Divers zilver schepwerk Er zijn 753 producten

Nederland heeft een rijke zilver historie, zeker op het gebied van zilver schepwerk.

Bestek houdt niet op bij couverts alleen. Het zijn juist de extra accessoires die het tafelen zo mooi en luxe maken. Bij ieder gerecht werd vroeger dan ook een zilveren schep gemaakt. Bij een treeft een zilveren aspergeschep, bij de juskom een zilveren juslepel en voor de aardappelkroketjes natuurlijk een zilveren kroketschep. 
Er zijn zilveren visscheppen, natfruitlepels en mergboren uit drie eeuwen te verzamelen en natuurlijk te gebruiken in diverse stijlen en vormen maar stuk voor stuk meesterstukjes waar de zilversmid zijn vakmanschap in kon laten zien. Er zijn zoveel leuke, mooie zilveren scheppen en schepjes gemaakt die dit onderwerp zo ontzettend interessant maken zoals de spiegeleischep, de notenpeller of het tomatenmesje. Zilver schepwerk een sieraad op tafel.

Subcategorieën

 • Zilveren aardappellepels

  Een echte Nederlandse opscheplepel, de zilveren aardappellepel

  De ontdekking van Amerika bracht nieuwe producten zoals maïs en aardappelen via Spanje naar Nederland. De mensen geloofden dat deze lelijke modderige bruine knol met die vreemde ogen een onheilsbrenger was. De aardappelen werden eerst nog als varkensvoer gebruikt. Maar door de hoge graanprijzen, vanwege de vele slechte oogsten, dwongen de armen in de 18e eeuw om aardappels te gaan eten. Aan het eind van de 18e eeuw was de aardappel geheel ingeburgerd. Het duurde toch nog tot het begin van de 20 ste eeuw eer de aardappel zijn eigen opscheplepel kreeg. Komt u een aardappellepel tegen die voor 1900 is gemaakt wees dan waakzaam want deze lepel zal niet origineel zijn! In het buitenland is de lepel niet gemaakt.
 • Zilver met agaat

  Een bijzondere en bijzonder mooie combinatie; zilver met agaat.

  Het glanzende zilver in combinatie met de warme rood/ bruine kleurschakeringen van agaat of cornalijn. De combinatie is veelal gebruikt voor schepwerk; suikerscheppen, theeschepjes, zuurvorkjes, boterspatels, mosterdlepels, gembercouverts, natfruitscheppen, visdienscheppen en meloencouverts.
  Buiten schepwerk komt de combinatie ook voor bij tamboereernaaldhouders en lakstempels.
  Bij uitzondering zien we de combinatie ook wel eens met blauw cornalijn of agaat.
 • Zilveren aspergescheppen

  Aspergescheppen van zilver in vele maten en modellen bij zilver.nl

  Ze zijn er weer! Het witte goud komt boven de grond.De asperge is een plant waarvan we de jonge scheuten eten als groente. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog worden de meeste asperges in Noord Limburg geteeld. De Nederlandse zilversmeden maakten voor het opdienen van deze luxe groente twee soorten dienwerk; een zilveren aspergeschep en een zilveren aspergetang.
 • Zilveren botermesjes
  Naast kaas is boter altijd een belangrijk zuivelproduct geweest in Nederland. Boter werd eeuwenlang gemaakt voor eigen gebruik op de boerderij of om te verhandelen als ruilmiddel. Het bereiden van de boter was zwaar werk. De melk werd in karntonnen met een stok met spatel heen en weer geschud. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk en ontstaat er karnemelk en boter. Door de economische groei halverwege de 19e eeuw steeg de vraag naar boter. De komst van de zuivelfabrieken rond 1880 maakten de boterproductie veel makkelijker en sneller. Mooi bonken verse boter kwamen op de gedekte tafels waarvoor de zilversmeden fraaie zilveren botermessen en zilveren boterspatels maakten die in de loop der tijd kleiner werden naarmate de porties boter aan tafel slonken.
 • Zilveren bowllepels
  Bowl-, punch- en kruidenwijnlepels worden al gemaakt vanaf de tweede helft van de 18e eeuw. De lepels werden gebruikt om bowl, kandeel of kruidenwijn maar ook andere koude en warme dranken uit een kom te scheppen en in een glas of kommetje te gieten.

  Er zijn bowllepels met stelen van walvisbalein of ebbenhout maar het merendeel is geheel van zilver met een gegraveerde steel.
  In de 19e eeuw werden er veel bowllepels gemaakt met enkele en dubbele schenktuiten en sommige met een dekseltje met open gezaagde openingen. In de 2e helft van de 19e eeuw begon men met het maken van bowllepels in bekende bestekmodellen zoals parelrand, Haags lofje en dubbelrondfilet.
 • Zilveren cakeprikkers
  Tijd voor iets lekkers! Gezellig, met zijn allen in de keuken en dan een zelfgebakken cake in de oven, je zou er trek van krijgen!
  Mooie collectie van zilveren cakeprikkers, antiek, druk bewerkt of strak modern, allemaal van uitstekende kwaliteit!
 • Zilveren compotescheppen

 • Zilveren druivenscharen
  In het tweede kwart van de 19e eeuw werden de eerste zilveren druivenscharen gemaakt. Druiven werden aan tafel geserveerd met een druivenschaar om er takjes af te knippen.

  De antiek zilveren druivenscharen waren echte pronkstukken, mooi zwaar uitgevoerd, strak van vorm of fraai gegraveerd. Diverse bekende zilversmeden maakten druivenscharen zoals; Helweg, Bennewitz en Lintveld allen te Amsterdam.

  Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de druivenscharen in de mode met gestileerde druivenranken en trossen.
 • Zilveren gembercouverts
  Gember is een specerij waar Nederlanders gek op waren en nog steeds zijn. Gember wordt gewonnen uit de wortels van de gemberplant. Het verhaal vertelt dat gember vanuit Indonesië naar Europa werd gebracht door Marco Polo. Gember kwam en komt in veel gerechten voor en werd meestal in bolletjes vorm ingemaakt met geconcentreerd suikerwater. Deze gemberbollen werden dan als nagerecht geserveerd in grote kristallen gembercoupes, vazen op een voet met deksel. Speciaal voor het opscheppen van de gember werd omstreeks 1850 het gembercouvert ontworpen. Een gembercouvert bestaat uit een sierlijke lepel en een bijpassen de vork. De vork heeft altijd één tand die breder is en aan de buitenkant iets scherp, zodat men de gember kon doorsnijden.
 • Zilver met Ivoor-been...

  Antiek zilverwerk in combinatie met andere materialen zoals been, ivoor en parelmoer bij zilver.nl

  Deze zilveren scheppen, vorkjes en schepjes komen we vooral tegen uit de 19e eeuw. De zilveren schepjes, scheppen en lepels met een benen, ivoren of parelmoer handvat zijn altijd een lust voor het oog en staan prachtig op een met zorg gedekte tafel,
 • Zilveren ijslepels &...

  Zilveren ijslepels, zilveren ijsscheppen en zilveren ijssikkels bij zilver.nl

 • Zilveren jam & roomlepels

 • Zilveren longdrinklepels

  Zilveren longdrinklepels een sieraad op tafel!

  Zilveren longdrinklepels hebben een lange steel wat ervoor zorgt dat ze perfect in een lang glas passen zonder erin te verdwijnen. De vroegste set zilveren longdrink- of sorbetlepels die wij zijn tegengekomen is gemaakt rond 1900, rond 1920 komen de mooie lange lepels in de mode en worden ook gemaakt in bestekmodellen.
 • Zilveren mergboren
  Het eten van merg, het zachte binnenste gedeelte van een bot, vond men vroeger een lekkernij. Merg is een glibberig vet, goed voor meer dan 500 kilocalorieen per ons! In Nederland wordt merg bijna alleen nog maar gebruikt voor het maken van bouillon maar de Fransen weten er nog steeds lekkere gerechten mee te maken.
  Een mergboor werd gebruikt om het merg aan tafel uit het bot te halen. Meestal hebben de zilveren boren aan beide zijde een boor, een smalle en een bredere maar er zijn ook mergboren met een zilveren, een parelmoer of een agaten handvat. Mergboren zijn gemaakt tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Door de grote verscheidenheid is het een interessant verzamelobject.
 • Zilveren mokkalepeltjes
  Grote collectie zilveren mokkalepeltjes in diverse modellen, o.a. puntfilet, hollands glad, model 250, empire en waaier-parel Complete setjes en losse delen om uw bestek mee aan te vullen.
 • Zilveren natfruitscheppen

  Zilveren natfruitlepel, vruchtenlepel of vruchtenschep allemaal namen voor één van de mooiste zilveren opscheplepels.

  Fraaie opengewerkte scheppen in diverse modellen, maten en soorten.
  Deze lepels werden gebruikt voor het opscheppen van natfruit zoals bessen, frambozen en aardbeien. Deze vruchten werden gewassen opgediend in een fruitschaaltje op een onderschotel.
  Natfruitscheppen hebben een uitgezaagde bak en een stevige steel.
 • Zilveren oestervork...

  Zilveren keefthaken en zilveren oestervorken

  Kreeften en oesters behoren tot de top ingrediënten van menig kok. Een kreeft is een tien potig schaaldier waarvan vooral de kreeft uit de Zeeuwse wateren de kenners laat watertanden. De oester is een tweekleppig schelpdier dat al door de Kelten en Romeinen werd beschouwd als een lekkernij. Tot aan de 19e eeuw leek de voorraad oesters van natuurlijke zandbanken onuitputtelijk maar momenteel worden ze in oesterpercelen aan dakpannen gekweekt. De Zeeuwse oester staat wereldwijd bekend als de smakelijkste. Voor deze twee culinaire hoogstandjes is dan ook speciaal zilver eetgerei gemaakt, de kreeftenhaak om de vlees uit de poten te kunnen halen en de oestervork om de oester mee op te scheppen en deze vervolgens zachtjes door de keel te laten glijden.
 • Zilveren pasteischeppen
  De warme bakker,
  In de 17e eeuw speelden bakkers een belangrijke rol omdat zij over een oven beschikten. Dikwijls maakten mensen zelf hun deeg en brachten dit naar de bakker om het in zijn oven te laten bakken. Op den duur vond er een specialisatie plaats en naast broodbakker verschenen er banketbakkers, koekenbakkers, suikerbakkers en pasteienbakkers.
 • Zilver schepwerk

  Bent u op zoek naar antiek zilver schepwerk, zilveren dienlepels of zilveren schepjes, kijk dan bij zilver.nl

  Feestelijk tafelen!
  De kunst van het tafelen begint bij de aankleding.
  Bent u op zoek naar die ene mooie schep, bijzondere couverts of een elegante ijsset? Van romantisch gegraveerd Biedermeier tot strak Art Deco, een feest op tafel. Voor ieder gerecht is er wel een passende zilveren dienlepel. Kijk eens rustig rond!
 • Zilveren sla &...
  Salades van onze tijd, welnee!
  In de 15e eeuw 'ontdekken' de Fransen het eten van rauwe groenten en kruiden besprenkeld met olie en azijn. Heelmeesters en kruidkundigen waren het erover eens dat sla, cichorei en wilde kool goed voor de maag waren. Pas in de 18e eeuw nam het eten van salades een belangrijke plaats in. Rond 1800 verscheen de zilveren slatang, een voorwerp dat in de gehele 19e eeuw veel werd gebruikt. Aan het eind van de 19e eeuw werden er slacouverts gemaakt die bij de rest van het tafelzilver pasten. Deze couverts bestonden uit een losse lepel en een vork.
 • Zilveren specerijschepjes
  Kleine, maar daardoor niet minder bijzondere kleine specerijschepjes uit drie eeuwen. Zoutlepeltjes, mosterdlepels en specerijschepjes, geheel van zilver of met een benen-, ivoren- of agaten heft.
 • Zilveren strooilepels
  Suikerstrooilepels zijn lang in gebruik geweest. De eerste werden omstreeks 1710 gemaakt. De strooilepels werden gebruikt van de eenvoudige burger tot aan de aristocratie. Het is wel interessant om te weten waarom deze strooilepels voor het huishouden van onze voorouders van zoveel belang waren. Men kon in Nederland in de winkel uitsluitend suikerbroden kopen, dit is kristalsuiker samengeperst in broodvormen. De suikerbroden werden gemaakt van in Nederland geraffineerde stroperige bruine rietsuiker, die uit tropische landen werd geïmporteerd. De suikerbroden werden geschaafd en gezeefd om daarna opgediend te worden in bakjes en kommen. Poedersuiker is in een vijzel gestampte suiker.
 • Zilveren suiker &...

  Zilveren suikerschepjes en zilveren theeschepjes in vele modellen en maten

  Zilveren suiker- & theeschepjes zijn al vele eeuwen geliefde schepjes om te gebruiken of om te verzamelen. Deze schepjes zijn er dan ook in vele vormen, diverse versieringen en gemaakt in alle stijlen.
  Omstreeks 1780 ontstond er behoefte aan zilveren theeschepjes om de dure thee zonder morsen in de theepot te scheppen. De eerste 'suikerschopjes' dateren van ongeveer 1800.
  Soms is het moeilijk om aan te geven of het om een suiker- of theeschepje gaat, het makkelijkst is om naar de lengte te kijken; van 7 tot 10 cm is meestal een theeschep en is het schepje langer dan is het een suikerschep.
 • Zilveren taartscheppen

  Niks feestelijker dan een mooie zilveren taartschep of petit-fourschep.

  Mooi om te hebben en mooi om te krijgen. Taartscheppen zijn er in alle stijlen, modellen en vormen, romantisch biedermeier tot strak 50er jaren. Een zilveren taartschep is een geliefd geschenk!
 • Zilveren tangen
  Antieke zilveren slatangen, suikertangen, aspergetangen, komkommertangen, kandijtangen en sandwichtangen. Prachtige stukken antiek zilver gemaakt in 3 eeuwen.
 • Zilveren theelepels...

  Zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken

  Het roeren en prikken wordt nog veel leuker met deze zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken!
  Mooie zilveren lepeltjes en vorkjes uit twee eeuwen van Empire, Biedermeier, Art Nouveau, Art Deco naar strak modern.
 • Zilveren theezeef- lekbak
  Bijzondere zilveren theezeefjes en lekbakjes.
 • Zilver visbestekken...

  Zilveren visscheppen, visdienbestekken enz bij zilver.nl.

  Nederlanders hebben altijd al zeer veel vis gegeten. Zalm, kabeljauw, stokvis, aal, snoek en diverse andere soorten werden met veel zout en mosterd gegeten. De eerste zilveren visscheppen werden in de eerste helft van de 18e eeuw gemaakt. Door de combinatie van ajour- en graveerwerk is de visschep door de eeuwen heen altijd één van de mooiste zilveren scheppen geweest; de zilversmid kon er al zijn vakmanschap in kwijt. Pas rond 1890 werden in Nederland de eerste viscouverts gemaakt. In het begin van de 20ste eeuw begon men met het maken van hors d'oeuvre couverts, een kleinere uitvoering van het viscouvert. Ook voor het eten van andere soorten vis werden aparte bestekdelen gemaakt, zo zijn er oestervorken, kreeftenhaken en sardineschepjes.
 • Zuur & confiturevorkjes

  Zilveren zuurvorkjes en zilveren confiturevorkjes bij zilver.nl

  Een heel leuk verzamelgebied vormen de vele 18e en 19e eeuwse zilveren zuurvorkjes en confiturevorkjes. Deze leuke kleine zilveren vorkjes zijn er in vele vormen en uitvoeringen.

per pagina
Toont 1 - 36 van de 753 items
 • € 545,00 Op voorraad
  Nieuw

  Antieke suikerstrooilepel gemaakt door J.D Bourgeois te Gent in 1779. Een prachtig stuk zilver deze antieke zilveren suikerstrooilepel met een geborgen steel waarop in het midden een vogel. De lepel heeft een mooie uitgezaagde bak, de steel in model hartenfilet net zoals de bak aan de achterzijde. De antieke lepel is gekeurd met: een J = oud herkeur, een...

  € 545,00
  Op voorraad
 • € 75,00 Op voorraad
  Nieuw

  Art deco zilveren cakeprikker van Begeer Zilveren cakeprikker gemaakt door C.L.J. Begeer te Utrecht rond 1920. Hele mooie stevige prikker met een licht gebogen prikgedeeltje. De zilveren cakeprikker is 17,3 cm lang en weegt 24,7 gram.

  € 75,00
  Op voorraad
 • € 245,00 Op voorraad

  Set van 12 zilveren gebaksvorken anno 1964 Elegante set van 12 zilveren gebaksvorken gemaakt door W.A. Pluut te Schoonhoven in 1964. De brukbare zilveren gebaksvorken hebben een deels getorste steel die uitloopt in een fijntjes gegraveerde spatel. Mooie gebaksvorken om bij iedere feestelijke gelegenheid te gebruiken. De zilveren vorken zijn 12,2 cm lang...

  € 245,00
  Op voorraad
 • € 225,00 Op voorraad

  Set van 12 zilveren theelepels anno 1964 Elegante set van 12 zilveren theelepels gemaakt door W.A. Pluut te Schoonhoven in 1964. De zilveren lepels hebben een deels getorste steel die uitloopt in een fijntjes gegraveerde spatel. Bruikbare zilveren lepels om je thee of latte mee te roeren. De zilveren lepels zijn 10,6 cm lang en de bakken zijn 2,1 cm...

  € 225,00
  Op voorraad
 • € 195,00 Op voorraad

  Grote zilveren taartschep puntfilet 2033, gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten in 1932. Prachtige grote, strakke zilveren taartschep in uitstekende staat. De taartschep is 25,5 cm lang en de bak is 5,6 cm breed en hij weegt 97,8 gram. Bruikbare schep voor een heerlijk punt taart!

  € 195,00
  Op voorraad
 • € 195,00 Op voorraad

  Set van 11 zilveren apostellepeltjes Mooie set van 11 zilveren apostellepeletjes gemaakt door de Zaanse Zilversmederij te Haarlem rond 1935. Stevige, bruikbare zilveren theelepels elk bekroond door een andere apostel. De zilveren theelepels zijn 11,7 cm lang en ze wegen samen 143 gram. Een uitleg over de symbolen van apostellepeltjes leest u in ons blog

  € 195,00
  Op voorraad
 • € 60,00 Niet op voorraad

  Zilveren botermesje in model Haags lofje Mooi op de gedekte tafel of bij een buffetje dit zilveren botermesje in model Haags lofje gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten rond 1935. Stevig en bruikbaar zilveren mesje met een duidelijk lof, 13 cm lang en het weegt 21 gram.

  € 60,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 55,00 Niet op voorraad

  Zilveren suikerschep dubbelpuntfilet Bruikbare zilveren suikerschep gemaakt door G.Greup zilversmid te Schoonhoven rond 1910 in model dubbelpuntfilet. Elegante zilveren suikerlepel in uitstekende staat, model dubbelpuntfilet met een oplopend steeluiteinde. De zilveren schep is 11,5 cm lang en de bak is 3,4 cm breed, hij weegt 16,1 gram.

  € 55,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 175,00 Op voorraad

  Zware zilveren bowllepel parelrand, gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1894. Hele zware stevige zilveren bowllepel met een mooi lange getorste steel die uitloopt in een spatel met een parelrand, de bak met een schenktuitje. De antieke zilveren lepel is 31,2 cm lang en de diameter van de bak is 4,6 cm, hij weegt 84,5 gram

  € 175,00
  Op voorraad
 • € 80,00 Op voorraad

  Zilveren kruidenbotermesjes. Elegant stel Hollands zilveren kruidenbotermesjes gemaakt in 1969, het meesterteken is onduidelijk. Stevige, bruikbare zilveren botermesjes met een deels getorste steel. De kruidenbotermesjes zijn 11 cm lang en wegen samen 22,1 gram. (2) Leuk detail: het ene botermesje is groot gekeurd dus met de Nederlandse vier keur en de...

  € 80,00
  Op voorraad
 • € 265,00 Op voorraad

  Set van 12 zilveren theelepels model Moustache, gemaakt door H. Hooijkaas te Schoonhoven rond 1930. Mooie, stevige lepels in model moustache naar ontwerp van Harm Ellens in uitstekende staat. De zilveren theelepels zijn 11,1 cm lang en ze wegen samen 130 gram. (12) Model Moustache, modelnummer 3771 is ontworpen door Harm Ellens die in de jaren 20 en 30...

  € 265,00
  Op voorraad
 • € 275,00 Op voorraad

  12 Zilveren gebaksvorken bekroond door een apostel, gemaakt na 1953 in uitstekende staat. Mooie stevige zilveren apostelvorken elk bekroond door een andere apostel. De zilveren vorken zijn 12 cm lang en ze wegen samen 148,5 gram. Grote, bruikbare zilveren gebaksvorken. De omschrijving en beschrijving van de apostelen kunt u lezen in ons blog

  € 275,00
  Op voorraad
 • € 295,00 Op voorraad

  12 Zilveren elegante theelepels, gemaakt door Wed.J.H. van der Meulen & J. & S. van der Meulen te Joure tussen 1958 en 1984. Prachtige zilveren theelepels in Empire stijl met fijne graveren langs en op de steel en puntige diepe lepelbakken. De zilveren theelepels zijn 14 cm lang en de bakken zijn 2,4 cm breed, ze wegen samen 150 gram.

  € 295,00
  Op voorraad
 • € 70,00 Op voorraad

  Zilver belegvorkje model 250 Zilveren belegvork gemaakt door De Koninklijke van Kempen & Begeer te Voorschoten in 1966, model 250. Stevig, bruikbaar zilver belegvorkje in uitstekende staat, 14 cm lang en het weegt 18,9 gram.

  € 70,00
  Op voorraad
 • € 175,00 Op voorraad

  Zilveren pasteischep in model 206, gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1951 ontworpen door Anton van Kempen. Prachtige zware, stevige schep in het stijlvolle dubbelzijdige model 206, 18,5 cm lang en de bak is 5,5 cm breed, 69 gram.

  € 175,00
  Op voorraad
 • € 95,00 Niet op voorraad

  Stel zilveren zoutlepeltjes in model 400 van Gustav Beran Heel leuk: een stel zilveren zoutlepeltjes gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist rond 1940. Stevige lepeltjes in model 400 naar het ontwerp van Gustav Beran. De lepeltjes zijn 6,3 cm lang en de diameter van de bak is 1,5 cm, ze wegen samen 11 gram. (2)

  € 95,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 195,00 Op voorraad

  Set van 12 elegante zilveren theelepels Art Deco, gemaakt door H.Hooijkaas te Schoonhoven rond 1935. Slanke maar stevige zilveren theelepels met een gehamerde middenbaan, de lepels zijn 10,5 cm lang ende bakken zijn 1,7 cm breed, ze wegen samen 80 gram. (12) Mooie set theelepels in een net oud etui

  € 195,00
  Op voorraad
 • € 120,00 Op voorraad

  Stel zilveren botermesjes Haags lofje Elegant stel zilveren botermesjes in model Haags lofje gemaakt door Begeer te Utrecht rond 1915. bruikbare, stevige botermessen in uitstekende staat, ze zijn 15,5 cm lang en ze wegen samen 45,6 gram. (2)

  € 120,00
  Op voorraad
 • € 70,00 Op voorraad

  Zilveren gemberlepel gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1926 . Mooie stevige zilveren lepel die voor veel dienwerk geschikt is. De lepel is 16,6 cm lang en de bak is 4,7 cm breed en weegt 43,4 gram.

  € 70,00
  Op voorraad
 • € 135,00 Op voorraad

  Zilveren aardappellepel model 250 Hollands Glad, Mooie stevige zilveren aardappellepel gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1943. Gladde zilveren aardappellepel in model 250, het Hollands glad model wat nog steeds door De Koninklijke van Kempen & Begeer wordt gemaakt. De aardappellepel is 19,7 cm lang en de bak is 6,2 cm breed, de lepel...

  € 135,00
  Op voorraad
 • € 375,00 Op voorraad

  Zilver slabestek in model 250, gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1943. Heel mooi zwaar zilveren slacouvert in uitstekende staat, model 250 / Hollands glad. Het zilver slabestek is 23,6 cm lang en de bak is 6 cm breed, het weegt 204 gram.

  € 375,00
  Op voorraad
 • € 595,00 Op voorraad

  Zilveren visdienschep met een visdienvork in model 250, gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist in 1931 en 1943. Een gelegenheidsduo, heel bruikbaar deze zilveren visschep met een zilveren visdienvork gemaakt in model 250/ Hollands glad. De zilveren visschep is 28,5 cm lang en de bak is 7,5 cm breed en de zilveren visvork is 22 cm lang, ze wegen...

  € 595,00
  Op voorraad
 • € 95,00 Op voorraad

  Zilveren theezeef model Haags Lofje, gemaakt door H.Hooykaas te Schoonhoven rond 1930. Mooie stevige theezeef in model Haags lofje, in goede staat. De zilveren zeef is 11 cm lang en de diameter van de bak is 6,2 cm en hij weegt 30 gram. 

  € 95,00
  Op voorraad
 • € 795,00 Op voorraad

  Visbestek Hollands glad voor 6 personen Set van 6 zilveren viscouverts gemaakt door Gerritsen & Van Kempen in 1943. Zware, stevige viscouverts in uitstekende staat, model Hollands glad/250. De zilveren vismessen zijn 20,3 cm lang en de vorken zijn 16,5 cm lang en ze wegen samen 485 gram.

  € 795,00
  Op voorraad
 • € 395,00 Op voorraad

  3 Zilveren viscouverts in model Haags lofje, gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1922. Elegant zilver visbestek in uitstekende staat. De zilveren vismessen zijn 21,2 cm lang en de visvorken zijn 16,8 cm lang, ze wegen samen 273 gram.

  € 395,00
  Op voorraad
 • € 70,00 Op voorraad

  Zilver botermesje in model Hollands glad, gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van F. Brugsma. Stevig en bruikbaar zilver botermes, 16,9 cm lang en het weegt 30 gram.

  € 70,00
  Op voorraad
 • € 375,00 Op voorraad

  Zilver slabestek in model Hollands glad van Frans Brugsma, te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van F. Brugsma. Prachtig zwaar zilver slacouvert in uitstekende staat. Het slabestek is 22 cm lang en de bakken zijn 6 cm breed, het weegt 216 gram.

  € 375,00
  Op voorraad
 • € 375,00 Op voorraad

  Zilveren compotelepels met lange stelen in model Hollands glad, gemaakt door Frans Brugsma te Groningen in 1926, ook gemerkt met het winkeliersmerk van Brugsma. Prachtige kwaliteit zilveren bowl of compotelepels met lange stelen in uitstekende staat. De zilveren lepels zijn 22,4 cm lang en de bakken zijn 5,2 cm breed, ze wegen samen 172 gram. (2)

  € 375,00
  Op voorraad
 • € 375,00 Niet op voorraad

  12 Zilveren theelepels in model Hollands glad, gemaakt door Fa. Frans Brugsma (A.J.W. Bouman) te Groningen in 1924. Elegante zilveren theelepels in uitstekende staat, 11,5 cm lang en de bakken zijn 2,3 cm breed, ze wegen samen 165 gram. (12)

  € 375,00
  In winkelwagen Meer
  Niet op voorraad
 • € 195,00 Op voorraad

  Antiek zilveren olijfbestekje Biedermeier anno 1862 Zo mooi dit antieke zilveren olijfcouvertje gemaakt door Theodorus Lambertus Uriot te Amsterdam in 1862. Stevig elegant zilveren couvert met hele fijne graveringen in uitstekende staat. Het zilveren olijfcouvert is 15 cm lang en het weegt 34,6 gram.

  € 195,00
  Op voorraad
 • € 195,00 Op voorraad

  Antiek zilver gemberbestek Biedermeier Elegant zilveren gemberbestek gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1878. Bruikbaar en aantrekkelijk zilver gembercouvert met mooie fijne graveringen in uitstekende staat. Het zilveren couvert is 17,3 cm lang en de bak is 3,8 cm breed en het weegt 48,8 gram.

  € 195,00
  Op voorraad
 • € 395,00 Op voorraad

  Elegant stel zilveren natfruitscheppen uit 1899 Stel Hollands zilveren natfruitscheppen gemaakt door Van Kempen te Voorschoten in 1899. Bekijk ze eens goed deze fraai, antieke met de hand gegraveerde en uitgezaagde scheppen, de bakken in bladvorm. De bakken en stelen zijn deels gematteerd en deels gepolijst voor een mooi contrast wat in de Art Nouveau...

  € 395,00
  Op voorraad
 • € 375,00 Op voorraad

  Antieke zilveren mergboor met lepel gemaakt in de 18e eeuw, gemerkt met een stadskeur en een meesterteken I.H.S., helaas hebben we het nog niet kunnen determineren, we denken richting Engeland/Schotland. Mooie zilveren mergboor met een merglepel in uitstekende staat. De bijzondere mergboor is 18 cm lang en de lepel is 2,2 cm breed, hij weegt 23,8 gram.

  € 375,00
  Op voorraad
 • € 80,00 Op voorraad

  Zilveren petit fourschep in model Puntfilet, gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten in 1929. Mooie zware zilveren schep die voor velerlei doeleinde te gebruiken is. De schep is 17,7 cm lang en de bak is 5,5 cm breed, hij weegt 46,8 gram.

  € 80,00
  Op voorraad
 • € 220,00 Op voorraad

  Bruikbare set van 10 zilveren gebaksvorken in model puntfilet Set van 10 zilveren gebaksvorken in model puntfilet gemaakt door De Zilverfabriek te Voorschoten rond 1930. Zware stevige zilveren gebaksvorken in een mooie grote en bruikbare maat. de gebaksvorken zijn 13 cm lang en ze wegen samen 191 gram. (10)

  € 220,00
  Op voorraad
 • € 80,00 Op voorraad

  Zilveren olijflepel in model Puntfilet Stevig zilveren olijflepeltje gemaakt door Gerritsen & Van Kempen te Zeist rond 1930. Bruikbaar zilveren lepeltje met een strak uitgezaagd patroon. De olijflepel is 14 cm lang en de bak is 3,3 cm breed, 25,6 gram.

  € 80,00
  Op voorraad
Toont 1 - 36 van de 753 items

Nederlands zilver schepwerk, de keuze is reuze!

Nederlandse zilversmeden hebben vanaf 1680 tot 1950 een grote verscheidenheid aan zilver schepwerk gemaakt. Van zilveren scheppen en schepjes voor dagelijks gebruikt tot bijzondere zilveren scheppen voor bijzondere gelegenheden. Zilver schepwerk, handwerk, uit drie eeuwen is nog steeds voor redelijke bedragen te koop en te verzamelen. In de 17e/18e eeuw bestond het zilveren schepwerk vooral uit zilveren brijlepels, zilveren visscheppen, confiturevorkjes, strooilepels, zilveren roomlepels, zilveren mergboren , zilveren lepels, vorken en persoonlijke messen. In de 19e eeuw wordt het assortiment aan zilver schepwerk steeds groter; zilveren aspergetangen, slatangen, suikertangen, gembercouverts en vele andere mooie scheppen en schepjes worden in diverse stijlen, vormen en maten gemaakt. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt er werkelijk voor ieder gerecht een bijpassende schep gemaakt, de aardappellepel doet zijn intrede net als de spiegeleischep, de kroketschep en de zilveren rijstlepel.

Groot keur, klein keur.

In Nederland is er vanaf 1814 keus om een zilveren voorwerp klein te laten keuren of groot. Vaak ook is er geen keus en is de ruimte op een steel gewoon te krap voor het groot keur. Het Nederlands klein keur bestaat uit de afbeelding van een zwaardje in combinatie met een meesterteken. Het Nederlands groot keur bestaat uit 4 keuren; een minervakopje, een meesterteken, een jaarletter en de Nederlandse leeuw.

Tafelzilver verzamelen

Met de aankoop van een stukje antiek tafelzilver koopt u een stukje geschiedenis en dekt u sfeervol de tafel. Het leuke van tafelzilver verzamelen is dat je nooit uitgespaard en geleerd bent en je kunt vele mooie combinaties maken, eeuwen met elkaar vermengen! Na bestek en opscheplepels kunt u verder verzamelen met klein bestek zoals een botermesje, vleesvorkjes of citrusmesjes.