Mohs

Mohs Hardheidsschaal edelstenen

Mohs is de schaal waarop de hardheid van edelstenen wordt in gedeeld. De hardheid wordt bepaald door te zien welke stof de andere een kras kan toebrengen. Pas vanaf hardheid zes naar boven spreekt men van edelsteenhardheid. De schaal van Mohs begint echter bij 1 de hardheid van talk en eindigt met de hardste materie, de diamant met een hardheid van 10. De tussenliggende cijfers zijn voor praktisch gebruik uitgezocht voor precies gebruik zijn ze niet geschikt.

  1. Talk
  2. Gips
  3. Kalkspaat-calciet 3,5 Malachiet
  4. Fluoriet
  5. Vensterglas 5,5 Lapis lazuli
  6. Kwarts, Markasiet, Turkoois
  7. Bergkristal-agaat-onyx, smaragd 7.25 Toermalijn, 7,5 Beryll
  8. Topaas, 8,5 Spinel
  9. Saffier-Robijn-Korund
  10. Diamant

Ter vergelijk, een diamant is 140 maal harder dan de saffier en robijn die op nummer 9 staan op de schaal!

Mohs Hardheidsschaal in het kort

- Schaal van 1 tot 10
- Geeft de hardheid van edelstenen aan
- Hulpmiddel om edelstenen te identificeren

Geschiedenis en korte uitleg

De hardheidsschaal van Mohs is vernoemd naar de Duitse geoloog en mineraloog Friedrich Mohs (1773-1839). Mohs creëerde de schaal in 1812. Hiermee werd het mogelijk om de relatieve hardheid van mineralen te bepalen. Om een waarde toe te kennen wordt er met een hard materiaal tegen een zachter materiaal aan geslepen. Onderzoek in een laboratorium is dus niet nodig. Hoewel de hardheidsschaal empirisch is en niet heel precies, is het nog altijd een belangrijke richtlijn bij het vaststellen van de hardheid van edelstenen. De laagste (zachtste) waarde op de schaal is 1, de hoogste (hardste) waarde is 10.

Friedrich Mohs mineraloog hardheidsschaal Mohs Kennisbank Zilver.nl

Mohs Hardheidsschaal edelstenen

Edelstenen worden veelvuldig verwerkt in sieraden. We zetten de hardheid (een belangrijke eigenschap!) van de belangrijkste soorten op een rijtje. Diamant is met een waarde van 10 de hardste edelsteen op de hardheidsschaal van Mohs. Saffier en robijn hebben een hardheid van 9. Topaas heeft een hardheid van 8 en kwarts een hardheid van 7. Parels hebben een hardheid van 3.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden sieraden

Edelsteen colliers