Een sierraad op tafel! Zilveren messenleggers
Messenleggers worden al langer gebruikt dan je zo zou denken. Aan het eind van 17e, begin 18e eeuw zat de hogere klassen al uren aan tafel voor een diner dat soms wel 10 gangen duurde. De tafel was gedekt met een tafelkleed en om dit te beschermen tegen vlekken kwamen er messenleggers op tafel, eerst nog van hout, om tussen de gangen het mes op te laten rusten zodat men het kleed niet bevuilde. Het mes bleef steeds op tafel, het werd gebruikt om het vlees op het bord te prikken en in stukken te snijden.
Zilveren messenleggers waren rond 1900 heel populair
In de 19e eeuw werden de eerste zilveren messenleggers in sets van 4, 6 of 12 stuks gemaakt. In de 19e eeuw zijn de meeste zilveren messenleggers gemaakt in kruisvorm met bolletjes maar ook gegraveerde Biedermeier exemplaren. In de 20ste eeuw werden er ook messenleggers gemaakt in bestekmodellen zoals Haags lofje, prinses en puntfilet maar ook in Art Deco modellen