Zuur & confiturevorkjes

Zuur & confiturevorkjes 

Zilveren confiturevorkjes 

Het eten van rauwe vruchten en groenten was in de 17e en begin 18de eeuw niet gebruikelijk. Vruchten werden met suiker gekonfijt of op alcohol gezet. Ook in de 18e en het begin van de 19e eeuw werden er nog veel zilveren confiturevorkjes gemaakt en gebruikt. Vanaf de tweede helft van de 18e eeuw verschenen er natfruitlepels en ging men fruit rauw eten, na 1840 worden er dan ook niet veel confiturevorkjes meer gemaakt.

Zilveren zuurvorkjes

Ook rauwe groentes werden vaak in zout en later zuur ingelegd, voor het opdienen hiervan werden zuurvorkjes gemaakt maar ook zuurvorken met hele lange stelen. 

Een heel leuk verzamelgebied vormen de vele 18e en 19e eeuwse zilveren confiturevorkjes en de 19e en 20ste eeuwse zuurvorken. Deze mooie kleine zilveren vorkjes zijn er in vele vormen en uitvoeringen. 

per pagina
Toont 1 - 24 van de 38 items
    Toont 1 - 24 van de 38 items

    Bekende zilversmeden die zuurvorkjes en confiturevorkjes maakten

    Jacob Nicolaas Kramer was een Amsterdamse zilversmid die gespecialiseerd was in klein zilver zoals; zilveren manicuredoosjes, zilveren tuitzeefjes, zilveren naaigerei en diverse zilveren confiturevorkjes met parelmoer en benen heften.

    Zilveren confiturevorkjes

    Versuikerde vruchten werden geserveerd op confiturebakjes en confitureschaaltjes. In de antieke kookboeken zijn vele recepten te vinden voor het maken van confituren. Zilveren confiturenvorkjes zijn in vele steden in Nederland vanaf 1700 gemaakt. Confiturevorkjes zijn kleine zilveren vorkjes in lengte verschillend van ongeveer 8 cm tot 12 cm, het merendeel met 4 tandjes maar ze zijn er ook met twee en drie tanden.

    Zilveren confiturenvorkjes bij Zilver.nl

    De meeste antieke zilveren confiturevorkjes zijn glad van model maar er zijn ook vorkjes gemaakt met prachtige graveringen, accolades en benen heften. Het is een klein maar heel fijn verzamelgebied. 

    Antieke zilveren zuurvorken

    Door het wecken en inleggen van groentes kon men ze conserveren en de houdbaarheid verlengen, in tijden zonder koelkast heel noodzakelijk. Zilveruitjes, uien en augurken werden vroeger ingelegd in water met zout en kruiden later werd het water vervangen door azijn. Zo rond 1850 verschenen ook de eerste zuurkarren op straat om de ingelegde groenten aan de vrouw te brengen. Zilveren zuurvorkjes en zuurvorken zijn gemaakt vanaf ongeveer 1850. Prachtige gegraveerde zilveren vorken die meestal als tweetal werden verkocht, fraai gegraveerd en soms met agaten heften.

    Vanaf ongeveer 1880 werden er ook zuurvorken gemaakt in de bekende bestekmodellen passend bij of onderdeel uitmakend van een cassette. Vanaf ongeveer 1910 maakte het zuurvorkje ook onderdeel uit van het hors d'oeuvre dienbestek wat bestond uit 5 delen: een olijflepel, een belegvork, een sardinevorkje, een botermes en het zuurvorkje.