Zilver schepwerk

Zilver schepwerk 

Zilver schepwerk uit drie eeuwen

Feestelijk tafelen!

De kunst van het tafelen begint bij de aankleding.
Bent u op zoek naar die ene mooie schep, bijzondere couverts of een elegante ijsset? Van romantisch gegraveerd Biedermeier tot strak Art Deco, een feest op tafel. Voor ieder gerecht is er wel een passende zilveren dienlepel. Kijk rond en geniet van drie eeuwen zilversmeedkunst en drie eeuwen feestelijk tafelen. 

per pagina
Toont 1 - 24 van de 216 items
  Toont 1 - 24 van de 216 items

  In Nederland hebben we een rijke geschiedenis in zilver schepwerk

  In Nederland hebben zilversmeden heel veel mooi zilver schepwerk gemaakt. Er waren zilversmeden die er zich op toelegden.

  Het tomatenmesje

  Vanaf ongeveer 1930 werden er ook mesjes gemaakt om tomaten met open te snijden, het zogenaamde tomatenmesje of tomatenzaagje. Het mesje heeft een zilveren heft en een stalen lemmet met brede scherpe kartel. Met het mesje kon men aan tafel makkelijk het harde velletje van de tomaat aansnijden zodat niet de hele rode pittensmurrie uit de tomaat kwam en op het tafellinnen terecht kwam.

  Zilveren tomatenmesjes bij Zilver.nl

  Het sinaasappelmesje

  Een sinaasappelmesje heeft een zilveren heft en een stalen boven kant met aan de bovenzijde een haakje zoals bij een haaknaald waarmee het vel van de sinaasappel in parten verdeelt kon worden. Onder het haakjes zit een half rondje waarmee de partjes vel van de sinaasappel gepeld konden worden.

  Het grapefruitmesje en grapefruitlepeltje

  Het grapefruitlepeltje is een soort van grote theelepel met een bak die uitloopt in een smalle tuit. Het grapefruitmesje heeft een zilveren handvat en een stalen lemmet met aan beide kanten een fijne scherpe kartel, het lemmet loopt aan het eind omhoog in een gebogen punt. Met de gebogen punt kunnen de partjes makkelijk uit de vrucht gehaald worden. 

  Zilveren grapefruitmes citrusmes bij Zilver.nl

  Meloenbestek en de meloenlepel

  Het bestek om een meloen aan tafel te snijden bestaat uit een groot mes met een lang lemmet en een krot handvat waarbij een grote brede vork met vijf tanden. Dan is er ook de zeer zeldzame meloenlepel/vork dit is een lepel in de maat van een dinerlepel maar met een bak waaraan scherpen punten zitten zodat het vruchtvlees uit de meloen geschept kon worden.

  Het zilveren kroketschepje

  Nee niet voor een Dobbe of Febo kroket maar voor een aardappelkroketje. Tussen 1930 en 1965 waren aardappelkroketjes graag gezien aan het Nederlandse dis en daar maakten de zilversmeden natuurlijk graag een mooie zilveren opscheplepel voor. Aardappelkroketschepjes hebben een korte steel met een brede holle bak zodat de kroketjes er niet vanaf konden rollen. De schepjes maakten ook onderdeel uit van de grote cassette's die in die periode werden gemaakt.

  Een bijzonder schep een zilveren kroketschep voor aardappelkroketjes bij Zilver.nl

  Wilt u meer lezen over zilver schepwerk? Lees dan in ons blog:

  Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen

  Zilver schepwerk uit drie eeuwen bij Zilver.nl

  Bekijk ook onze collectie:

  Zilveren aspergescheppen

  Zilveren gembercouverts

  Eten & Drinken