Delen

Amethist

Amethist, een paarse schoonheid

Amethist is een rood tot blauwviolet variëteit van het mineraal kwarts of bergkristal en zeer geschikt om in sieraden te gebruiken. De naam amethist komt van het Oudgriekse amethustos, wat waarschijnlijk zoiets als 'tegen de roes' 'nuchter'  'niet dronken' zou betekenen omdat men vroeger dacht dat als men uit een amethisten beker men niet dronken werd!

Sieraden bezet met amethist Kennisbank Zilver.nl

Amethist is een edelsteen met een ingewikkelde tweelingstructuur, een lamellen structuur.

De kristalstructuur van amethist verschilt van andere edelstenen, het bestaat uit een ingewikkelde tweelingstructuur met lamellen, lagen. Deze fijne, afwisselende lagen bestaan uit verschillende materialen. In amethist wordt de paarse kleur veroorzaakt door een kleurcentrum dat lijkt op dat van een rookkwarts maar het aluminium hieruit is dan vervangen door ijzer. Dit is niet voldoende om de prachtige paarse kleur te krijgen daar zijn nog andere ionen voor nodig. De kleur van de amethist loopt van warm rood/paars naar koud blauw/paars. In de meeste amethisten is de paarse kleur niet gelijk verdeeld. De kleurstof ligt het meest aan de grensvlakken van de lamellen. Amethisten hebben van nature vele insluitsels, deze zijn het van dichtbij bekijken waard! Amethist heeft een hardheid van 7 op de schaal van Mohs. 

Amethisten worden meestal in goedes gevonden. Dit zijn holten waarvan de binnenkant met amethist of andere kwarts is bezet. Deze geodes ontstaan door de afzetting van kwarts in holtes en ze zijn meestal door een agaat of chalcedoon laag omgeven.

Brok amethist edelsteen Kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van de amethist

Amethist is door de eeuwen heen altijd populair geweest, de oude Grieken en Romeinen droegen amethist en maakten er drinkvaten van. In de 19e eeuw was de steen zeldzaam en werd veel gezocht. Amethist werd in de 19e eeuw veel in gouden streeksieraden gebruikt maar ook in Victoriaanse sieraden. Er werd ook veel onderzoek gedaan naar de mooie paarse kleur, al deze theorieën zijn inmiddels achterhaald door de moderne technieken.

De waarde van amethist is in de loop van de eeuwen gedaald door de grote afzettingen van het mineraal werden ontdekt in Brazilië en andere delen van de wereld. Door de prijsdaling zijn er nu ook nieuwe zilveren en gouden sieraden bezet met amethist te koop voor hele redelijke prijzen zodat iedereen een amethist kan dragen.

Amethist is ook heel goed te combineren met andere edelstenen maar ook de combinatie met parels is al eeuwen populair.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden amethist sieraden

Zilveren markasiet sieraden

Lelune parelsieraden met amethist