Delen

Ans van Zeijst

Anna (Annie, Ans) Maria Elisabeth van Zeijst (1906/88) is een (grafisch) ontwerpster en kunstenares. Als dochter van juwelier Johannes van Zeijst (1880-1956) is zilverontwerpen een belangrijk onderdeel van haar traject. Van Zeijst zal bij het grote publiek echter vooral bekend blijven als Zuster Theofoor, zoals ze zich na haar kloosterintrede laat noemen.

Ans is de zus van 2 oudere broers en groeit op als kleindochter en dochter van de juweliers Cral, een bekende zaak in Utrecht. Qua studies stort ze zich op de colleges beeldende kunsten aan de Rijksacademie van Amsterdam, de Academie van Beeldende Kunst (Den Haag) en de Kunstoefening Arnhem, een school in kunstnijverheid. 

Ans van Zeijst ontwerpster van zilver en zilver bestek kennisbank Zilver.nl



Rond 1930 resulteren de studies in een baan als ontwerpster voor Gerritsen & Van Kempen, een zilverfabriek uit Zeist, waar Ans serviezen en bestek ontwerpt in een strakke, moderne stijl. Om zich voor te bereiden op haar nieuwe functie en meer vakkennis op te doen volgt ze in 1931 een studie aan de Faschule für  die Edelmetallindustrie te Hanau. Ze volgt ontwerper H.J. Valk op na zijn pensioen.

Zilver bestek in model 252 Ans van Zeijst Zilver.nl

Zilver bestekmodel 252 naar ontwerp van Ans van Zeijst


In 1933 laat Ans de wereldse zorgen achter zich en treedt ze in in het klooster Regina Pacis te Schotenhof, bij Antwerpen. De stichting Vita et Pax is in handen van Benedictinessen Olivetanen. In 1934 treedt ze er in het voetspoor van broer Henri, die monnik is, als lekenzuster (oblate). In 1935 wordt Zuster Théophore ingewijd en wordt Ans naar een nieuwe vestiging gestuurd, in Cockfosters (Londen). Ze neemt er de leiding van een kunstschool op zich en herschoolt zich tot een soort voortijdse graphic designer. Ze ontwerpt meubilair, richt kapellen in en ontwerpt drukwerken.

Haar vertrek stelt de directie van Gerritsen & van Kempen in 1933 voor een dilemma. Ze moeten op zoek naar een nieuwe talentvolle ontwerper die de zilvercollectie een eigen gezicht kan geven waarmee men kan concurreren met De Zilverfabriek te Voorschoten. De opvolger van Ans van Zeijst wordt Gustav Beran.

Zilveren servies Pelikaan ontworpen door Ans van Zeijst voor Gerritsen & van Kempen Kennisbank Zilver.nl

Zilver theeservies Pelikaan ontworpen door Ans van Zeijst voor Gerritsen & Van Kempen afgebeeld in een oude verkoopcatalogus.

Reclamebureau


In 1939 verlaat Ans het kloosterleven. Een jaar later bezit ze het diploma publiciteitskunst van de Vakschool voor Kunstambachten (Antwerpen). In de Biltstraat van Utrecht richt ze haar eigen communicatie- en reclamebureau op. Van hieruit breiden haar praktijken zich snel uit, met name dankzij katholieke opdrachtgevers. Ze maakt koppen en serviezen, richt etalages in, geeft drukwerken uit en ontwerpt decoraties voor speciale gelegenheden. Ans wordt de huisontwerpster van de Katholieke Arbeiders Beweging (KAB) en werkt voor organisaties zoals de Katholieke Actie, Herwonnen Levenskracht en het Katholiek Thuisfront.

Omstreeks 1950 krijgt van Zeijst een opdracht van de Monialen Augustinessen in Maarssen. Hun strenge regels en nadruk op contemplatie trekken haar aan. Ze treedt in en vernederlandst haar oude kloosternaam tot zuster Theofoor. Wanneer ze na een tijd ook haar ambacht weer kan opnemen, zijn er geen profane opdrachten meer en tekent ze haar werken met 'Mon. Aug.', naar de kloosterorde waartoe ze behoort. Zo ontwikkelt zich stelselmatig een atelier en een merknaam. Andere zusters komen in dienst en het klooster krijgt er een voorname inkomstenbron bij. Vooral de kerkelijke gewaden van Mon. Aug. zijn gegeerd. 

In de jaren 1960 krijgt Ans weer de gelegenheid om vrij werk te maken. Ze creëert een reeks abstracte schilderijen, waarin ze haar christologie tracht te verzoenen met de evolutieleer van Darwin. Kenmerkend voor deze periode zijn verder de grote wandtapijten met sociaal geëngageerde taferelen.

Vanaf het einde van de jaren 1970 nemen zuster Theofoors krachten af en wordt ze hulpbehoevend. Ze overlijdt op 81-jarige leeftijd, in 1988.

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Zilver bestek