Zilver voor kaas
Kaasmes, kaassteker, kaasschopje, kaasboor, kaasschaaf en kaasrasp zijn allemaal gemaakt in zilver. In Nederland kaasland wordt al eeuwen de lekkerste kaas geproduceerd en gegeten. Lange tijd tot de komst van machinale productiemethoden was het kopen en eten van kaas voorbehouden voor de rijken, de landeigenaren en de boeren die de kaas produceerden. In de eerste helft van de 17e eeuw werden er harde en zachte kaassoorten gemaakt. Aan het eind van de 18e eeuw werd er vaak kaas gegeten aan het eind van de maaltijd en gingen kaasmessen deel uitmaken van het bestek. In de 19e eeuw werden er aan het eind van het diner hele kazen geserveerd onder grote kaasstolpen.
Zilveren kaasmesjes
In het eerste kwart van de 20ste eeuw werden er door zilversmeden ook veel 2 delige sets voor de bij de kaas gemaakt in de vorm van een kaasschopje met een bijpassend botermes. Ook werd de kaaschaaf met een zilveren heft onderdeel van een zilveren bestekcassette om bij het ontbijt of de lunch een plak kaas te kunnen schaven.
De kaasrasp doet weer later zijn intrede als de Italiaanse keuken populair wordt en we parmezaanse kaas boven de pasta gaan raspen.