Zilveren suiker & theeschepjes

Zilveren suiker & theeschepjes 

Zilveren suikerschepjes en zilveren theeschepjes in vele modellen

Zilveren suiker- & theeschepjes zijn al vele eeuwen geliefde schepjes om te gebruiken of om te verzamelen. Deze schepjes zijn er dan ook in vele vormen, diverse versieringen en gemaakt in alle stijlen. Omstreeks 1780 ontstond er behoefte aan zilveren theeschepjes om de dure thee zonder morsen in de theepot te scheppen. De eerste 'suikerschopjes' dateren van ongeveer 1800. Soms is het moeilijk om aan te geven of het om een suiker- of theeschepje gaat, het makkelijkst is om naar de lengte te kijken; van 7 tot 10 cm is meestal een theeschep en is het schepje langer dan is het een suikerschep.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 32 items
    Toont 1 - 24 van de 32 items

    Antieke zilveren theeschepjes

    Rond 1780 werden de zilveren theebusjes met een losse deksel om de thee in af te meten steeds minder gemaakt en kwamen de theebussen met een scharnierde deksel in de mode. Hierdoor kwam er vraag naar een zilveren schepje om de thee mee op te scheppen. Het vroegst bekende theeschepje is gemaakt in 1784. Zilveren theeschepjes zijn kleine schepjes met een grote bak met een heel kort steeltje. In de drie eeuwen dat ze gemaakt zijn is er heel veel variatie te zien in vorm en versiering.

    Antieke zilveren suikerschepjes

    In de koffie en thee werd vroeger heel veel suiker gebruikt men maakte dan ook hele sterke koffie en thee. Werd de suiker eerst nog op suikertafeltjes geserveerd met een klontjes- of suikertang vanaf ongeveer 1800 werden de eerste suikerschepjes gemaakt voor in de suikerpot. De eerste in de vorm van een kolenschop vaak met een houten of benen steel. Latere exemplaren zijn meestal helemaal van zilver gemaakt.