Git

Git, meestal gebruikt in rouwsieraden

Git is een organische delfstof, de naam is afgeleid van Gagates, de Griekse naam voor een gebeid in Klein-Azie dat zijn naam te danken heeft aan de rivier de Gagas. Git is een fossiel, een compacte zwarte of bruine vorm van steenkool of bruinkool. Door zijn hardheid is het geschikt als materiaal voor sieraden en kunstvoorwerpen. Het is een product dat wordt gevormd door de opeen geperste overblijfselen van planten en bomen die miljoenen jaren geleden groeiden. Git is brandbaar net als steenkool. Het testen of iets echt git is, is mogelijk maar daarmee vernietig je het sieraad!

Git in sieraden

Git wordt al eeuwenlang gebruikt voor sieraden in de hunebedden in Drenthe zijn kralen van git gevonden. Git werd gebruikt voor talismannen en amuletten. De sieraden met git werden echt populair toen Koningin Victoria ze ging dragen nadat haar grote liefde Prins Albert overleed. In de 20er jaren van de 20ste eeuw werden lange gitten kettingen een trend onder jonge vrouwen. Ook wordt git al veel eeuwen gebruikt in rozenkransen. 

Git rouwcollier Whitby museum kennisbank Zilver.nl

Vindplaatsen van git

Git komt op veel plaatsen voor en wordt vaak als bijproduct van steenkool gevonden. De beroemdste vindplaats van git is de plaats Whitby in Engeland, de plaats waar Koningin Victoria haar gitten vandaan haalde. Verder wordt git gevonden in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen en Rusland.

Schelpcamee in een montuur van Whitby git collectie Victorian Museum Kennisbank Zilver.nl

Camee in een omlijsting van git uit de collectie van het Victorian Museum.

Bekijk ook onze collectie:

antieke sieraden

Lees in ons blog:

Victoriaanse sieraden een eerbetoon aan Koningin Victoria

Bekijk ook:

De website van het Whitby Museum over git