19e Eeuw

19e Eeuw 

Antiek zilver uit de 19e eeuw 

In onze beginjaren werd er vaak heel geringschattend gesproken over het zilverwerk uit de 19e eeuw. Voor ons toen al onbegrijpelijk want de strakke zilveren empire stukken, de sierlijke zilveren biedermeier items en de drukke neo stijl uit het einde van de eeuw vormen een boeiend verzamelgebied met voor ieder wat wils. 
Langzamerhand veranderde de mening van de andere zilverhandelaren, zilverkenners en zilverliefhebbers. Inmiddels wordt het zilver uit de 19e eeuw serieus genomen en zelf bewonderd en op de grote antiekbeurzen aangeboden. Inmiddels hebben vele particuliere verzamelaars zilverwerk uit deze eeuw in hun verzameling opgenomen. 

per pagina
Toont 1 - 24 van de 233 items
Toont 1 - 24 van de 233 items

Nederlands zilver uit de 19e eeuw vorm een breed verzamelgebied.

Verzamelaars van antiek zilver zijn boeiende mensen met een passie, ze houden van ambachtelijk gemaakt zilver, ze hebben oog voor detail, zijn kritisch en heel enthousiast. Iedere verzamelaar heeft zo zijn eigen voorkeur en verzamelgebied; een plaats, een meesterteken, een stijl, een periode of juist het onderzoeken van het verloop door de eeuwen heen. Door te praten met verzamelaars van antiek zilver hebben we in de loop van de jaren heel veel van elkaar geleerd, er is veel onderzoek gedaan en meestertekens ontcijfert. 

Zilverkeuren, de jaarletters vanaf 1814

Jaarletters worden op Nederlands zilver alleen afgeslagen op grote zilveren werken in combinatie met een gehaltemerk, een meesterteken en een minervakopje van het keurkantoor. Een jaarletterreeks bestaat iedere keer uit een alfabet met een andere schrijfwijze, iedere letter staat voor een jaar. De eerste jaarletter reeks begint met de letter E omdat, bij Koninklijk besluit van 1813 de jaarletters a tot en met d uit de periode van het Koninkrijk Holland nog meetelden. In deze eerste vier jaarletterreeksen ontbreekt de letter J. In de vijfde reeks ontbreekt de letter U, in de zesde de K en de V en in de zevende reeks de T. In de zesde jaarletterreeks hebben 1945 en 1946 dezelfde jaarletter K met kroon. De jaarletter V van 1980 kreeg vanaf 30 april een kroon vanwege de kroning van Beatrix.