Zilveren theelepels gebaksvorken

Zilveren theelepels gebaksvorken 

Zilveren theelepels & zilveren gebaksvorken

Het roeren en prikken wordt veel leuker met deze zilveren theelepels en zilveren gebaksvorken! Mooie zilveren lepeltjes en vorkjes uit twee eeuwen van Empire, Biedermeier, Art Nouveau, Art Deco naar strak modern. In de loop der eeuwen zijn er vele maten zilveren lepeltjes gemaakt, kleine chique lepeltjes voor in deftige porseleinen kopjes maar ook grotere lepels voor in een grotere kop voor thee met melk. Je kan er niet genoeg van hebben!

Zilveren lepeltjes en vorkjes een geliefd cadeau

Theelepels en gebaksvorken zijn geliefde cadeaus bij bruidsparen, jubilarissen en andere feestelijke aangelegenheden. Je kan ze dan ook altijd gebruiken en de mooie dag herinneren.

per pagina
Toont 73 - 80 van de 80 items
    Toont 73 - 80 van de 80 items

    Zilveren gebaksvorken in verschillende maten en lengtes

    Zilveren gebaksvorken waren vroeger vaak klein, te klein naar de afmeting van onze hedendaagse stukken taart! Vanaf het eind van de 19e eeuw werden de taartvorken groter, deze grote maat gebaksvorken zijn zeer geliefd, je kunt er dan ook een heerlijk puntje taart of vlaai mee eten!

    Zilveren theelepels en koffielepels

    Zilveren theelepels zijn gemaakt vanaf ongeveer het eind van de 17e eeuw. Uit de 18e eeuw komen we nog zilveren theelepels tegen meestal enkele stuks. Eind 18e eeuw, 19e en 20ste Eeuwse lepeltjes zijn nog wel in sets van 6 of 12 te vinden. Er is voor ieder wat wils van hele strakke vormen tot gezellige bloemetjes of fraaie Biedermeier exemplaren.

    Zilveren theelepels bij Zilver.nl

    Eén van de vele pagina's met zilveren theelepels in een oud verkoopboek van J.A.A. Gerritsen te Zeist rond 1910.

    Waarom zijn zilveren koffielepels langer dan zilveren theelepels

    In het begin van de 17e eeuw bracht de VOC uit China en Japan thee mee naar Europa. Deze eerste thee werd vooral gebruikt als medicijn tegen allerlei kwalen. Pas in de tweede helft van de 17e eeuw begon een klein groepje welgestelden met het drinken van thee als 'gezelligheids' drankje. Thee was heel kostbaar en het serveren en drinken van de thee werd een heel ritueel. Thee werd voornamelijk thuis gedronken en was een sociaal gebeuren. De thee werd getrokken in kleine trekpotjes waarna een laagje thee in een elegant klein, vaak van Chinees porselein gemaakt, kopje werd geschonken waarna het extract werd aangevuld met heet water uit een heetwaterketel, een bouilloire. Bij de kleine chique kopjes lag een elegant zilveren theelepeltje om de thee te roeren, af te laten koelen en de toegevoegde suiker te laten smelten. De grens van het formaat van een theelepeltje loopt ongeveer tot 12,5 cm. 

    Koffie drinken was ook bij heren populair zowel in het koffiehuis als thuis. Koffie werd gedronken uit een wat hogere stevigere kop of mok. Koffielepels zijn daarom groter en vaak zwaarder dan theelepels. In de loop van de 19e eeuw verwaterden de functies, zo zijn er garnituren bekend met 12 koffielepels samen in een doosje met een tuitzeefje, deze koffielepels werden dus ook voor thee gebruikt.

    Bekijk ook onze collectie:

    Zilveren mokkalepeltjes