Zilveren aspergescheppen

Zilveren aspergescheppen 

Aspergescheppen van zilver in vele maten en modellen bij zilver.nl

De asperge is een plant waarvan we de jonge scheuten eten als groente. In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grote schaal asperges geteeld. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog worden de meeste asperges in Noord Limburg geteeld. De Nederlandse zilversmeden maakten voor het opdienen van deze luxe groente twee soorten dienwerk; een zilveren aspergeschep en een zilveren aspergetang.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de nieuwste aspergescheppen en tangen!

Toont 1 - 5 van de 5 items
    Toont 1 - 5 van de 5 items

    Het witte goud opscheppen met zilver!

    De zilveren aspergeschep is een schep met een brede uitgezaagde bak waarmee de asperges van de treeft geschept kunnen worden en het vocht achterblijft. De zilversmid maakte van deze bak vaak een kunstwerk met mooi uitzaagwerk en fijne graveringen. Met een aspergetang geklemd in de hand worden de asperge geklemd opgeschept.

    Zilveren aspergescheppen en zilveren aspergetangen

    Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat er speciaal zilver dienbestek is voor het serveren van het 'witte goud". Al eeuwen zijn asperges heel duur, reden dus, om deze edele witte wortels met pracht en praal te serveren. Het is ook zo feestelijk als deze nog steeds seizoengebonden groente voor het eerst op tafel komt. Een voorbode van de lente! 

    Er is ons een asperge serveerset bekend uit 1850 bestaande uit een Chinees porseleinen bord waarop te plaatsen een prachtig gegraveerde en uitgezaagde Hollands zilveren treeft met een bijpassende zilveren aspergetang dit alles tezamen in een houten kist.

    Zilveren aspergescheppen van J.A.A. Gerritsen te Zeist Zilver.nl

    Bladzijde uit een oude verkoopcatalogus van J.A.A. Gerritsen te Zeist rond 1910.

    Het eerste dienwerk was de aspergetang, deze zijn ons bekend vanaf ongeveer 1780, vaak is de ene arm van de tang geribbeld en is de andere arm glad. Men schoof de asperges op de gladde arm en kneep de tang bij elkaar, zo had men optimale grip. Ook bestaan er kleine zilveren tangetjes voor het oppakken van 1 asperge, deze zijn in series van 6 en 12 gemaakt, zodat een ieder aan tafel zijn eigen tangetje had. Vanaf 1880 verschijnen er ook zilveren aspergescheppen; een kort zilveren handvat met een breed schepgedeelte met aan de steelkant een opstaande rand zodat de asperges erachter bleven liggen. Deze brede zilveren schepgedeelten zijn vaak fraai uitgezaagd en gegraveerd.

    Bekijk ook;

    onze collectie Zilveren dienbladen

    onze collectie Zilveren servetringen