Amor of Cupido

Amor is de Latijnse benaming van Cupido. In de Romeinse mythologie is dat de god van verlangen, erotiek, aantrekkingskracht en genegenheid; en de tegenhanger van de Griekse Eros. 


Amor heeft een dubbele, tegenstrijdige genealogie. Enerzijds verschijnt hij als ongeslachtelijke oergod, anderzijds als jongenskind van 2 goden. Over de ouders van Amor bestaat echter onzekerheid. In de latere, klassieke traditie spreekt men meestal wel van Venus en Mars, wiens affaire een allegorie is voor het samenspel tussen liefde en oorlog. 

Amor Cupido afgebeeld op een zilveren broche Kennisbank Zilver.nl   Zilveren broche met amor cupido kennisbank Zilver.nl

Zilveren broches met de afbeelding van Amor Collectie Zilver.nl Timeless Classics by GL

De pijlen van Amor

Amors voornaamste attributen zijn pijl en boog. Een persoon of godheid die door Amor wordt beschoten, raakt vervuld van een oncontroleerbaar verlangen. Zo zet Amor menig mythe in gang. Als hoofdpersoon treedt hij minder vaak op, behalve in het verhaal van Cupido en Psyche, waarin hij zichzelf verwond aan zijn pijl en de beproeving van de verliefdheid ondergaat.

Op edelstenen en andere overgebleven stukken wordt Amor/Cupido meestal getoond terwijl hij de liefde bedrijft of flirt met een nimf. Soms stuurt hij een hoepel, gooit hij darts of vangt vlinders. Even zo vaak wordt hij vergezeld door moeder Venus, terwijl hij de hoorn bespeelt. Of moeder geeft hem een standje omdat Amor stout is geweest. Soms draagt hij daarbij een helm met beugel. Het is mogelijk een verwijzing naar Virgilius' spreuk "Omnia vincit amor" (liefde overwint alles) of een satire, die de vele oorlogen gevoerd in naam van de liefde hekelt.

Amor en/of Cupido op zilver en juwelen

Amor en/of Cupido werd vroeger vaak afgebeeld op juwelen, uitgesneden uit een schelp of lava afgebeeld als een mooi bloot engeltje. Aan het eind van de 18e eeuw werden medaillons met portretten van geliefden of familie populair. Vaak waren de edelstenen in ringen of armbanden zo gezet dat de beginletter van de edelstenen samen het woord amor vormden: amethist, malachiet, opaal en robijn.

Op zilverwerk is amor vaak afgebeeld als subtile liefdesuiting verstopt onder de bodem of als duimrust op de steel van een zilveren roomlepel. Is de liefde niet wederzijds dan komen we Cupido teven geblinddoekt met een slang wat liefdesverdriet symboliseert. 

Wilt u meer lezen over symbolen op zilver en juwelen:

Afbeeldingen op antiek zilver en hun betekenis

Bekijk ook onze collectie:

Antiek zilver

Gouden sieraden