Amber/barnsteen, versteen fossiel van boomhars

De naam amber is afgeleid van het Arabische woord anbar waaruit in de middeleeuwen het woord amber is ontstaan. Amber is het versteende fossiel van boomhars en mysterieus mooi! Als je in een stuk amber kijkt zie je soms een vliegje of een blaadje wat er miljoenen jaren geleden in terecht is gekomen. De samenstelling van amber varieert afhankelijk van de boomsoort en de omstandigheden waaronder het de afgelopen 30 tot 50 miljoen jaar bewaard is gebleven. 

Echt amber? Het is moeilijk aan te tonen

Net als bij git is het moeilijk aan te tonen of een 'steen' van echt amber is. Er gaan verhalen dat alleen echt amber stof en kleine stukjes papier aantrekt maar helaas ook bijna alle verharde harsen, hard plastic en natuurlijke harsen hebben deze eigenschap.

Amer is een combinatie van koolstofwaterstof, barnsteenzuur en verschillende oliën en harsen. De kleur loopt van geel naar rood, bruin. Amber is meestal wat bobbelig van structuur en er zijn vele kleine stukjes amber maar ook vuist grote stukken. De hardheid van amber is 2-2,5. 

De geschiedenis van amber

Amber heeft een hele lange geschiedenis. Mensen uit de steentijd droegen amber en waren er dol op. Amber komt voor in sieraden in vele culturen en werd overal gedragen in Europa, het Midden-Oosten, Azië en het verre Oosten. Amber werd niet alleen in sieraden gebruikt maar ook in medicijnen en het werd als talisman gebruikt.

Stukken amber die een natuurlijke tekening hadden die op belangrijke figuren of symbolen leken waren zeer geliefd.

Amber met insluitsel Kennisbank Zilver.nl

De vindplaatsen van amber

Amber wordt gevonden in de Baltische staten, Polen, Zweden, Denemarken en Duitsland. Aan de oostkust van Engeland wordt Baltisch amber gevonden. In Birma wordt vooral rood amber gevonden, soms enorme stukken van enkele meters in doorsnee. In de Dominicaanse Republiek wordt vooral amber gevonden met prachtige insluitsels zoals insecten en dieren die niet aan de stroperige hars hebben kunnen ontsnappen.

Bekijk ook;

Onze collectie zilveren sieraden