

  € 103,31
  Op voorraad
 • € 150,00 Op voorraad

  Art Nouveau model zilver komkommerbestekje Sierlijk zilveren komkommercouvertje met een getorste steel die overloopt in een prachtig vormgegeven spatel met opengewerkte leliebladmotieven en krullen gemaakt door Van Kempen te Voorschoten rond 1910. Het zilveren komkommerbestekje is in uitstekende staat, het is 14,4 cm lang en de bakken zijn 3,6 cm breed,...

  € 150,00
  Op voorraad
 • € 185,00 Op voorraad

  Komkommercouvert met zilveren heften, mooi bruikbaar setje Komkommerbestek met zilveren heften gemaakt door De Koninklijke Van Kempen & Begeer te Voorschoten in 1968 in model 1060. Bruikbaar komkommercouvertje in uitstekende staat, de zilveren heften in het messenmodel wat vroeger werd verkocht bij model 1060. Het komkommerbestekje is 16 cm lang en de...

  € 185,00
  Op voorraad
 • € 395,00 Op voorraad

  Beeldschoon zilveren visdiencouvert in tafelzilver model Haags lofje Een sieraad op tafel dit zilveren visdiencouvert in model Haags lofje gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1927. Groot en zwaar visdienbestek in uitstekende staat. Het visdienmes is 29,3 cm lang en de visvork is 22,5 cm lang, het dienbestek weegt 230 gram

  € 395,00
  Op voorraad
 • € 194,21 Niet op voorraad

  Een beauty deze zilveren taartschep Zilveren taartschep gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1899. Zware, stevig zilveren taartschep, de bak fijntjes uitgezaagd en gegraveerd met een bloempatroon, de stevige steel deels getorst. De taartschep is 23,4 cm lang en de bak is 5,5 cm breed, hij weegt 72 gram. De taartschep kan aan de achterzijde van de bak...

  € 194,21
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 450,00 Op voorraad

  Zilveren visschep in model Haags Lofje Zilveren visschep in model Haags lofje gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten in 1960. Grote zware schep met een uitgezaagde bak met een geometrisch patroon. De zilveren visschep is in uitstekende staat, 29,2 cm lang en de bak is 7,5 cm breed, hij weegt 143 gram.

  € 450,00
  Op voorraad
 • € 185,00 Op voorraad

  12 Zilveren (n)espressolepeltjes Neo stijl model 20 Mooie set van 12 zilveren espressolepeltjes gemaakt door Van Kempen te Voorschoten rond 1900 in model neo stijl 20. Bruikbare stevige zilveren mokkalepeltjes in een fraai dubbelzijdig neo stijl model. De zilveren espressolepels zijn 8,8 cm lang en de licht vergulde bakken zijn 1,8 cm breed, ze wegen...

  € 185,00
  Op voorraad
 • € 260,00 Op voorraad

  Elegante, bruikbare zilveren gebaksvorken Set van 12 zilveren gebaksvorken in een Art Nouveau waaiermodel gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist rond 1930. Mooie, stevige zilveren gebaksvorken in uitstekende staat. De zilveren vorken zijn 12 cm lang en we wegen samen 170 gram, ze zitten in een net oud foudraal. (12)

  € 260,00
  Op voorraad
 • € 345,00 Op voorraad

  Antieke zilveren roomlepel Enkhuizen met Amor. Antieke zilveren roomlepel gemaakt in Enkhuizen waarschijnlijk in 1787. Mooie zilveren roomlepel de steel met een duimrust in de vorm van amor met pijl en boog, op de steel een wapenschild. De zilveren lepel is alleen gekeurd met het stadswapen van Enkhuizen = drie visjes onder elkaar en de A= waarschijnlijk...

  € 345,00
  Op voorraad
 • € 470,00 Op voorraad

  Zilveren aspergeschep gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1924 in model Hollands glad met een klein hokje. Elegante, gladde stevige zilveren schep in uitstekende staat, 20,6 cm lang en het schepgedeelte is 13,6 cm breed, de schep weegt 102 gram.

  € 470,00
  Op voorraad
 • € 1.595,00 Op voorraad

  Prachtige set van 12 grote maat zilveren hors d'oeuvre bestekjes gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1911. Elegante, stevige, kleine maat viscouverts in model Haags lofje met een duidelijk lof in uitstekende staat. De zilveren vismesjes zijn 18,3 cm lang en de visvorken zijn 16,3 cm lang en ze wegen samen 800 gram. Heel mooi, oud zilver bestek, de...

  € 1.595,00
  Op voorraad
 • € 120,00 Op voorraad

  Zilveren aardappellepel met een opengewerkte bak Zilveren aardappellepel met een mooie uitgezaagde bak met een waaierpatroon in model Haags Lofje gemaakt door Mej.A.H. Kuijlenburg te Schoonhoven in 1927. Mooie stevige schep, niet zwaar, aan de achterzijde van de steel de initialen CH, de zilveren schep is 21,5 cm lang en de bak is 6,2 cm breed, hij weegt...

  € 120,00
  Op voorraad
Toont 1 - 36 van de 765 items

Nederlands zilver schepwerk, de keuze is reuze!

Nederlandse zilversmeden hebben vanaf 1680 tot 1950 een grote verscheidenheid aan zilver schepwerk gemaakt. Van zilveren scheppen en schepjes voor dagelijks gebruikt tot bijzondere zilveren scheppen voor bijzondere gelegenheden. Zilver schepwerk, handwerk, uit drie eeuwen is nog steeds voor redelijke bedragen te koop en te verzamelen. In de 17e/18e eeuw bestond het zilveren schepwerk vooral uit zilveren brijlepels, zilveren visscheppen, confiturevorkjes, strooilepels, zilveren roomlepels, zilveren mergboren , zilveren lepels, vorken en persoonlijke messen. In de 19e eeuw wordt het assortiment aan zilver schepwerk steeds groter; zilveren aspergetangen, slatangen, suikertangen, gembercouverts en vele andere mooie scheppen en schepjes worden in diverse stijlen, vormen en maten gemaakt. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt er werkelijk voor ieder gerecht een bijpassende schep gemaakt, de aardappellepel doet zijn intrede net als de spiegeleischep, de kroketschep en de zilveren rijstlepel.

Groot keur, klein keur.

In Nederland is er vanaf 1814 keus om een zilveren voorwerp klein te laten keuren of groot. Vaak ook is er geen keus en is de ruimte op een steel gewoon te krap voor het groot keur. Het Nederlands klein keur bestaat uit de afbeelding van een zwaardje in combinatie met een meesterteken. Het Nederlands groot keur bestaat uit 4 keuren; een minervakopje, een meesterteken, een jaarletter en de Nederlandse leeuw.

Tafelzilver verzamelen

Met de aankoop van een stukje antiek tafelzilver koopt u een stukje geschiedenis en dekt u sfeervol de tafel. Het leuke van tafelzilver verzamelen is dat je nooit uitgespaard en geleerd bent en je kunt vele mooie combinaties maken, eeuwen met elkaar vermengen! Na bestek en opscheplepels kunt u verder verzamelen met klein bestek zoals een botermesje, vleesvorkjes of citrusmesjes.