Bergkristal

Bergkristal is een kwartsedelsteen en is genoemd naar het Griekse woord krystallos.

De Grieken geloofden dat deze kwartsvariëteit ijs was dat al zo lang bevroren was dat het niet meer zou smelten. Bergkristal is dan ook doorzichtig en glasachtig. De hardheid op de schaal van Mohs is 7.

Onbewerkt bergkristal Kennisbank Zilver.nl


Belangrijkste kenmerken van bergkristal

✔ Heeft een krachtige en genezende werking
✔ Wordt vaak bij healing en meditatie gebruikt
✔ Geeft sieraden een rustige, serene uitstraling

Geschiedenis van bergkristal

Nog voordat bergkristal in sieraden werd verwerkt stond de edelsteen bekend om zijn helende werking. Al rond 4000 voor Christus gebruikten de Tibetaanse sjamanen bergkristal om zichzelf te beschermen tegen ziektes en andere kwalen. Ook dacht men dat het pijn zou verlichten als het kristal op bepaalde drukpunten werd gelegd. Bij mensen die overleden waren werd bergkristal naast het sterfbed gelegd om de doden veilig naar de hemel te begeleiden. Later namen de Romeinen bergkristal mee als ze op reis gingen, vaak in de vorm van een amulet. Er werd gedacht dat dit de reiziger zou beschermen tegen ziektes onderweg en zou helpen bij de oriëntatie (om de weg niet kwijt te raken).

Korte uitleg

Bergkristal wordt vooral in India en Sri Lanka gevonden, maar ook in landen als Brazilië, de VS, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Groot voordeel van bergkristal is dat het makkelijk in onderhoud is en op allerlei manieren kan worden gereinigd. Veel mensen kiezen voor het dragen van bergkristal vanwege de positieve werking die het op het lichaam en geest zou hebben. Bergkristal wordt veel verwerkt in kettingen en armbanden en zorgt voor een rustige uitstraling.

U kunt uw bergkristal sieraden reinigen in een lauwwarm sopje en ze dan borstelen met een zachte tandenborstel.

Bekijk onze collectie:

Zilveren sieraden