Divers zilver schepwerk

Divers zilver schepwerk 

Er zijn 766 producten

Nederland heeft een rijke zilver historie, zeker op het gebied van zilver schepwerk.

Bestek houdt niet op bij couverts alleen. Het zijn juist de extra accessoires die het tafelen zo mooi en luxe maken. Bij ieder gerecht werd vroeger dan ook een zilveren schep gemaakt. Bij een treeft een zilveren aspergeschep, bij de juskom een zilveren juslepel en voor de aardappelkroketjes natuurlijk een zilveren kroketschep. 
Er zijn zilveren visscheppen, natfruitlepels en mergboren uit drie eeuwen te verzamelen en natuurlijk te gebruiken in diverse stijlen en vormen maar stuk voor stuk meesterstukjes waar de zilversmid zijn vakmanschap in kon laten zien. Er zijn zoveel leuke, mooie zilveren scheppen en schepjes gemaakt die dit onderwerp zo ontzettend interessant maken zoals de spiegeleischep, de notenpeller of het tomatenmesje. Zilver schepwerk een sieraad op tafel.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 766 items
Toont 1 - 24 van de 766 items

Nederlands zilver schepwerk, de keuze is reuze!

Nederlandse zilversmeden hebben vanaf 1680 tot 1950 een grote verscheidenheid aan zilver schepwerk gemaakt. Van zilveren scheppen en schepjes voor dagelijks gebruikt tot bijzondere zilveren scheppen voor bijzondere gelegenheden. Zilver schepwerk, handwerk, uit drie eeuwen is nog steeds voor redelijke bedragen te koop en te verzamelen. In de 17e/18e eeuw bestond het zilveren schepwerk vooral uit zilveren brijlepels, zilveren visscheppen, confiturevorkjes, strooilepels, zilveren roomlepels, zilveren mergboren , zilveren lepels, vorken en persoonlijke messen. In de 19e eeuw wordt het assortiment aan zilver schepwerk steeds groter; zilveren aspergetangen, slatangen, suikertangen, gembercouverts en vele andere mooie scheppen en schepjes worden in diverse stijlen, vormen en maten gemaakt. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt er werkelijk voor ieder gerecht een bijpassende schep gemaakt, de aardappellepel doet zijn intrede net als de spiegeleischep, de kroketschep en de zilveren rijstlepel.

Groot keur, klein keur.

In Nederland is er vanaf 1814 keus om een zilveren voorwerp klein te laten keuren of groot. Vaak ook is er geen keus en is de ruimte op een steel gewoon te krap voor het groot keur. Het Nederlands klein keur bestaat uit de afbeelding van een zwaardje in combinatie met een meesterteken. Het Nederlands groot keur bestaat uit 4 keuren; een minervakopje, een meesterteken, een jaarletter en de Nederlandse leeuw.

Tafelzilver verzamelen

Met de aankoop van een stukje antiek tafelzilver koopt u een stukje geschiedenis en dekt u sfeervol de tafel. Het leuke van tafelzilver verzamelen is dat je nooit uitgespaard en geleerd bent en je kunt vele mooie combinaties maken, eeuwen met elkaar vermengen! Na bestek en opscheplepels kunt u verder verzamelen met klein bestek zoals een botermesje, vleesvorkjes of citrusmesjes.